Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Slumra of Sweden

Uppsalabon Frida Rångtell, 34, älskar frågan “Varför?” så pass mycket att det ledde henne till en PhD i sömnforskning. Om dagarna funderar hon på människans sömn och hur den funkar, hur hon kan bidra till en bättre värld, odlar grönsaker, dansar, leker med sin 6-åring och sorterar alla idéer och projekt i huvudet. Motivationen kommer från att vara kreativ, skapa något, göra skillnad för andra och göra det som hon brinner för. 

Företaget Slumra of Sweden

Slumra of Sweden, startade jag 2020 vid 32 års ålder, och verkar för en förbättrad (sömn)hälsa, prestation och välmående och för spridning av vetenskapligt baserad kunskap. Bland annat håller jag i kurser och workshops, skriver och faktagranskar texter och är vetenskaplig rådgivare. Målet med mitt företag är att bli en nyckelkreatör för sömnhälsa och göra ett positivt avtryck för hur vi sover och hur vi mår. 

Jag bor och arbetar i Uppsala, med ett fullt utrustat kontor i mitt vardagsrum. Innan pandemin föreläste jag över hela Sverige, det gör jag fortfarande, men numera digitalt.

Jag trivs med att arbeta hemma, jag tycker att det är mysigt (och nära till gott kaffe). Men kan också sakna att sitta på ett café och jobba med en vän som jag ibland gjorde innan pandemin. Men den tiden kommer.

Vilka är dina tankar efter att ha drivit eget i ett helt år?

Jag är väldigt stolt över allt som jag lärt mig under resans gång, saker som från början nästan kändes oöverkomliga. Som bokföring och praktiska saker som man behöver ha koll på när man driver företag. Det har gett mig självförtroende att ta nya steg för att fortsätta växa. Jag är också otroligt stolt över att jag sett till att ha personer i mitt nära nätverk som kan stötta, som jag kan lära mig av och som kan agera bollplank. Det är en styrka att be om hjälp. Den tredje saken som jag känner stolthet över är mitt ledarskap. Jag kan ibland tendera att flyta ut, komma på nya idéer snarare än att gå till action och beta av att göra-listan. Med hjälp av de strukturer som jag arbetat fram så känner jag mig stolt över hur jag leder mitt företag och reflekterar kring min fortsatta utveckling.

Visst finns det beslut som jag fattat som jag inte skulle fatta idag och saker som jag gjort som jag nu tycker mig veta bättre, men sammantaget så har ju mina lärdomar längs vägen lett mig dit jag är idag. Jag ser på det som en inlärningsprocess.

Det bästa och sämsta med företagande

Det bästa med att driva eget är helt klart friheten och möjligheten till kreativitet. Att få styra över min egen tid och att själv vara ansvarig för att dra in mina egna pengar är en drivkraft för mig. Det sämsta – eller svåraste är egentligen rätt ord –  är allt som man behöver lära sig och sätta sig in i. Om man tittar utifrån kan det vara svårt att förstå hur saker fungerar och få en översiktsbild.

Vilka misstag tror du att många företagare gör i början?

Jag tror många tänker att allt ska göras perfekt från början och det kan göra att det tar onödigt mycket tid att komma igång. I min mening kan det ofta vara bättre att köra på good enough och inse att det som man erbjuder kommer bli bättre med tiden, att det är en inlärningskurva och att med tiden så kommer du justera och förbättra ju mer du lär dig.

Jag tror också att det är lätt att missa att det är man själv som är VD, det är du som ska leda och driva visionen. Jag bokar in en dag i veckan då jag ser över hur det gått föregående vecka, ser över visionen, ser över planen och är min egen ledare. Det ger mening, struktur, motivation och fokus.

Har du några tips kring nätverkande och att hitta rätt kontakter?

Linkedin är guld värt! Våga fråga personer du tycker är intressanta och/eller sitter på annan kunskap och andra erfarenheter än vad du gör över en zoomfika eller en promenad. Det kan vara otroligt givande och dessutom ge upphov till intressanta samarbeten.

This or that med Frida Rångtell

Stort tack, Frida, för din medverkan i årets Sommarinspiratörer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv