Entreprenörden logo

Sommarinspiratör Claudia Orellana – Grundare av Malmö Break Room

Claudia Orellana kände sig inte tillfreds med arbetslivet som anställd och drömde om att starta eget. Med lite extra tid och energi under pandemin hittade hon en lucka på marknaden – företaget Malmö Break Room föddes. Resan till framgång har varit rekordsnabb, 2022 tilldelades hon stipendium för sitt entreprenörskap, vilket har gett Claudia mersmak och nu är hon redo för nya äventyr.

 “I början var målet att bevisa för mig själv att jag är kapabel. Jag ville testa mina vingar – etablera ett helt nytt och unikt koncept på den svenska marknaden. Nu när jag uppnått det är prioriteten att styra Malmö Break Room mot att bli mer självgående, så att jag kan släppa taget lite grann. Jag känner mig redo för nya projekt!” avslöjar Claudia i intervjun.

Claudia Orellana, grundare av Malmö Break Room

Vem är du Claudia?

Mitt namn är Claudia Orellana, jag är 27 år och bosatt i centrala Malmö tillsammans med min två fantastiska pojkar som är 4 och 7 år. Jag tycker om att vara ute, umgås med nära och kära och uppleva livet tillsammans med barnen. Jag skulle beskriva mig som en kreativ, öppensinnad och energisk person. Jag försöker även leva efter mottot att behålla barnasinnet. Försöker alltid att drömma, vara närvarande och behålla lekfullheten i livet.

Jag är praktiskt lagd och drivs av den positiva känslan man får när man åstadkommit något eller löst ett problem. I perioder när den känslan inte är start så är det barnen som påminner mig om varför jag jobbar för att uppnå mina mål. Jag vill visa mina barn att inget ska kunna begränsa dem i deras drömmande och att så länge man vill så kan man. Ingenting står i ens väg, bara en själv.

Företaget – Malmö Break Room

Malmö Break Room är en nöjesverksamhet med ett känt internationellt koncept – Rage Room. Vi erbjuder våra kunder att slå sönder saker som glas, porslin och elektronik för nöjes skull. Break Room ligger inne på Entré, ett nöjescenter i Malmö. Valet att öppna upp i Entré var en självklarhet, det är en plats med flera aktörer inom nöje och aktiviteter och är en destination för barn och vuxna som vill hitta på och uppleva olika saker.

I början var målet med verksamheten att bevisa för mig själv att jag är kapabel. Jag ville testa mina vingar – etablera ett helt nytt och unikt koncept på den svenska marknaden och eventuellt öppna upp ett Break Room i en annan ort. Just nu är min prioritet att styra Break Room mot att bli mer självgående, så att jag kan släppa taget lite grann. Jag känner mig redo för nya projekt!

Gällande Break Room så hoppas jag att det om fem år finns minst ett Break Room till och att det också är etablerat, vidare önskar jag att konceptet Break Room är en mer socialt accepterad aktivitet. Sen hoppas jag att uppstarten av nya verksamheter är igång och att jag får användning av alla de lärdomar jag fått av Break Room-resan.

Bild från Malmö Break Room

Entreprenörsresan

Jag har alltid drömt om att bli entreprenör. Det grundar sig i att jag har familjemedlemmar som jag sett upp till som driver företag och jag ville bli som dem. Sen trivdes jag aldrig riktigt med mina tidigare anställningar och ifrågasatte syftet med jobbet. Entreprenörsresan började under pandemin när jag arbetade mycket hemifrån blev jag rastlös och bollade då på olika affärsidéer. Jag startade bolaget Break Room hösten 2020, strax före min 25-årsdag.


Från början ville jag sköta bokföringen på egen hand, men visste inte hur, då sökte jag två Komvuxkurser för att få lite baskunskap. Kurserna var Entreprenörskap och Företagsekonomi. Som en av kursens uppgifter lämnade jag in min idé och affärsplan till Break Room, läraren tyckte att det var en kanonidé. Jag kände mig sporrad, hoppade av kursen och började bygga min dröm. Uppstartsprocessen gick väldigt snabbt, det tog mindre än ett halvår från idé till öppning! Anledningen till att jag startade så snabbt var att det inte fanns något Break Room i Sverige. Jag hade en stark magkänsla att jag behövde ta den marknaden innan någon annan hann före mig. 


Jag är stolt att jag vågat öppna en verksamhet med ett kontroversiellt koncept, vilket många andra inte hade vågat och att jag stått stark genom alla motgångar. Jag har lärt mig mycket av resan. Mest stolt är jag över att verksamheten har hjälpt många människor genom olika faser i livet, det är härligt att se när folk är exalterade och glada efter sin upplevelse! Ja, det finns mycket att vara stolt över. När jag tilldelades ett stipendium för mitt entreprenörskap 2022 fick jag ytterligare en bekräftelse på mitt arbete. 

Vilka viktiga lärdomar har du fått från din entreprenörsresa? 

För mig har den viktigaste lärdomen varit att förstå innebörden av tid. Tidigare hade jag tvivel och ifrågasatte om jag tagit rätt beslut med att starta eget, det kändes som om jag missade tid med barnen. Men det var under en period, nu är det raka motsatsen och jag har aldrig upplevt den frihet jag gör nu, därför är det viktigt att se helheten. Människor kommer alltid att tycka och tänka, ha mycket att säga till om, det är viktigt att inte glömma att lyssna till sig själv. Precis som i livet kommer folk försvinna och nya kommer in. Att driva företag är en process och det är inget fel med det.

Om jag skulle göra om resan så hade jag definitivt tagit in mer hjälp. Men jag var så fast i kan-själv tankesättet, det har jag kommit ifrån nu. Om jag tagit in mer hjälp från början så hade jag sparat väldigt mycket tid, energi och framför allt pengar. 

Följ Malmö Break Room på Instagram

Om entreprenörskapet

Jag älskar entreprenörskapet. Det är enkelt att motivera sig till att jobba, syftet är så tydligt och man kan styra sin tid själv. För mig har det även stärkt mig som person, vad jag kan och vad jag vill. Och jag har fått träffa många nya människor på resan, som jag annars aldrig hade mött. 


För mig har baksidan med entreprenörskapet varit att mycket står på spel. Jag har identifierat mig med Break Room, upp- och nedgångar har känts personliga, det har gjort att jag tvivlat på min förmåga när det inte gått som jag tänkt mig. Och det har funnits en del motgångar på vägen; bland annat pandemi och inflation – då har jag varit nära att kasta in handduken! Jag kände mig periodvis som misslyckad. Det var väldigt psykiskt påfrestande.

Hur gör du för att balansera jobb och fritid?
Numera har jag barnen varannan vecka, därför ser jag till att jobba extra mycket när de är iväg. Jag kan flexa och hämta dem tidigare från dagis och skola och har mer tid att umgås med dem. 

Tips till andra entreprenörer

Jag tror att det är lätt att fastna vid detaljer i början, detaljer som i det stora hela är petitesser. Och att man kanske förväntar sig att nå målet för snabbt, vare sig det gäller ekonomiskt eller frihet i form av tid. Sen tror jag att en farlig fälla kan vara att man blir för bekväm. Försäljningen kan vara bra i perioder men man kan inte slappna av, det kan dippa lika snabbt. Fortsätt därför att arbeta konstant och tänk långsiktigt! 

Claudias andra tips till entreprenörer är:

  • Var konkret och öppensinnad. 
  • Ta för dig och bygg vidare på de kontakter du skaffar. Det är lätt att lägga till på Linkedin men det är viktigt att hålla det levande.  
  • Inga idéer är för galna, så begränsa dig inte! 
  • Man kan inte tänka för stort heller, ha tålamod och ge inte upp! 
  • Gör något du känner dig stolt över och kan stå bakom alla dagar i veckan. 
  • Kom ihåg att hur det än går så har du lyckats oavsett. Att våga ta steget gör dig redan till en vinnare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv