Entreprenörden logo

Sommarinspiratör Louise Ahlin – grundare av Time to Candle

Trots att Louise fick höra negativa kommentarer under uppväxten så vände hon adhd-diagnosen till sin fördel, hon utnyttjar energin och det naturliga drivet i sitt konstnärskap. Skaparglädjen och hantverket har hon ärvt av far- och morföräldrar, ett arv hon är stolt och tacksam över. Idag är hon en uppmärksammad ljus-formgivare och med sina verk firar hon människokroppen och allas unika skönhet. 

“Jag är stolt över allt jag åstadkommit, från att jag vågade satsa, till att jag utvecklats i mitt skapande. Och även att jag uppmärksammats hos återförsäljare, andra kreatörer och i tidningar”, säger Louise.

Louise Ahlin, kreatör och grundare av Time to Candle

Vem är du och vad inspirerar dig Louise?

Jag är 32 år och bor i Tullinge söder om Stockholm tillsammans med min sambo Mikael och vår son Alfred, 2 år. Jag älskar att skapa, äta god mat, dansa, umgås med vänner eller att lyssna på musik, gärna på svensk musik eller country. Förutom att jag driver eget bolag, arbetar jag även som stomi-ansvarig undersköterska.

Som person är jag naturligt motiverad, jag har ett inbyggt driv att hela tiden tänka nytt och vilja att göra mer, vilket kan bero på min adhd-diagnos. Tyvärr fick jag tidigare i livet höra elaka kommentarer som att jag är ”korkad”. Men i vuxen ålder har jag förstått att jag bara tänker annorlunda än många andra, jag har inte samma begränsningar. En annan stor drivkraft är min son. När han kom till världen sa jag till mig själv att jag ska finnas där för honom, alltid. Att starta mitt eget företag betydde att jag kunde bestämma mer över min egen tid, det tillät mig att finnas nära tillhands i hans liv.

Företaget – Time to Candle

Time to Candle är en klimatsmart ljusshop. Konceptet går ut på att ta tillvara på jordens resurser istället för att utnyttja dem.

-Återbruk är otroligt roligt att jobba med! Jag får all min stearin från restauranger som annars skulle slänga stumparna. Mina ljus är nytänkande och lekfulla, jag skapar ifrån söta katter till generande könsorgan eller kroppar med stomipåse. Dessutom är ljusen handgjutna, genomfärgade och handmålade. Eftersom att jag är undersköterska på Urologen inspireras jag mycket av människokroppen. Jag vill hylla kroppen, sprida kunskap och uppmuntra och stödja våra olikheter och hur unika vi alla är.

Idag har jag inget tydligt mål, resan är målet. Och jag vill se var den tar mig eller vad det kan leda till. Men det vore skönt om jag i framtiden skulle kunna försörja mig mer på mitt skapande och jobba mindre inom vården med bibehållen livskvalitet och rimlig lön. Nu närmast funderar jag på att öppna butik, jag vill bredda verksamheten, sälja in nya produkter såsom inredning och hålla i kurser. 

Hos Time to Candle kan du finna alla möjliga stearinljus, från söta smådjur till kroppsdelar.

Entreprenörsresan 

Det hela började som en hobbyverksamhet 2019, företaget startade jag 2021. Att det blev eget företag var inte ett val. Hobbyverksamheten gick ”för bra” och intäkterna blev för höga. 

Jag gick en kurs hos @en.visare som gav mig mod och kunskap att våga, otroligt peppigt och informativt, sen passade på att starta företag under mammaledigheten.

Inspirationen att börja med hantverket och att starta eget företag fick jag från min mormor och farmor, det är väl fantastiskt! Varje gång något av barnen i familjen fyllde år så fick vi ett stearinljus av mormor i present, hon gjöt även ljus för försäljning för att dryga ut pensionspengar. Min farmor var precis som jag en riktig samlare, under sin livstid hade hon samlat på sig mängder av stearin, ljusstumpar och ljus. När farmor sen gick bort för några år sedan fick jag massor med material och blev nästintill tvungen att börja gjuta ljus själv. Då lärde mormor mig att gjuta och helt plötsligt var jag fast!  

Vilka viktiga lärdomar har du fått från din företagsresa?  

Att man inte måste göra allting själv. Jag tycker inte om det administrativa, därför har jag valt att anlita en revisor för att göra mitt bokslut. Det är värt att betala lite för att slippa den tråkiga delen i företagandet. En annan viktig lärdom är att jag lärt mig att nätverka. Att knyta kontakter på sociala medier är än så länge gratis och det ger tillgång till otroligt mäktiga och stora plattformar för marknadsföring. Sen är det bra om man hittar likasinnade som man kan samarbeta med. Att ha andra som peppar och sitter i samma båt är väldigt värdefullt, både för psyke och för att få företaget att växa.

Om entreprenörskapet 

Det bästa med att driva företag är känslan av att jag är min egen. Det är jag som bestämmer, sätter gränser och mål. Det ger också en otrolig boost för självförtroendet när andra vill köpa det jag skapat. 

Den enda baksidan är att det kan vara väldigt tidskrävande. Det tar lång tid att göra allt. Allt beror på en själv och det står still om man blir sjuk, till exempel – ljusen gör inte sig själva. Sen måste du lägga ner tid på att synas, annars finns du inte. Nätverkandet och att lägga upp innehåll på sociala medier tar mycket tid från skapandet, men det måste göras. 

Att balansera jobb och fritid är svårt men det är viktigt att hålla isär dem. Det kan vara extra svårt när man omvandlar en hobby till ett jobb, gränserna suddas ut. Men jag unnar mig sovmorgon ibland för att orka och hämtar min son tidigare de dagar jag jobbar med företaget, på så vis får jag så mycket tid som möjligt med honom.

Louise Ahlin nätverkar och ställer ofta ut sina unika skapelser på marknader.

 

Louise tips till andra entreprenörer:

  • Lägg inte ner en massa onödig tid på att fixa med webbsidan och annat  innan du vet om affärsidén är bra och går att sälja. 
  • Var närvarande och bygg nätverk i sociala medier. Hitta andra som gör liknande och låt dig inspireras! 
  • Jag kan tipsa om att gå på marknader för att sälja produkter, exempelvis: Local Femmes, Handkraft Kvinnokraft och A la London.
  • Visa vem du är, personen bakom företaget. Bild och presentation är jätteviktigt för att andra ska få förtroende för dig.
  • Sluta grubbla, bara kör!
  • Skatteverket är inte farligt, du behöver inte göra bokföringen själv.
  • Man ångrar bara sånt som man aldrig gjorde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv