Entreprenörden logo

Sommarinspiratör Stina Hauschildt – en orädd projektstartare av rang

Det är fart och fläkt när Stina Hauschildt driver igenom sina idéer och startar nya företag. Hästtjejen från Småland har varit med att starta upp inte mindre än fyra olika verksamheter under de senaste två åren! Att hon är orädd och inte låter sig stoppas går det inte att ta miste på. Men Stina är mer än så – hon sprudlar av energi och passion för sitt arbete samt är en sann inspirationskälla för andra! 

”Jag har alltid älskat att bygga och skapa saker, tänja på gränserna för att maxa min kapacitet. Att få tillbaka mer av mina ansträngningar är också en otroligt tillfredsställande känsla”, säger Stina. 

Stina Hauschildt

Vem är du Stina Hauschildt?

Jag är 34 år, född och uppvuxen i Småland. Men numera bor jag i Segeltorp, Stockholm, tillsammans med min sambo och en treårig dotter. Jag har många olika intressen, många beskriver mig som mångfacetterad. Bland annat är jag i grunden en hästtjej och har tidigare köpt och sålt hästar. Jag jobbar fortfarande med hästar, i egenskap av att jag är hästdomare på nationell nivå och arbetar med det ibland under helgerna. Andra intressen är att jag älskar att resa, se och uppleva nya platser samt träffa nya människor. Att fynda på loppis är också en passion, det hänger kanske lite ihop med företagandet? Som person är jag: driven, otålig, påhittig, nyfiken, social och orädd. En projektstartare av rang! Jag motiveras och drivs av utmaningar, skapande och att tjäna pengar(såklart!). 

Vilka verksamheter driver du och vad inriktar de sig på?

Jag driver inte bara ett företag, utan tre! Föräldralediga.se är en samlingsplats med aktiviteter för dem som har föräldralediga. Twine är också ett spännande bolag, vi bygger API för HR-tech. I mitt bolag, Stina Hauschildt AB, ägnar jag mig åt att vara ängelinvesterare, det vill säga att jag investerar i nystartade och onoterade företag med tillväxtpotential. Det blir aldrig långtråkigt! Jag älskar kontrasterna och dess nyanser och olika kontexter.

Jag jobbar mestadels hemifrån, men också i Stockholm city på olika kontorshotell. Ofta på United spaces vid T-centralen eller hos någon av mina kunder. För att få ihop det med verksamheter och livet behöver jag den flexibiliteten. Målet med verksamheterna är att minst en av dem ska ge mig stötte exit så att jag kan fortsätta att bygga nya bolag framåt.

Stinas entreprenörskap – en fartfylld resa

Alla tre verksamheter är relativt nystartade, Twine startade jag i år, 2023, och de andra två startade jag förra året. När jag startade som entreprenör hade jag redan varit delägare innan. Jag förstod vad som krävdes och tänkte att jag med samma ansträngning kunde få mer ut av det om jag gjorde det själv. Jag hade skissat på många idéer och bestämde mig för att ta steget med idén som kändes starkast – det var föräldralediga.se – snabbt till start och snabbt till intäkt.

Jag är stolt över att ha varit med och startat upp fyra bolag under mitt första år som entreprenör! Det kanske är en klyscha, men ingenting är omöjligt! Otroligt mycket handlar om det lite uttjatade ordet Grit, ner på botten men sedan upp på hästen igen. Man måste vara uthållig. Det enda jag ångrar är att jag inte börjat min entreprenörresa tidigare!

Arbete med föräldralediga.se

Vilka fördelar och nackdelar ser du med att vara entreprenör ?

Det bästa med att vara entreprenör är friheten! Men väldigt mycket att själv få bygga och skapa: bygga team, bygga något från idé till första intäkten och den första anställda är något väldigt väldigt speciellt.

En nackdel är att allt är så beroende av mig och min insats, med vab (vård av barn) och annat som kommer i vägen kan ansvaret kännas tungt ibland. Jag skulle kunna jobba 24–7, för att det är så otroligt roligt. Men det är ju fler som behöver min tid och uppmärksamhet, särskilt min familj. Utan min familj fungerar inte jag och om jag inte fungerar så kan jag inte driva mina bolag. 

Visst får man offra en del som entreprenör, tryggheten som man har som anställd, pengar under uppstartsfasen och det tar mycket tid när man skulle kunna göra annat, såsom att träna eller umgås med vänner. Jag har även behövt avsäga mig några ideella engagemang för att frigöra tid, just nu måste jag väga min tid på guldvåg. Då får ideella engagemang dessvärre ligga på is.

Jag har barn, så det finns inte utrymme för mycket egentid, men visst behöver man tid för annat ibland. Samtidigt är jobbet någonting som jag verkligen trivs med och som jag drivs av. Och jag tror precis som de skrivit i Svenska Dagbladets artikel – att vi entreprenörer har ett vaccin mot utbrändhet. 

”Det forskningen visar är att entreprenörerna generellt upplever mindre jobbpress, mindre tidspress och har färre administrativa sysslor att hantera. Dessutom har entreprenören en högre grad av autonomi och möjlighet att styra sitt arbete. Tillsammans innebär det att entreprenörer i genomsnitt är gladare, får mer energi och är mer nöjda med sitt jobb än anställda” 

Emmyloy Tuvhag, Svenska Dagbladet 2023-03-27

Tips till andra entreprenörer

  • Du måste alltid ligga nära kunden och lära känna din målgrupp. Är det inte affärskritiska saker som du sitter med så ska man helt enkelt inte lägga tid på det i början. 
  • Jag tror att många fokuserar för mycket på vad man själv tror marknaden vill ha, utan att veta. Se till att du undersöker marknaden innan du startar. 
  • Våga fråga och kom ihåg att – vägen till alla personer i världen är bara 4,5 handslag bort!
  • Sist men inte minst, var uthållig! Vinden vänder många gånger under resan. Om det är motigt, så kroka arm med en annan entreprenör eller person i din närhet, så att du får draghjälp. Och kom ihåg att du inte är ensam, det går tungt för alla ibland!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv