Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Feministmodern

Utanför Hörby i Skåne bor Deborah Jakobsson Hastrup – företagaren som syr upp måttanpassade och annorlunda kläder på beställning!  Deborah ville göra något mer än att sy till vänner och bekanta. Efter drömmar om att kunna försörja sig på sömnad, bedriver hon idag sin verksamhet hemifrån där hon bor tillsammans med sin man, åtta barn samt två katter.

Kan du beskriva verksamheten Feministmodern?

Jag syr upp kläder på beställning till små och stora med fokus på måttanpassat samt annorlunda affärernas utbud. Det finns även en webbshop knuten till min verksamhet och där säljer jag av tyger. Dessutom skär jag vinyl till företag och privatpersoner, det vill säga alltifrån skyltvinyl till klädtryck. Jag driver företaget helt och hållet hemifrån men längtar då och då efter en lokal för att slippa påminnas om alla hemma-måsten. Det positiva med att driva företag är att man får bestämma själv, planera sin tid själv och att ingen annan måste styra och ställa hela tiden.

Vilka är dina drivkrafter?

Min kreativitet, helt klart! Men också att få vara en positiv kraft, en frisk fläkt och att få visa att även som åttabarnsmamma kan man åstadkomma en hel del! 

Klassar du dig som entreprenör eller företagare?

Jag skulle nog främst beskriva mig själv som företagare men det bor definitivt en liten entreprenör inom mig som vill komma ut! Jag har många och bra idéer men ibland fegar jag ur när det kommer till att sätta de i verket.

Utmaningar under resan

Baksidan med företagandet är att man aldrig är helt ledig. Men det svåraste under min resa har varit, och är fortfarande att våga. Att bara pröva vingarna och se om de håller. Jag kan ofta avundas de som bara släpper taget och verkar tänka att det får bära eller brista. Samtidigt är det nog nödvändigt ibland.

Det jobbigaste har varit bland annat pengar, som ju alltid en faktor man inte kan bortse från samt konkurrens. Med konkurrens tänker jag inte främst på andra som gör ungefär samma som jag utan alla de som ”hobbysyr” och säljer produkter för skämtpriser. Det underminerar branschen! Att få kunden att förstå värdet av slow fashion är fortfarande svårt men jag ser att det har börjat svänga lite i samhället och det är positivt!

Om jag skulle göra om min resa skulle jag vilja ha en tydligare planering av tiden. Avsätta tid som är till för företaget och inte låta det flyta ihop med vardagslivet.

Deborahs uppoffringar

Det jag har behövt offra som företagare är min egentid, hur konstigt det än låter. Ofta känner jag känner att jag måste ta tag i kundbeställningarna innan jag kan sy till mig själv eller barnen, ”skomakarens barn” är ett faktum i det här huset…

Vad skulle du säga är det främsta misstaget de flesta gör i början?

Det främsta misstaget många företagare gör i början skulle jag säga är att inte ställa upp en rimlig budget och att inte ha tillräckligt många ben att stå på. Kör inte allt för smalt utan försök att alltid ha flera ben att trilla tillbaka på.

Deborahs tips till andra företagare och entreprenörer

Mina tips till andra företagare är att våga satsa! Testa alla tänkbara scenarion i huvudet, bolla med andra och sök upp bra forum där du kan ställa frågor. Lägg också några kronor på ett bra bokföringsprogram så slipper du ligga sömnlös över det. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv