Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Nathalie Mitovski, grundare av Mitovski Cosmetics

Nathalie Mitovski är 33 år och har redan drivit eget bolag i mer än tio år. En kreativ och nytänkande entreprenör som trotsat sina egna rädslor. Planerna är stora och hon har ett otroligt driv. Själv beskriver hon sig som ”flummig” – men upplevs snarare som en konstnärssjäl, en inspiration för alla, inte minst andra unga entreprenörer. Kanske ser vi Mitovski Cosmetics på hyllorna i kosmetika-avdelningen i alla varuhus runt om i världen i framtiden?

Nathalie Mitovski, grundare av Mitovski Cosmetics

Vem är du, kvinnan bakom Mitovski Cosmetics?

Jag bor Gislöv utanför Trelleborg tillsammans med min sambo han är också artist ända in i själen. Daniel är musikalartist, så vi är ett bohemiskt par. Vi bor underbart, bara 100 meter från stranden och tomten gränsar till åkrar. Här har jag också min sminkstudio, där jag håller i utbildningar och sminkar mina kunder eller mig själv. 

Som person är jag superflummig och älskar att ”lalla”, det är mitt ord för att bara vara och samtidigt göra allt på samma gång. Sedan reser jag en hel del för att samla inspiration, älskar att vara själv i storstäder, träffa nya människor och ta mig an nya utmaningar. 

Min livssyn är väldigt positiv, jag blir sällan upprörd och tar det mesta med lugn. Tidigare jobbade jag som fotograf men är i grunden utbildad grafiker och sedan 2018 jobbar jag heltid som makeupartist. 

Vad driver dig?

Det som driver mig är att växa som person genom mitt jobb. Jobbet ger mig en anledning till att komma ut och träffa folk, men mest av allt drivs jag av att jag kan styra över mitt liv och mina dagar som jag vill. Jag motiveras av den konstnärliga delen i mitt yrke, inte sminket i sig. Ge mig bara en sminkborste bara! Sedan är jag inte så brydd om vilket brand jag jobbar med.

Mitovski Cosmetics – ett eget sminkmärke

Nathalie Mitovski erbjuder tjänster såsom: festmakeup, brudmakeup, privatkurser i makeup och utbildning för makeupartister. Jag har också utvecklat produkter och Mitovski Cosmetics är mitt eget märke. Just nu säljer vi sminkborstar, lösögonfransar och sminkväskor. Jag jobbar hemifrån, i studion eller ute hos kunden. Det betyder att jag sett alla Skånes slott och herrgårdar, de är i stort sett mina andra hem.

Målet är att fortsätta på samma fantastiska resa och se vart den leder mig. Men mål ändras och utvecklas ständigt, vilket jag älskar. Såklart vill jag att Mitovski Cosmetics ska växa, bli världskänt och att mina tjänster tar mig utanför Sveriges gränser oftare. 

Om fem år är visionen att jag driver minst en makeupskola, mina produkter finns hos flera kända varukedjor, just nu finns de på Sokos i Finland. Även att jag etablerat mig i Dubai. NYC ligger också på min lista för 5 års mål, hur vet jag inte än.

Nathalie Mitovski, grundare av Mitovski Cosmetics

Kreativiteten har styrt resan som entreprenör

Redan som liten var jag kreativ, kreativiteten har följt mig genom hela livet och styrt mina yrkesval. När jag var 15 år började jag intressera mig för foto, senare ville jag utveckla fotograferandet och utbilda mig, men halkade in på en makeuputbildning istället. Två år senare, 2012, startade jag en enskild firma och började frilansa som makeupartist. Mitt bolag startade jag 2018, tillsammans med en kollega när jag var 28 år. 

Ett av mina första steg var att kontakta en grafisk designer som jag träffade under en praktik på Manhattan i New York. Vi hade inte haft kontakt på över 10 år, men det var nödvändigt att ge det en chans. Jag åkte dit för att samla inspiration utanför Sverige

Jag är oerhört stolt över min självständighet och mitt sminkmärke. Tänk att jag har tagit mig så här långt och hållit det jag lovat mig själv! Sen att jag fortsatt, även om det ofta är sjukt tufft att driva eget. På vägen har jag lärt mig att vara tydlig med det jag vill ha sagt, ingen kan läsa dina tankar. Dessutom har jag lärt mig uthållighet. 

Om du kunde göra om din resa – skulle du ändra på något då? 

Jag tror inte att jag hade kunnat göra något annorlunda. Vägen som jag har gått och alla beslut jag har gjort, har lett mig till att jag är där jag är idag. Så klart kan jag känna ”varför gjorde jag inte detta tidigare?”, men då hade jag heller inte gjort samma resa. Det hade blivit något annat, som säkert det med hade varit lika bra, men inte samma. 

Vad är dina samlade erfarenheter från att vara entreprenör? 

Det bästa är att jag får göra det jag brinner för! Jag älskar konsten och möten med människor, på mina villkor. För mig har det svåraste varit att vara disciplinerad, jag har svårt att strukturera upp, men det jobbar jag på.

Jag har också offrat en del för att vara där jag är idag. I början fick vänner och familj ta ett stort steg bakåt, nästan från en dag till en annan blev jag väldigt ”egoistisk” för att kunna fokusera och sätta igång med min dröm. Det kräver tid, tid för mig själv och min resa.

Nu väver jag ofta samman jobb och fritid. Om jag har ett jobb så kan jag bestämma träff med en vän på vägen till jobbet eller hem. Men allt går i perioder, ibland lägger jag jobbet åt sidan för att bara vara med vänner och familj.

Nathalie Mitovski, grundare av Mitovski Cosmetics

Har du några tips till andra entreprenörer?

– Ett misstag som jag tror man kan göra är att lägga fokus på fel saker. Såsom ”nu ska jag bli rik” eller ”nu ska jag bli känd”, istället för att tänka ”nu ska jag göra det jag älskar till fullo!”

  • Gå på magkänslan och bara kör! 
  • Var orädd – ta kontakt med dem som kan hjälpa dig på din resa, oavsett deras position. Ingen människa är ”större än dig”, du har inget att förlora.
  • Grubbla inte, utan börja med något. Det kan leda dig in på vägar du inte hade kunnat ana eller planerat för
  • Stressa inte, allt tar sin tid!
  • Håll ut när det känns tufft! Om det hade varit enkelt att göra det du gör så hade alla gjort det. Resultatet kommer att vara värt alla tuffa dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv