Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Maria Lofors

Maria Lofors är 42 år och kommer från Gustavsberg utanför Stockholm, där hon bor med sin man, två barn och två katter. Hennes drivkraft är att hjälpa andra effektivisera och jobba smartare så att de kan bli mer hållbara och lönsamma. Framför allt kvinnor mitt i livet (som Maria själv), som jonglerar många olika ansvarsområden och har svårt att få tiden att räcka till.

Från digitalisering till automatisering

Från början handlade det mycket om att hjälpa företagare att digitalisera sina verksamheter och framför allt sin bokföring – men i och med det senaste året när digitaliseringen har gått i raketfart för de flesta, ligger mitt fokus numera mer på hur man bygger starka företag online med hjälp av automatiseringar och processer. 

Min erfarenhet är nämligen att många entreprenörer har en “popcornhjärna”, med för många idéer, alldeles för få timmar på sitt dygn och svårt att hitta bra rutiner i sitt företag… Jag är en av de där popcornhjärnorna själv men har lärt mig att struktur skapar frihet, så därför brinner jag för att hjälpa andra företagare att skapa hållbara rutiner och hitta smarta verktyg för ett framgångsrikt företagarliv.

Verksamheten

Jag har precis avslutat den första omgången av min nya kurs OnlineBiz Productivity, där jag under åtta veckor har hjälpt deltagarna att strukturera upp sina företag i projektplaneringsappen ClickUp. Jag har även ett medlemskap online för digitala entreprenörer, där vi jobbar med att automatisera verksamheten samt skapa processer och roliga rutiner kring marknadsföring, försäljning, leverans av tjänster och administration/bokföring.

Utöver det så driver jag en konsultverksamhet där jag hjälper framför allt onlineföretagare praktiskt med deras system, processer och administration.

Vilken är din vision? 

Mitt mål är att hjälpa fler att driva ett lönsamt och hållbart onlineföretag, framför allt kvinnor mitt i livet som jag själv. Onlineföretagandet ger nämligen frihet på så många plan: framför allt möjligheten att leva ett platsoberoende liv på sina villkor. Tekniken som finns idag och att vi blivit mer digitalt kompetenta i samhället bara det senaste året, gör att det finns enorma möjligheter för den som säljer sin expertis online. 

Min vision är att hjälpa fler kvinnor att komma över tröskeln och våga satsa, trots rädsla för tekniken och att ta betalt. Om fem år tänker jag att jag jobbar med både svenska och internationella onlineföretagare och att jag har byggt upp ett nytt remote team.

Resan till idag

Jag startade mitt första företag 2009, en enskild näringsverksamhet, där jag frilansade som webbredaktör och fotograf. Dock insåg jag efter ett tag att jag var mer intresserad av själva företagandet i sig än av journalistik och foto.

Efter min första föräldraledighet 2011 fick mitt intresse för entreprenörskap mig att omskola mig till redovisningskonsult. Jag startade mitt nuvarande bolag 2015, var underkonsult ett par år och startade sedan egen redovisningsbyrå 2017. 

Egentligen var det inte bokföringen i sig som lockade utan redan från starten av min redovisningsbyrå 2017 var jag inne och nosade på möjligheten att jobba online med kurser och coachning. Jag visste från början att jag ville skapa en ny och annorlunda tjänst kring företagande. I september 2019 startade jag medlemskapet Digital Entreprenör, för att ge svenska entreprenörer verktyg för ett friare, mer framgångsrikt och digitalt företagarliv. Jag hade helt enkelt en vision om en “annorlunda” redovisningsbyrå. Då var den papperslösa redovisningen fortfarande lite av en utopi – men jag såg andra möjligheter…

I slutet av 2020 insåg jag att jag ändå drev en väldigt traditionell redovisningsbyrå med alldeles för mycket stress. Så jag sade upp (nästan alla) mina redovisningskunder för att ännu mer kunna fokusera på affärsutveckling och entreprenörskap online.

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit?

Jag är stolt över att jag vågat bygga upp en platsoberoende verksamhet från start 2015. Det innebär i praktiken att jag jobbar hemifrån, i alla fall under det senaste året, men jag kan jobba varifrån som helst så länge det finns en internetuppkoppling. Jag såg tidigt möjligheterna att jobba helt på distans både med kunder och mitt team som jag hade i redovisningsbyrån. Under en period var vi fem personer i teamet, jag hade kunder både i Sverige och i flera olika länder och mitt team var också utspritt i olika delar av Sverige och världen. Nu är jag soloprenör igen, men när det är dags att bygga team igen så vet jag precis hur jag ska bygga upp en infrastruktur för mitt “virtuella kontor”.

Vilka viktiga lärdomar har du fått från din entreprenörsresa?

Den viktigaste, men absolut jobbigaste lärdomen, är att man får faktiskt ändra sig. När jag under förra året insåg att jag hade fel affärsmodell, att det inte var redovisningsbyrå jag ville driva, kom den insikten först som ett slag i magen. Jag som hade jobbat så otroligt hårt för att bygga upp mitt företag!

Men – jag insåg att jag brann för något mer än bokföring och jag hade helt enkelt inte tillräckligt många timmar per dygn för att göra allt jag ville. Därför lade jag ner redovisningsbyrån och nu ligger fullt fokus på att skapa ett hållbart och lönsamt onlineföretag. Jag har alltså provat mig fram och bytt bana ett par gånger i livet. Och det får man göra.

Vilka misstag tror du att många företagare gör i början? 

Att inte sätta upp rutiner kring allt sådant som ständigt återkommer. Till exempel att bokföra eller att samla ihop underlag till redovisningsbyrån. Att behöva uppfinna hjulet på nytt varje kvartal (för att man inte kommer ihåg vad man behöver göra) är oerhört tids- och energikrävande.

Vilka är dina bästa tips vid nätverkande och för att hitta rätt kontakter?

Först och främst, fundera på vilka kontakter du behöver. Är det lokala kontakter så satsa på lokala företagarföreningar. Själv har jag satsat på nätverkande online från start. Leta reda på sammanhang där dina potentiella kunder eller andra entreprenörer finns. Det finns många fantastiskt givande och bra grupper på Facebook och jag har både fått vänner för livet samt affärspartners och kunder genom detta nätverkande.

This or that med Maria Lofors

Tusen tack, Maria, för din medverkan i årets Sommarinspiratörer!

Sommaren har nått sitt slut och så har även Sommarinspiratörer 2021! Vi vill även rikta ett stort tack till samtliga inspiratörer för att ni vill dela med er av er historia. Ni är alla sanna inspiratörer, och det finns säkerligen någon där ute som har valt att starta företag tack vare just er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv