Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Pauline Olovsdotter grundare av VårdnadsVis

Livsnjutaren och juristen Pauline Olovsdotter, 30 år, gick från en välrenommerad advokatbyrå i Stockholm till att starta upp sin egen juristbyrå – VårdnadsVis, som riktar sig in på vårdnadstvister. Det som skiljer VårdnadsVis från andra byråer är att de fångar upp föräldrar som saknar ekonomisk möjlighet till ett juridiskt ombud. Idéen till företaget föddes efter ett möte med en ung man i Canggu på Bali. 

Vem är Pauline Olovsdotter? 

Jag kommer ursprungligen från Stockholm men som sedan ett par år tillbaka bor i ett litet småländskt samhälle som i det närmaste kan beskrivas som ”Bullerbyn”. Jag bor här med min sambo, vars familj funnits på denna plats sedan mitten av 1800-talet, och en liten tuff blandrashane som heter Balzac. Jag skulle beskriva mig själv som en kärleksfull – kanske något excentrisk – livsnjutare. Jag älskar att läsa gamla böcker, skriva dagbok, vara ute i naturen och ha härliga, givande samtal med vänner och familj. Jag har nära till alla mina känslor, vilket ofta är underbart men ibland krävande. Meditation och yoga ser jag som balsam för själen!

Min huvudsakliga drivkraft är mening, vilket jag ständigt söker både i och utanför arbetet. Jag vill gärna bidra till någonting större än mig själv, och älskar att ge andra människor en anledning att le. Min stora övertygelse är att allt världens lidande till stor del bottnar i avsaknaden av kärlek och empati. Jag siktar därför alltid på att vara en god medmänniska och ser juridiken som ett utmärkt verktyg för detta.

VårdnadsVis = juridisk kunskap tillgänglig för alla föräldrar

Min verksamhet fungerar i grund och botten till stor del som en traditionell juristbyrå med inriktning på vårdnadstvister. Den stora skillnaden är att föräldrar som saknar ekonomisk möjlighet att anlita ett juridiskt ombud i vårdnadstvisten fångas upp. Ofta faller dessa föräldrar ”mellan stolarna” då de varken kan få hjälp från sitt försäkringsbolag via rättsskyddet eller staten via rättshjälpen, att täcka delar av ombudskostnaderna. För dessa föräldrar kan det bli en oöverstiglig ekonomisk belastning att helt själva behöva bekosta vårdnadstvisten.

Som en lösning på problemet erbjuder VårdnadsVis skräddarsydda lösningar där föräldern ifråga kan genomföra delar av- eller hela vårdnadstvisten själv, som sitt eget ombud. Föräldern utgår då från den e-kurs som jag tagit fram. Den består bland annat av en heltäckande lärobok, videolektioner, mallar, checklistor och quiz som kan bidra till inlärningen. Vid sidan av kursen kan föräldern få precis så mycket juridisk vägledning som krävs för att han eller hon ska känna sig trygg genom processens gång.

En anledning till att metoden fungerar så bra är att domstolen har ett stort ansvar i tvister som handlar om barn. Det är för att barn inte bara ses som föräldrarnas ansvar, utan också samhällets. Domstolarna hämtar in utredning från socialtjänsten, och förälderns jobb är att lägga fram relevant information samt bevisning som kan bidra till domstolens uppgift att nå fram till rätt lösning. När föräldrar som däremot vill och kan anlita ett ombud i vårdnadstvisten, vänder sig till VårdnadsVis, ingår alltid e-kursen som en del av samarbetet. När en förälder får viktig kunskap om hur tvisten går till och hur juridiken fungerar infinner sig ofta en känsla av trygghet. Detta brukar också leda till ett bättre och mer givande samarbete mellan jurist och klient.

Vad gjorde att du tog klivet att starta företaget?

I början av mitt yrkesliv arbetade jag på ett par olika byråer där jag titt som tätt stötte på föräldrar som saknade ekonomisk möjlighet att anlita ett juridiskt ombud i en stundande vårdnadstvist. De hade varken rätt till rättsskydd eller rättshjälp, alltså ekonomiskt stöd i tvisten. Det blev milt uttryckt både förvirrade och förtvivlade när jag, tung i bröstet, talade om för dem att det inte fanns en plats dit de kunde vända sig för att få kvalificerad juridisk hjälp i vårdnadstvisten. De skulle behöva företräda sig själva, med enbart den snåriga Google-djungeln till sin hjälp. I samtalen med föräldrarna planterades ett frö i mig; det måste finnas ett sätt att hjälpa dem som hamnar i en sådan situation. Att de ska behöva stå ensamma är varken rättssäkert eller förenligt med barns rättigheter. Men längre än så kom jag inte i dessa tankebanor. Förrän på ett coworking space i Canggu på Bali.

Jag satt och finulade på bokidéer bredvid en ung man som av en händelse berättade att han tidigare i sitt arbetsliv anlitats av ett företag för att ta fram en e-kurs i syfte att lära ut programmering till “icke-programmerare”. Det var där och då som ljuset gick upp för mig; jag ska skapa en e-kurs för att hjälpa föräldrar som faller mellan stolarna i ersättningssystemen! Från och med det ögonblicket började det långa arbetet med att skriva boken “Barnen då?”. En guide till vårdnadstvister för föräldrar samt ta fram 12 videolektioner, en mängd quiz, mallar, checklistor, en lagtextsamling m.m. Ungefär ett år tidigare hade jag sagt upp mig från den advokatbyrå jag arbetade på i Stockholm för att jag inte trivdes med företagskulturen. Jag kände inte att man riktigt såg klienterna, utan att allt fokus låg på att tjäna pengar.

Målet med Vårnadsvis

Det finns tre huvudsakliga mål med verksamheten. Det första är att göra sådan juridisk kunskap som tidigare bara varit tillgänglig för jurister, tillgänglig för alla föräldrar. Det andra målet är att förhindra att vårdnadstvister hamnar i domstol, genom verktyg som exempelvis medling. Också ökad kunskap om vad en vårdnadstvist faktiskt innebär, och att en sådan inte alltid är lösningen på problemen, är en viktig del av uppfyllandet av målet. Det tredje målet är att säkerställa en individanpassad metod för de föräldrar som av olika skäl måste vända sig till domstol. 

Tankar och funderingar kring entreprenörskap

Jag har insett att det verkligen är en resa att starta eget, med höga toppar och djupa dalar. Jag hade ingen aning om att det skulle vara så här utvecklande på ett personligt plan. Jag tror att man kan bli väldigt stark som person av att påbörja en entreprenörsresa. Man får ständigt öva sig på att fortsätta framåt även om man inte skördar frukten av sina handlingar på en gång, eller ens ser något växa till en början. Den viktigaste lärdomen är nog den att bara gå, gå, gå. Göra allt med kvalitet och engagemang. Och lita på att det andra kommer. 

För mig är det bästa med att driva företag, rent praktiskt, flexibiliteten. Jag kan arbeta precis så mycket jag själv vill och ta ledigt när jag vill för det finns ingen som sitter och har koll på när jag är på kontoret. Det i sin tur skapar förutsättningar för en sund balans mellan arbete och privatliv, något som jag tror är oumbärligt för att orka med det stora ansvar som företagandet innebär. Dessutom är det härligt att själv få bestämma hur jag ska vara i mötet med mina klienter och inte styras av en företagskultur som inte är förenlig med mina värderingar.

Paulines tips till andra företagare och entreprenörer

  • Var nyfiken i mötet med andra människor för du vet aldrig vem du kan träffa på. Jag träffade till exempel en man som skulle visa bli viktig för mitt företags utveckling på min mammas väninnas bröllopsfest. 
  • Var inte heller rädd för att söka kontakt med människor och företag som du tror kan vara intressanta. Det värsta som kan hända är att du får ett ”nej, tack”.  
  • Om du tror på din tjänst eller produkt så kommer också andra att göra det. Entusiasm smittar!
  • På min egen resa har jag lärt mig att negativ feedback och ”misslyckanden” just bara är feedback. Det är ingenting annat än data som du kan lära dig av. Med andra ord: var inte rädd för att göra fel för det är snedstegen som kommer visa sig vara de mest utvecklande.
  • Hitta någon att bolla idéer med, som kan stötta vid motgångar och fira vid medgångar – att fungera som motvikt till den ensamhet som entreprenörskapet kan innebära

This or that med Pauline Olovsdotter

Vill du komma i kontakt med Pauline?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv