Entreprenörden logo

Sommarinspiratör Sofia Rönnberg– grundare av By Sofia Karolina

Sofia Rönnberg är keramiker och kreatör som har drivit eget företag sedan 1991. Sofia visste redan tidigt att hon ville arbeta med att skapa, entreprenörskapet låg då nära till hands. Genom åren har idéerna varit många och kreativiteten flödar. Idag designar hon keramik, håller kurser och har skapat en kreativ oas med ett sommarcafé i Gunsmark, Västerbotten där hon bor. 

”Jag motiveras av strävan efter frihet! Friheten att skapa, friheten att forma min verksamhet och friheten att få leva mitt liv som jag vill”, säger Sofia. 

Sofia Rönnberg– grundare av By Sofia Karolina

Om Sofia Rönnberg 

Jag heter Sofia Rönnberg och bor i Gunsmark vid kusten i Västerbotten. Jag är 54 år och har en stor familj som består av min man, våra fyra barn, inte mindre än sju hundar, ett stort gäng hönor, kaniner och 35 kor. Som person är jag lite av en ensamvarg, men jag kan också vara nyfiken och envis. Kreativiteten och naturen är mitt livselixir! 

Företaget By Sofia Karolina 

Jag är keramiker, kreatör och tillverkar egen keramik för försäljning, sedan håller jag en hel del kurser och på sommaren driver jag också ett kafé samt besöksmål i min skapar-oas. Verksamheten håller jag i en fastighet som jag äger, den ligger bara 2 kilometer bort från där vi bor. Närheten till jobbet är viktigt och definitivt en del i min plan för att ha större frihet. 

Målet är att skapa en lugn plats, en kreativ oas för mig, mina kursare och alla andra som besöker mig. Om fem år tänker jag att jag ska ha byggt ut verkstan, utvecklat trädgården och kaféet till en magisk plats att komma till. En oas med stort O, mitt ute i skogen.

Entreprenörsresan 

Jag startade mitt företag 1991 när jag var 22år och har alltså drivit verksamhet länge. Att starta eget företag föll sig naturligt för mig. Redan i väldigt unga år visste jag att jag ville skapa och vara kreativ, att bygga en egen verksamhet det låg nära till hands. 

Det började med att jag köpte en stickmaskin och tillverkade mer än vi behövde. Då slet jag bara av plåstret och startade min business. Jag bär en entreprenörshatt på mitt huvud, ser möjligheter hela tiden men agerar som tur är inte på alla idéer. Egentligen har jag nog alltid velat vara min egen chef. Jag är mest stolt över att ha skapat min nuvarande verksamhet med egen formgivning, kursverksamhet och besöksmål som växer varje år

När föräldraskapet för våra egna och andras barn var alltför viktigt fick jag ” offra” 10 år av mitt företagande. Man orkar inte allt och man kan inte vara på två ställen samtidigt, under den perioden tänkte jag att min tid kommer, Rom byggdes inte på en dag. 

Sofia tillverkar egen keramik för försäljning och håller i en hel del kurser.

Om du kunde göra om din resa skulle du ändra på något? 

Nej, jag har lärt mig något hela tiden, i alla skeden. Jag är glad över att jag startade eget när jag gjorde det och även glad att jag pausade verksamheten när jag behövde det. Jag är också glad att jag jobbat för andra företagare, det har varit mycket givande för min utveckling. 

Om entreprenörskapet – fördelar och nackdelar 

Det jag älskar med entreprenörskapet är att vara min egen chef, forma verksamheten precis som jag vill ha den och bygga mina drömmar. En nackdel är att man måste lära sig så mycket annat som inte nödvändigtvis har direkt samband med det man egentligen vill göra, i mitt fall skapandet. Exempelvis kan man behöva lära sig bokföring, marknadsföring och sociala medier. Initialt finns inte alltid ekonomin för att anställa en person som kan sköta de delarna, tiden räcker heller inte alltid riktigt till för allt som behöver göras. 

Hur gör du för att balansera jobb och fritid? 

Det är svårt, men jag försöker hålla på mina förutbestämda arbetstider och vissa rutiner. Jag äter alltid en lång frukost med min man, sedan cyklar jag till verkstan med mina hundar. Ibland stannar jag upp för att lyssna på fåglarna när dom sjunger, sen att min hjärna alltid är i skapar-läge är ju svårare att påverka. 

På sommaren driver Sofia Rönnberg också ett kafé

Till andra entreprenörer 

  • Jag har lärt mig att saker får ta tid. Jag tror att många gör misstaget att de vill att allt ska hända med en gång. 
  • Var nyfiken på andra människor och deras verksamheter i alla sammanhang. Det finns så mycket som vi kan lära oss av varandra. Det kan dyka upp nya kontakter med möjlighet till samarbeten när man minst anar det.
  • Kör igång! Följ din dröm och vänta inte på rätt tillfälle för att starta. Sedan kanske man inte startar i den skalan som man drömt om, men om man börjar är man på väg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv