Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Fotograf Henrietta Bruto

För familjefotografen Henrietta Bruto har bilder alltid varit en viktig del av livet. När hon var 28 år startade hon sin första hobbyverksamhet, och efter en utbildning inom fotografering öppnade hon sin egen fotostudio. Idag bor och jobbar Henrietta i centrala Falköping tillsammans med sin man samt två barn. På fritiden sysslar hon gärna med renovering, inredning och trädgård. Samtidigt siktar hon på att hålla en hälsosam livsstil tillsammans med barnen.

Hur har din entreprenörsresa sett ut?

Jag var 28 år när jag startade min hobbyverksamhet. Då hade jag precis avslutat ett år på Mullsjö folkhögskolas fotolinje, och hade under studietiden börjat fotografera vänners barn. Därefter tog jag beslutet att öppna en fotostudio, och kunderna har rullat in och åren rullat på. Under många år hade jag min verksamhet vid sidan av andra jobb eller studier, men i början av 2016 valde jag att starta en enskild firma. Jag började tjäna för mycket pengar för en hobbyverksamhet, så en enskild firma var ett bra nästa steg. Idag driver jag mitt företag på heltid och jag älskar det! Det var ett stort steg att ta beslutet att hyra den fotostudio jag har idag, då jag fick sexdubbla min dåvarande hyra för den nya lokalen. Men eftersom det var ett steg i rätt riktning mot det jag ville nå, bestämde jag mig för att satsa. Målet är att kunna fortsätta arbeta med mitt företag på heltid, att fortsätta växa och att göra det jag älskar!

Verksamheten – Fotograf Henrietta Bruto

Henrietta arbetar som familjefotograf med ett fokus på familjer, barn och gravida. Oftast åker kunderna till Henrietta men ibland åker hon även hem till kunder eller möter upp dem på en plats de önskar att bli fotade på. Hon fotograferar även en hel del utomhus, speciellt under sommartider.

Vilka är dina drivkrafter? 

För mig har det alltid varit viktigt att ha bilder från händelser i livet. Kanske är det för att jag växte upp med svåra hjärt- och lungfel och därför alltid bär med mig hur skört livet är. Sedan när jag fick egna barn, som läkarna aldrig trodde skulle vara möjligt, har jag blivit väldigt medveten om hur viktiga bilder är för mig. Jag älskar att se tillbaka på åren som har gått och minnas olika tidpunkter som så snabbt gick förbi. Att få känna den där känslan som infinner sig när man älskar någon med djupet av sitt hjärta, den känslan vill jag ge mina kunder. Därför älskar jag att fota barn och familjer, för jag vet hur mycket de där bilderna kommer betyda för dem sen.

Att vara mamma och entreprenör – en balansgång

Det jobbigaste för mig har varit att balansera mammaledighet med att driva mitt företag framåt. Under båda mina föräldraledigheter har jag fortsatt arbeta med mitt företag vilket resulterat i att jag arbetat under varje minut av ledig stund, när barnen sovit under dagen eller på kvällarna när jag fått en timma eller två för mig själv. Kunderna har fortsatt rulla in och jag har både velat fortsätta jobba men inte heller haft något val. Det är svårt att pausa ett företag ett år för att sen komma tillbaka och tro att allt ska vara som när man lämnade det. Men mina kunder har alltid givit mig väldigt mycket glädje och energi, så valet att fortsätta jobba har inte känts tungt. Jag önskar bara att dygnet hade fler timmar. Så det jag fått offra är väl sömn och att kunna vara föräldraledig fullt ut, men samtidigt får jag tillbaka det nu när barnen är lite äldre och jag hinner vara mer med dem än om jag hade haft en heltidsanställning hos någon annan.

Hur är det att driva eget företag?

En av baksidorna med företagandet för mig har varit att alltid ha jobbet hängandes över mig, att känna att jag borde jobba mer, ha svårt att släppa jobbet och bara vara ledig. Det blir många ”att göra” listor som bara blir längre och längre, så det gäller att ha disciplin och se till att få saker gjorda. Det kan även vara tufft ekonomiskt ibland, så tryggheten att ha en fast lön som rullar in varje månad har jag fått välja bort. Samtidigt älskar friheten med att vara min egen, jag kan lägga upp mitt liv precis som jag själv önskar och på så sätt få mer tid med mina barn. Ingen sätter stopp för mina idéer och jag får bygga mina arbetsdagar som jag själv vill. Jag arbetar när jag vill, är ledig när jag vill och lever ett liv där jag aldrig behöver räkna ner timmarna tills arbetsdagens slut eller där jag behöver längta till semestern. 

Om jag skulle ha gjort om min resa hade hade jag satsat mer tidigare. Jag hade mitt företag som hobbyverksamhet i flera år först och det tog lång tid innan jag vågade släppa allt och bara köra. Tro på dig själv! Lita på att du kan och var inte rädd för att misslyckas. Livet är för kort för att gå omkring och önska att du gjorde något annat, bara gör!

Henriettas tips till andra företagare och entreprenörer

Jag tror att det främsta misstaget många gör är att inte vågar ta betalt. Det är svårt att inse hur mycket tid en lägger ner och ofta bygger företaget på ett starkt intresse, vilket kan göra det svårt att ta betalt eftersom det är så roligt att jobba. Börjar man för lågt kan det vara kämpigt att höja sina priser till det priset man behöver för att kunna ta ut en lön sen. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv