Entreprenörden logo

Sommarinspiratör Lina Blomster – grundare av appen SafePal

Frustrationen över våldet i samhället inspirerade Lina Blomster att tillsammans med sin mor Angela Rossi och deras team utveckla  appen SafePal. En app som kan öka vår trygghet och ge oss en friare vardag. Målet är att expandera internationellt och att SafePal ska bli en del av användarens vardag. 


“Jag är otroligt stolt över produkten som vi har skapat! Jag vet att den inte bara ökar människors trygghet och frihet, den har även potentialen att rädda liv”, berättar Lina Blomster.

Lina Blomster, grundare av SafePal

Möt Lina Blomster

Jag är 28 år gammal och bor på Lilla Essingen med mina tre hundar. Jag drivs och motiveras av viljan att göra gott och att hjälpa andra människor. Jag är intresserad av det mesta som har med psykologi och kriminologi att göra, sen har jag även ett stort intresse för djur och träning. 

När jag var yngre läste jag ett citat av Pablo Picasso som löd:

“The meaning of life is to find your gift. The purpose of life is to give it away.” Sedan dess har jag känt att om jag kan bidra till något bra, så är det exakt vad jag ska göra.

SafePal – appen som bidrar till ett tryggare och friare liv

SafePal är en app som samlar alla de säkerhetsåtgärder som vi idag sköter manuellt och gör dem lättillgängliga. Istället för att sitta och vänta på det där “jag är hemma sms:et”, så underlättar appen våra möjligheter att öka tryggheten på ett strukturerat sätt. Målet är att möta människor i vardagen, och att ge dem möjligheten att leva ett tryggare och ett friare liv. SafePal har också funktioner som kan användas vid dejting om en obehaglig eller farlig situation uppstår. 

Just nu sköter jag majoriteten av arbetet hemifrån. Resten av teamet arbetar från olika platser i Stockholm, men vi har regelbundna möten både online och fysiskt. Ett av de närmaste målen är att så småningom ha ett eget fysiskt kontor där vi alla kan samlas.

Vad är målet med verksamheten och var befinner ni er om 5 år?

Huvudmålet med SafePal är att bidra till ett tryggare och friare samhälle. Vi vill erbjuda människor möjligheten att våga vara själva, utan att behöva känna sig ensamma. Genom att nå ut med SafePal till så många som möjligt kan vi skapa en rörelse i samhället som går ut på att se efter varandra.

Om 5 år hoppas jag att användandet av SafePal hör till individens vardagliga rutiner. Vidare hoppas jag att organisationen har växt och expanderat internationellt. Då tror jag att vi haft möjligheten att rekrytera fler kompetenta människor som delar vår värdegrund, och att vi etablerat samarbeten med andra bolag som också strävar efter att skapa ett tryggare samhälle.

Läs mer om SafePal på deras hemsida

Entreprenörsresan

SafePal är en trygghet i fickan, ett skyddsnät och en livlina. Idén föddes från en känsla av frustration som växte sig större med tiden. En frustration över otryggheten som råder i samhället, som vi alla i någon form påverkas av, särskilt vi tjejer. Tjejer uppmanas att klä sig på ett visst sätt, att aldrig gå ensamma och att alltid vara försiktiga. Det var också påfrestande att dagligen läsa om individer som blivit utsatta för fruktansvärda övergrepp, både psykiskt, fysiskt och ekonomiskt, utan att det presenteras några lösningar på problemet. Detta blev det skavande fröet som resulterade i att jag kände att vi behövde agera, och därför utvecklade vi appen.

Min mor, Angela Rossi, brinner också  för människors rätt till trygghet och frihet, därför startade vi SafePal tillsammans. Bolaget registrerades i början av 2021, då var jag 26 år. 

Tack vare min mors kompetens och hennes kontaktnät kunde vi börja fila på idéer. Strax därefter inledde vi ett samarbete med vårt fantastiska Tech-team, bestående av Eric Andrén och Niklas Liljendahl, de var ovärderliga för utvecklingen av SafePal.

Vad har du lärt dig på vägen och hur upplever du entreprenörskapet?

Min viktigaste lärdom är att våga fråga och be om hjälp, och det har varit min största utmaning under resan. Som tur är har jag har ett helt fantastiskt team som besitter precis alla kompetenser jag saknar, vi kompletterar varandra. Att rådfråga och bolla idéer med mina kollegor har varit absolut nödvändigt. Jag lärde mig också snabbt att om du har en idé eller vision och får svaret att “det inte går”, så rådfrågar du helt enkelt fel person. 

Om jag kunde göra om resan idag så hade jag förberett mig bättre mentalt. Mitt tålamod har testats om och om igen, och allt tar längre tid än man tänkt sig. Det hade besparat mig mycket onödig stress att vara bättre förberedd.

Det bästa med att driva företag är att få vara med och se idén växa fram till en färdig produkt. Det är en härlig känsla av att kunna arbeta med något jag verkligen brinner för!

För oss har det svåraste varit kapitalanskaffning, någonting som vi fortfarande kämpar med. Att vara kvinnlig VD inom tech-industrin är statistiskt sett inte lätt, sen har det rådande ekonomiska läget inte heller varit gynnsamt.

Har du behövt offra något för att driva bolaget?

Jag skulle inte använda begreppet “offra”, men jag har definitivt prioriterat om. När SafePal startades var jag psykologstudent i Spanien, men jag valde att flytta hem till Sverige för att kunna ägna mig helhjärtat åt utvecklingen av bolaget.

I ärlighetens namn kan det vara svårt med att skilja på arbetstid och fritid i en startup. Majoriteten av mitt team har andra uppdrag på sidan av, därför kan vi inte endast arbeta med SafePal under kontorstid. För att hålla balansen gör jag en veckoplanering, där lägger jag in allt det jag vill och bör hinna med, allt från möten till träning och hundpromenader med kompisar.

Vilka misstag tror du att många företagare gör i början?

Av personlig erfarenhet tror jag att många som startar bolag  tror att processen ska gå snabbare, men att starta bolag och att gå från idé till färdig produkt är en process som kräver sin tid. Sen ska man få in kapital, marknadsföra och etablera det man kämpat för, vilket också tar sin tid. Det kämpar jag själv med just nu. Kort sagt, allt tar tid och tålamodet testas i varje steg.

Vilka är dina bästa tips vid nätverkande och för att hitta rätt kontakter?

  • Sök människor som brinner för samma saker, och delar samma värderingar och mål  som du. De kan vara fantastiska samarbetspartners.
  • Sök också personer som kompletterar dig, de som kan det du inte kan. Utan dem hade jag själv stått och stampat på ruta ett idag!
  • Självinsikt och ödmjukhet är viktiga ledord i utvecklandet av ett bolag.
Följ SafePal på Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv