Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Lika Olika

Företagaren Mary Juusela är 38 år gammal, hennes familj består av en underbar stor bonusfamilj med fyra barn och man samt föräldrar och släkt i Finland. Mary beskriver sig själv å ena sidan som modig, målinriktad, drivet och galet kreativ – å andra sidan som otålig, kort stubin och envis. Som 32-åring startade hon det sociala utbildningsföretaget Lika Olika, som hjälper fler människor att må bättre. 

Vem är Mary Juusela?

Jag är en vanlig människa precis som vem som helst – något som jag har fått kämpa för att få vara då större delen av mitt liv på grund av fördomar och värderingar om mig. Därför motiveras jag av att skapa ett inkluderande sammanhang för fler och därmed öka trygghet, medmänsklighet och empati i Sveriges alla samhällen, arbetsplatser, skolor och platser där människor ska mötas och ha med varandra att göra.

Jag älskar psykologi och att lära mig nya saker om hur vi människor fungerar, gärna via litteratur eller över ett samtal. Utöver det utforskar jag gärna träning och att skriva krönikor, tankar eller dagbok.

Vilka är dina drivkrafter?

Min första drivkraft är kunskap. Kunskap i alla dess former som gör att jag växer som individ har alltid gett mig underbara “kickar”. En stor del av mig och därmed att jag startat utbildningsföretaget Lika Olika är att dela med sig av all denna kunskap och livserfarenhet (för kunskap är inte lika med akademiska poäng för mig) som finns till andra. 

Min andra drivkraft är rättvisa. Rättvisa är viktigt för mig. Att någon far illa är aldrig okej, då bara måste jag göra något för att hjälpa till. Det var alltför många som stod bredvid under min uppväxt när jag for illa, jag kommer inte vara en av dem. Rätt ska vara rätt! Sedan är  vad som anses vara “rätt” givetvis subjektivt –  men jag försöker utgå ifrån de gemensamma behoven som alla människor behöver;  närhet, trygghet och inkludering.
Min tredje drivkraft är empati. Att träna andra och mig själv på kontinuerlig basis att bli mer empatiska och därmed ännu mer inkluderande och toleranta gentemot andra och sig själv.

Mary Juusela, grundare Lika Olika-metoden

Vad gör din verksamhet Lika Olika?

Lika Olika är ett socialt utbildningsföretag som utbildar och föreläser, till individer och grupper inom privata och offentliga sammanhang, i sociala förmågor för att stärka potentialen, produktiviteten och den psykiska hälsan. För först när vi mår bra kan vi bli våra bästa jag och leverera även till andra.

Lika Olikas team arbetar utifrån Lika Olika-metoden som tar avstamp i en världsunik studie kring 700 svenska familjer. Denna skedde över 10 år där jag, Mary, bodde hemma hos dessa för att ta reda på hur vi människor påverkas av intolerans och exkludering kort- och långsiktigt. 

Vi arbetar efter devisen att vi inte väljer vilka vi ska ha att göra med dagligen, i arbetsgruppen, i klassrummet, i föreningen eller ens vid övergångsstället. Ändå ska det bara fungera utan att vi särbehandlar, exkluderar eller kränker andra. För att klara av detta behövs verktyg och regelrätt träning i empati, inkludering och tolerans. Förmågor som alla människor har med sig i grunden. Det gäller bara att motivera fler att ta fram dem och använda dem i sina dagliga sammanhang.

Sedan starten 2015 har vi tränat skolor, högskolor, myndigheter, företagsledningar och olika arbetsgrupper i Sverige, på Åland och i Finland, över 77 000 individer per juni 2021.

Vi har även viktiga samarbeten med företagspartners för att stärka upp framtidens generationer i sociala förmågor genom olika satsningar, bland annat med ett flertal Sparbanker, fastighetsbolag och ICA-handlare.

Målet och visionen med Lika Olika

Målet är att Lika Olika ska bli ett hushållsnamn och ledande i Norden vad gäller att utbilda och träna såväl enskilda individer som grupper i empati, inkludering och tolerans. Vi arbetar målmedvetet för att hjälpa fler att må bättre genom att utveckla fler produkter och tjänster som kan utbilda och träna människor och grupper i sociala förmågor, såväl i Sverige som internationellt. 

I en samtid där empatin har sjunkit med över 40% de senaste 30 åren, och allt fler möts av härskartekniker, favorisering, prat bakom ryggen och exkludering för att man anses vara olika eller utanför den mikroskopiskt lilla “normen” för vad som anses “OK”, har vi mycket att göra. Det märks tydligt i de allt mer ökade förfrågningarna från framför allt från HR-chefer som behöver stöd för att skapa lugn, trygghet och fokus inom teamen genom att stärka upp medmänsklighet och “sunt förnuft”.
Om fem år har Lika Olika standardiserat fler interna processer och vi har ett större säljteam med lokala representanter i de olika nordiska länderna. Vi har även tagit fram fler digitala tjänster och produkter som även privatpersoner kan köpa. Jag ser även fram emot fler spännande samarbeten med företag som har hjärta och vågar ta på sig ledartröjan i sociala frågor.

Vad är mest stolt över att ha åstadkommit?

Professionellt är jag otroligt stolt över att ha börjat med två tomma händer, utan nätverk eller kapital, och slitit och arbetat 90 timmar i veckan under dessa första år (så här i efterhand skulle jag inte ha arbetat 90 timmar i veckan om jag hade fått göra om allt igen. Alla behöver pauser och det stärker även förmågan att fatta rätt beslut). Jag har offrat tid för familj, vänner och mig själv för att hjälpa andra och följa mitt hjärta. Jag vill också säga att inget hade blivit något utan min bästa vän och Lika Olika-partner, Åsa Olsson. Hon är fantastisk!

Privat är jag stolt över mina barn, min man och den människa jag har formats till.

Föreläsning med Mary Juusela, Lika Olika

Reflektioner kring entreprenörskapet

Det bästa med att driva eget är det faktum att jag skapar något viktigt som ger nytta åt andra och att se hur det växer bit för bit. Och den egna resan i att växa in i kostymen som företagare. Baksidan däremot är all tid som företagandet kräver. Tid som tas från barn, intressen och din egna hälsa.

Jag har inte riktigt bemästrat konsten att balansera jobb och fritid ännu. Det är så svårt när man är den alla behöver på olika sätt. Jag kämpar med balansen varje dag och har kraschat några gånger om. Alla tips framåt tas tacksamt emot!

Vad vill du säga till andra entreprenörer? 

Misstaget jag tror att många gör i början är att ha för bråttom – skynda långsamt! Sedan tror jag att många tror för mycket om sig själva, där vill jag säga; var ödmjuk och lyssna på dina kunder. 

Gällande nätverkande finns det massor av sådana. Alla är inte rätt för just dig. Våga gallra och tänk efter vad som är nödvändigt för dig att vara med i. I övrigt, var dig själv och learn by doing. 
Skapa dina egna förutsättningar för att få göra det du älskar, det får dig att orka alla motgångar. För oj, vad många sådana det kommer! När tiden kommer då du ska hitta partners eller delägare – gå tillbaka till dina grundvärderingar och fråga dig själv; Vad står jag för? Vad är viktigt för mig? Till sist vill jag säga: Låt inte negativa personer definiera dig, lyssna på ditt hjärta och din inre kompass.

This or that med Mary Juusela

Stort tack, Mary, för din medverkan och ditt engagemang i årets Sommarinspiratörer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv