Entreprenörden logo

Sommarinspiratör Josefin Runquist – Entreprenör och medgrundare av Inimini

Josefin Runquist är entreprenör och medgrundare av Inimini. Hon är driven, en naturlig entreprenör som sprudlar av idéer. Med en bakgrund som modeskapare var det en självklarhet att starta företag inom klädbranschen, men Josefin upptäckte snabbt att hon hade talang och brann för bolagsutveckling. Idag har hon och hennes affärspartner Maja Vallinder lett Inimini till att bli Sveriges största e-handelsbolag för begagnade barnkläder.

“Jag motiveras av att testa om mina idéer funkar, det är spännande att följa utvecklingen hela vägen från idéfas till att se om min hypotes går hem hos andra. Jag drivs av att utveckla och effektivisera, att hitta lösningar som är smartare och bättre än tidigare”, säger Josefin.

Josefin Runquist – Sommarinspiratör och medgrundare av Inimini

Om Josefin

Jag heter Josefin Runquist och bor utanför Malmö tillsammans med min man och våra två döttrar som är fyra och ett år gamla. När jag inte utvecklar bolag så tycker jag om att umgås med vänner och familj. Jag är en driven person, ända sedan jag var liten har jag haft projekt och affärsidéer i gång.

Företaget Inimini

Inimini är Sveriges största e-handel för begagnade barnkläder. Vi säljer nästan allt i klädväg för barnen och kan klä dem från topp till tå! Våran 500 kvadratmeter stora lagerlokal ligger i Malmö och är full med kläder överallt. Eftersom att både jag och min medgrundare Maja Vallinder bor i Malmöområdet, så passade det bra att placera lagret där.

Målet med verksamheten är att nå ut till fler föräldrar och få dem att välja second hand istället för att köpa nyproducerat. Det händer ofta att kunder skriver till oss och säger att de tidigare varit osäkra på second hand, men att de nu handlar hos oss och det är en stor vinst! Den lilla affärsidén som vi drog igång har nu vuxit sig stor och idag når vi ut till så många. Det är fantastiskt roligt!

Framtidsvisionen är att om 5 år arbeta från en ändock större lokal, då har vi också implementerat alla de Tech-lösningar som vi utvecklar idag. Vi är fortfarande Sveriges största e-handelsbolag inom vår nisch och är det självklara valet för vår målgrupp.

Josefin Runquist tillsammans med kollegorna på Inimini

Modedesignern som blev serie-entreprenör

Vi startade Inimini, som tidigare hette Minikit, i maj 2020. Maja och jag kände inte varandra så väl innan, men vi trodde på samma idé och körde igång. I början testade vi mycket, misslyckades, ändrade inriktning och körde på igen. Vi såg snabbt att det fanns kunder där ute, det drev oss att fortsätta. Idag är vi fortfarande chockade hur snabbt allting har gått.

Tidigare funderade jag inte så mycket på att bli entreprenör, men jag har heller aldrig sett det som skrämmande att driva eget företag. Det blev mer av ett naturligt val för att kunna genomföra idéer och göra det jag ville göra.

I bakgrunden är jag utbildad modedesigner. Min resa som entreprenör började med att jag startade ett företag tillsammans med en kompis efter examen, vi hade både vunnit priser för våra designer och ville passa på att tillvarata publiciteten som det skapat. Jag insåg snabbt att trots min utbildning så var det företagandet som intresserade mig mest. Sen dess har jag haft flera bolag och ännu fler affärsidéer, innan jag till slut landade i Inimini.

Jag är väldigt stolt över Inimini. Sen är jag även glad att det är just Inimini av alla mina affärsidéer som verkligen lyckades! Det är ett hållbart bolag där varje köp, plock, pack och idé bidrar till en bättre värld. Jag har två döttrar och jag är stolt över att de växer upp med vetskapen om att vi har bidragit till en mer hållbar framtid. Jag är också stolt över att Maja och jag har vågat satsa! Vi har gjort många bra val på vägen, trots att det ibland har känts stort, dyrt eller skrämmande. Exempelvis har vi vågat:

  • Att skriva avtal med en jättestor influencer i början när bolaget fortfarande var litet. 
  • Signera ett hyreskontrakt på 500 kvm, trots att vi egentligen bara behövde 100 kvm vid den tidpunkten.
  • Att anställa fler fotografer innan vi med säkerhet visste att vi skulle öka i tillväxt och så vidare. 

Ja, jag är stolt över att vi vågat!

Hållbart mode för de små från Inimini

Vilka viktiga lärdomar tar du med dig?

En av lärdomarna har varit att testa våra idéer i ett tidigt skede, att inte sitta och klura ut de mest perfekta lösningarna. Kör på, testa och repetera! Då ser man om idén funkar eller inte. Funkar det – grymt! Funkar det inte – då justerar vi! 

Som enskild person kan man  aldrig  lista ut den bästa lösningen, vi behöver ta hjälp av målgruppen och kunderna. Jag har absolut gjort misstag på vägen, bland annat har jag gjort misstaget att sitta och fundera länge innan lansering, jag har också hållit fast i idéer, projekt och företag som inte riktigt fungerade där det var svårt att släppa taget. Jag skulle vilja säga att vi, Maja och jag, borde ta det lugnare ibland och inte alltid pusha så hårt, men samtidigt är det därför som vi nått så långt idag.

Om entreprenörskapet

Det bästa med att driva företag är att jobbet inte bara är ett jobb, utan jobbet och företaget är även en del av mig. Jag investerar i företaget och i min egen utveckling. Jag kan styra mina arbetsuppgifter mot det som jag tycker är roligast och mest utvecklande. Idag har vi även anställda, vilket vi inte hade när vi startade. Nu vill vi också utveckla ett bolag där folk trivs att arbeta. 

Det svåraste har varit att lära sig att släppa saker. Om försäljningen går sämre är det lätt att ta med sig det utanför arbetstiden, man är aldrig riktigt ledig. Nu har vi drivit Inimini i tre år, vi släcker fortfarande bränder, jobbar på kvällar och ibland på helger, men vi har nog också blivit lite bättre på att stänga av när vi måste.

Till andra entreprenörer 

  1. Jag tror att många gör misstaget att de inte pratar med målgruppen och kunderna. Arbeta nära målgruppen och prata med dem innan du startar upp. Det kan vara jobbigt, ibland vill målgruppen inte ha det som du skapat, men då är det bra att få reda på det snabbt. Fråga också efter feedback från kunderna när du har kört igång. 
  2. Var aktiv och hjälp andra, då får du hjälp tillbaka. Delta på nätverksträffar, lär känna andra bolag och utbyt information.
  3. Hitta någon som kompletterar dig och starta bolag tillsammans. Det är så mycket roligare, lättare och bättre med en medgrundare! Inimini hade aldrig varit där vi är idag om Maja och jag inte samarbetat, det är så tydligt att bolaget behöver oss båda och att vi behöver varandra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv