Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Livskämpar & Niljung

Värmländskan Marie Niljung drivs av kunskap, mod och att göra skillnad för andra människor. Hon vill rädda liv och minska lidandet. Därför startade hon företaget Livskämpar AB där hon arbetar med hållbar hälsa och psykisk livräddning. Fritiden spenderar Marie tillsammans med sina vänner, god mat och dryck, genom att utöva yoga eller andra träningsformer. Hon gillar även att resa och att lyssna på livemusik.

Vad gör verksamheten Livskämpar AB?

Jag driver två verksamheter just nu men fokuset är på Livskämpar som jag äger tillsammans med Filippa Gagnér Jenneteg och Susanne Tell. Min andra verksamhet Niljung har samma utbud som Livskämpar. I nuläget är det endast jag som arbetar i företaget, Filippa och Susanne arbetar inom andra verksamheter. I företaget arbetar vi med hållbar hälsa och psykisk livräddning. Vi är specialister på suicidprevention, rehabilitering samt arbetsmiljö. I vårt arbete utbildar och föreläser vi samt arbetar som konsulter samt författare. Jag är konsult inom HR och erbjuder bland annat bollplanksstöd till företag i stora samt små frågor. Vi är även sociala innovatörer och har tagit fram en app som räddar liv samt som lär oss känna oss själva. Appen heter Lumeno och bygger på boken Handbok för livskämpar. Jag jobbar från ett kontor i Karlstad, ett coworking kontor som heter KG14. Det är fantastiskt att ha kollegor även om vi inte jobbar ihop, vi finns där för varandra i både med- och motgångar.

Målet med verksamheten

Mitt mål med Livskämpar är att det kommer att vara nummer ett inom hållbar hälsa och psykisk livräddning. Ett livskraftigt företag. Jag ser att vi tre ägare kan arbeta och leva ett bra liv på Livskämpar. Vi har även fler anställda. Om fem år är vi 8-10 anställda och omsätter mellan 10-15 miljoner. Om tio år är jag med i 17-nätverket!

När började du att driva företag? 

Jag började driva företaget Niljung 2015 parallellt med en fast anställning för att kunna föreläsa. Jag sa upp mig från min anställning år 2018 för att kunna satsa på Niljung, och 2020 startade vi bolaget Livskämpar. Jag valde att starta företag för att kunna leva min livsmission – att förändra attityder kring psykisk ohälsa och rädda liv. Det bästa med att driva ett eget företag är att äga sin tid och bestämma själv.

Vad är du mest stolt över?

Att jag skrivit min bok Hellre arg än död, att vi skapat Lumeno och att jag är en av Sveriges bästa talare inom mitt ämne. Ett fullblodsproffs enligt Talarnas grundare Annika R Malmberg Hamilton.

Det svåraste med att driva företag

Jag har lärt mig att inget kommer av sig själv, det är ett hårt jobb och kräver tålamod så jag försöker omge mig av kloka och på riktigt generösa människor. Det svåraste med att starta företag tycker jag har varit osäkerheten med ekonomin och att nå ut. Mina ämnen är inte de hetaste – suicidprevention och arbetsmiljö. Om jag ska säga något jag har behövt offra sedan jag blev egenföretagare är det tid med min familj, min man och mina barn. Men för att balansera jobb med fritid försöker hålla mig till en normal arbetsvecka och inte ha med telefonen överallt.

Tips och råd till andra företagare!

Jag tror att många gör misstaget att inte köpa de tjänster som de inte kan själva, såsom exempelvis bokföring/ekonomi, marknadsföring eller sälj. Istället för att fokusera på sin affärsidé och det hen kan, läggs därmed tid på sånt en inte kan. Många tar även för dåligt betalt. För att hitta rätt kontakter tror jag att det är viktigt att vara nyfiken. Tänk utanför ditt område. Mixa ålder, kön och bransch. Tänk att ett plus ett ska bli mer än tre. Var generös med att dela med dig av din kunskap och nätverk. Slutligen vill säga: våga mer! Våga misslyckas, våga be om hjälp, våga antijante och våga ta betalt.

This or that med Marie Niljung

Tack, Marie, för din medverkan och engagemang i årets Sommarinspiratörer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv