Entreprenörden logo

Sommarinspiratör Monika Bjelton – från dataekonom till bageri-och caféentreprenör

Monika Bjelton är utbildad dataekonom, men kontorslivet var inte för henne och istället slog hon sig in på banan som entreprenör. Under hösten 2022 fick Monika chansen att förvärva Bageri Prima med tillhörande café i Viskafors. Tyvärr tvingades hon ansöka om konkurs redan i juni 2023, trots gedigen erfarenhet och hårt arbete. Men Monika är en sann entreprenör – skam den som ger sig – och hon är redan igång igen med nya projekt!

”Det bästa med att driva företag är att man själv som bestämmer och att man får vara hur påhittig och kreativ som helst!”

Monika Bjelton – multientreprenören

Lär känna Monika Bjelton

Jag är född 1973 och växte upp i Stockholm, men nu bor jag på landet utanför Borås.  Jag har bott i de här trakterna sedan 2008. Mina föräldrar bor kvar i Stockholm och jag har min syster med 3 barn som bor strax söder om Skövde.

I bakgrunden är jag utbildad dataekonom och jobbade tidigare med verksamhetsutveckling, process- och begreppsmodellering. Som person är jag nyfiken och gillar många olika saker, exempelvis: djur, natur, dans, motorcyklar, segling, dykning, vandring, skidåkning med mera. Jag höll på med hästar i många år och har själv haft egen hästgård, men sedan ett par år tillbaka har jag varken häst eller några andra djur.

Jag skulle beskriva mig själv som allmänbildad, ganska orädd och omtänksam. En riktig planerare, jag tycker om att skapa bra lösningar. Och jag drivs av att göra andra nöjda och glada.

Företaget Bageri Prima i Viskafors AB – ett svårt beslut

Bageri Prima i Viskafors AB låg i Viskafors, 3,5 kilometer från mitt hem och jag tog över verksamheten i september 2022. Det var en dröm att driva caféverksamhet och det var härligt att ha så nära till jobbet! Målet var att driva ett genuint bageri och kunna leva på verksamheten.

Men ibland måste man byta bana som entreprenör och den 12:e juni lämnade jag konkursansökan för bageriet. Att jag tvingades ansöka om konkurs beror till mycket på de höga elpriserna och höjda priser på råvaror. Jag var inställd på att det skulle krävas mycket jobb och att det skulle vara knappt. Men när det går minus och minskat i omsättning, då kände jag till slut att det är för mycket att jobba 200% utan vidare framtidsutsikter. Istället har jag fått tänka om och har nu lite annat på gång.

Kayakomat – drivs av Monika Bjelton

Resan till entreprenörskap

När jag jobbade på kontor kände jag att saker styrdes högt uppifrån, utan förståelse för verkligheten. Jag längtade efter något annat, gärna något där jag själv kunde styra. Därför slog jag mig in på banan som entreprenör.

Jag har tidigare erfarenhet av entreprenörskap från tiden när jag drev hästgård. Och jag hade länge suktat efter att driva café när jag köpte en verksamhet med camping och tillhörande café 2016. Campingen drev jag i fyra säsonger från 2017–2020 och lyckades åstadkomma en hel del förbättringar som jag är stolt över. Men drömmen om att driva café hade jag kvar och slog till när möjligheten att förvärva bageriet i Viskafors dök upp.

Självklart är det en besvikelse att det inte gick att driva verksamheten, en dröm som gått i kras.  Men efter konkursansökan har jag samlat mina krafter och tagit över en Kayakomat, en “automat” för uthyrning av kajaker och SUP:ar. Folk bokar på nätet och sköter hämtningen av kajak/SUP själva på plats, alltså en automatisk uthyrning. Det är inte ett heltidsjobb, men det är ju en del av att vara entreprenör.

Sedan har jag mycket annat på gång också och jag har många idéer som tex att jobba som guide, köra lastbil eller sälja vattenfilter av återanvända dialysfilter. Förutom Kayakomaten är framtiden ännu oviss, men med många möjligheter. Att starta om och tänka i nya banor är en del av att vara entreprenör!

Vilka utmaningar har du haft som entreprenör?

Det är bra att kunna mycket, men det är också lönsamt att ta hjälp med många arbetsuppgifter. Man klarar av mer än vad man själv tror, men det finns en gräns för hur mycket man orkar och man måste också prioritera sig själv och sitt eget mående.

Det svåra för mig har varit att vad jag vill, inte alltid är vad kunderna vill. Ibland är det hårt arbete, många timmar för otroligt liten lön. Sen är det i princip omöjligt att vara sjuk.

Jag har själv offrat mycket tid och frihet på mina verksamheter.

Monika Bjelton drev tidigare hästgård

Till andra entreprenörer

  • I början av företagsresan tror jag att det är många som inte har tillräcklig koll på ekonomin och vad lönsamheten – vad det är och vad som krävs.
  • Att nätverka är bra och det finns många olika föreningar och grupper som man kan gå med i, exempelvis branschspecifika nätverk, nätverk inom kommunen eller kvinnliga nätverk och så vidare. Ett annat tips är att kontakta andra företagare. Antingen inom samma bransch eller helt andra branscher för att bolla olika perspektiv och idéer, samt för att hjälpas åt och stötta varandra.
  • Om du tror på en idé och har drivet att vara entreprenör – kör! Ta hjälp med det viktigaste, till exempel bokföringen. Fokusera på det som du är bäst på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv