Entreprenörden logo

Sommarinspiratör Angelica Henriksson – Grundare av Yogaprenör och Barnyoga.com

Angelica Henriksson lämnade en trygg anställning inom bankvärlden för att förverkliga sin dröm om att arbeta med hennes passion. Idag driver hon två verksamheter med skilda inriktningar men med samma gemensamma nämnare – yoga. Angelica är inte bara yogalärare och entreprenör, utan även prestationscoach och poddare, en mångsysslare av rang!

Jag älskar att lära mig nytt och utbilda andra. Att omvandla det till enkla och användbara kunskaper som jag kan blanda med mina tidigare erfarenheter”, berättar Angelica.

Angelica Henriksson, Sommarinspiratör och grundare av Yogaprenör och Barnyoga.se

Angelica Henriksson grundare av Yogaprenör och Barnyoga.com

Angelica älskar livet som hon lever i Roslagen tillsammans med sin familj. Att hon är en aktiv person som älskar att lära sig nya saker återspeglar sig i hennes karriärval. 

Hon driver nämligen två verksamheter: Yogaprenör och Barnyoga.com. Yogaprenör hjälper yogalärare kunna leva hållbart av sitt företag – praktiskt, mentalt, själsligt och ekonomiskt – med utbildningar, coachning och nätverk online. Barnyoga.com erbjuder Nordens ledande online utbildningar inom barn- och tonårsyoga, med fler än 3 000 deltagare sedan starten 2012. På Barnyoga.com lär du dig hur du kan hjälpa barn och tonåringar att hantera stress. Och hur du kan stödja dem och skapa en fysisk, mental och själslig trygghet med hjälp av yoga. Utbildningarna riktar sig till föräldrar, dem som jobbar med barn/tonåringar samt till dig som är eller vill bli yogalärare.

Förutom de två huvudsakliga verksamheterna driver Angelica även Yogaprenörpodden och Barnyogapodden samt en webbshop för Barnyoga.com.

Vad är målet med dina verksamheter Angelica?

Målet är att verksamheterna ska fortsätta att utvecklas i den riktning som jag har valt ut. Att hitta en så stabil, men ändå så flexibel verksamhet som möjligt för mig som egenföretagare. Om fem år när mina barn är äldre tonåringar vill jag kunna arbeta helt platsoberoende och ha ekonomisk stabilitet så att vi kan resa och utvecklas tillsammans.

Entreprenörsresan

I min tidigare yrkeskarriär arbetade jag nästan 10 år som bankanställd. En trygg karriär jag lämnade bakom mig när jag sa upp mig år 2009. Redan följande år, 2010, startade jag Norrtäljes yogastudio som jag drev fram till 2019. Därefter har jag utvecklat Barnyoga.com och jag startade Yogaprenör år 2020.

Att jag tog det steget började med att jag utbildade mig till yogalärare samtidigt som jag arbetade som projektledare på banken. När jag sagt upp mig från bankanställningen bestämde jag mig för att jag ville ägna mig åt entreprenörskap och yogan ”på riktigt”, då hyrde jag en egen lokal och körde igång! Det som motiverade mig var att jag vill ”tjäna mina egna pengar” och pröva att stå på egna ben innan jag fastnade med dyra huslån, familj och andra förpliktelser. Det var den önskan som gjorde att jag tog klivet.

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit? 

Att jag klarade av att starta en verksamhet från scratch och att jag lyckats leva av den under nästan tio år. Jag paketerade den så att den gick att sälja. Men sen är jag också stolt över hur jag hanterade situationen under pandemin. Jag lyssnade på min intuition och flyttade hela verksamheten till att vara helt online – på så vis klarade jag krisen.

Angelica Henriksson sadlade om under pandemin och idag driver hon sin verksamhet digitalt.

Vilka viktiga lärdomar har du samlat på vägen?

Jag har lärt mig att det hela tiden sker förändringar och det är ok. Jag utvecklas hela tiden som människa och mina verksamheter med mig. Sen har jag lärt mig att jag inte behöver låta andra diktera villkor för hur ”ett företag ska skötas”, det finns enormt mycket frihet om man vågar ta steget. Om jag skulle gjort någonting annorlunda så skulle jag tagit hjälp av fler coacher och andra som låg före mig på resan. Jag tror inte man behöver göra alla misstag som andra har gjort, det går att komma fortare framåt om man ber om hjälp och frågar dem med erfarenhet. Jag hade nog också önskat att jag vågade ta mer betalt för min tid tidigare på resan.

Jag har satsat enormt mycket tid, pengar och energi för att förverkliga min dröm och lett mina verksamheter till framgång. Det finns sådant som jag fått prioritera bort, jag har fått säga nej till mycket annat och jag har satsat ”mitt rykte” genom att våga ta ställning i vissa frågor.

Vad är det bästa med att vara entreprenör och vilka utmaningar har du haft?

Det bästa med att vara entreprenör är friheten som det ger. Att jag kan tjäna pengar på det jag älskar att göra, ha möjligheten att sätta min egen lön och kunna unna mig själv och min familj det där lilla extra i livet. Det är fantastiskt att på betald arbetstid få ”nörda ner mig” i det som är min passion.

Däremot har det varit utmanande att ständigt vara i framkant, vissa dagar orkar man inte. Det tog många år att landa i att det kommer perioder när det känns tungt. Det är det som har varit svårast och det är fortfarande svårt ibland. För att balansera arbete och fritid lever jag randigt. Varannan vecka när jag har mina barn, bokar jag aldrig in möten som inte går att boka av/om och då jobbar jag ungefär halvtid. När jag inte har mina barnveckor kan jag pusha gränserna om det behövs.

Råd till andra entreprenörer 

Jag tror att många tänker att man måste kunna allt innan man börjar. Man letar efter perfektion eller det ”rätta tillfället”, men det finns noll chans att pricka det. Tänk istället att handling går före perfektion alla dagar i veckan och bara kör! 

  • Var aktiv och nätverka. Sociala medier ger mig jättebra nätverk eftersom jag idag jobbar online, men när jag drev lokal yogastudio var jag också aktiv i de lokala nätverken.
  • Var inte rädd för att ta hjälp av en coach eller andra som redan gjort resan.
  • Din tid är värdefull! Var inte rädd för att ta betalt för dina tjänster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv