Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – RikaKvinnor.se

Elisabeth Svensson driver bloggen och inspirationsplattformen RikaKvinnor.se. Hon är 35 år gammal och bor tillsammans med sin sambo Björn i den fantastiska staden, och tillika ”Sveriges Riviera”, Malmö. Hon har en bakgrund som civilekonom från Lunds Universitet och inom individ-, organisation- och samhällsutveckling vid MIT). Elisabeth är även diplomerad mindfulnessinstruktör. 

När hon inte arbetar med RikvaKvinnor.se försöker hon bidra till en bättre och mer hållbar framtid. Personlig växt och utveckling är också en naturlig del av Elisabeths liv, likaså meditation, yoga och allt som har med människans inre rikedom att göra. Investeringar och pengar ser hon enbart som ett medel för lösa ett återkommande problem: att betala räkningarna varje månad. Eftersom Elisabeth och hennes sambo med hjälp av investeringar byggt upp en ekonomisk frihet som i praktiken betyder att alla deras räkningar betalas med hjälp av investeringarnas avkastning, kan deras tid ägnas åt det som är viktigt för dem, till exempel familjen, intressen, utveckling, hållbarhet och att hjälpa andra. 

Hur började RikaKvinnor.se?

Min bakgrund som investerare sträcker sig tillbaka till 1997, då jag som 12-åring övertalade min mamma att köpa mina första aktier i H&M. Vad jag inte förstod då var att detta skulle bli starten på en livslång resa och ett av mina största intressen: ”Att-göra-pengar-av-pengar”. För mig är pengar bara ett verktyg som jag valt att använda för att köpa friheten att designa livet på egna villkor utan att behöva tänka på om det jag känner för att göra idag tjänar in pengar eller inte. Dock var det först när bloggen startades 2017 som min företagsresa verkligen tog fart.

Egentligen var det inget val jag gjorde utan något som behövde hända. Jag har alltid haft en enorm inre drivkraft, stor nyfikenhet och en kreativitet som varit tvungen att få utlopp genom någon form av kanal. För mig blev den kanalen företagandet och genom det, ha möjligheten att testa och utforska olika ideér. 

Som liten såg jag mig alltid som en framgångsrik affärskvinna. Dock är mina accessoarer något annorlunda än jag föreställde mig som barn, då jag, tack och lov, blivit klokare med tiden. En överprisad designerväska, eller obekväma skyhöga skor, är inte längre något som attraherar mig. Istället lägger jag stor vikt vid frihet, hållbarhet och ett liv med mycket kärlek och få prylar.

RikaKvinnor.se idag

Syftet med bloggen och inspirationsplattformen RikaKvinnor.se är att utmana, utbilda och inspirera framförallt kvinnor (men jag har märkt att jag också har många manliga läsare, vilket såklart är superkul!) till lycka, rikedom och hållbarhet inom alla områden i livet, inte minst det ekonomiska. Framförallt är min mission att sudda bort många av de myter som finns där ute. Tex att investeringar är svårt, eller något för dem med mycket pengar, eller för dem som lägger all sin vakna tid på det. Myter som bla gjort att finansbranschen är en av de mest framgångsrika branscherna i världen. 

Istället vill jag förmedla kunskapen att investeringar är till för alla och att det snarare handlar om tålamod och små summor investerade över tid som gör störst skillnad. Något som vi kvinnor brukar vara extra bra på. Därför försöker jag, bla genom bloggen, utbilda hur vi kan investera enligt vad forskningen säger är det bästa, billigaste och samtidigt mest hållbara tillvägagångssätt.  

Att frågan om kvinnligt ägande äntligen börjar ta större plats i samhällsdebatten, och att intresset och kunskapen kring privatekonomi samt ägande ökat markant bland oss kvinnor de senaste åren gör mig så otroligt glad.  Mycket tack vare förebilder som Andra Farhad a.k.a Börshajen, och Facebookgrupper som Economista, Ekonomiguiden och Fearless Woman-grupperna. Därmed tas viktiga steg mot ett mer jämställt samhälle.

Vad driver dig?

Vad som driver mig är bland annat ett omättligt behov av nyfikenhet, förändring och förbättring. Detta gör jag genom att målmedvetet arbeta för att få mer tid till att utvecklas, göra nya saker, samt genom att hitta synergieffekter mellan olika projekt. Jag brukar se mina projekt och mitt företagande som ett schackspel, där jag flyttar fram mina positioner, ett litet steg i taget. Det hjälper mig också att hålla fokus. Jag har även varit noga att bygga verksamheten utifrån premissen att jag ska kunna arbeta varifrån världen som helst, så länge jag har tillgång till dator och en bra internetuppkoppling. T.ex. så valde jag och min sambo att bosätta oss i Indien under några månader 2018/2019 för att testa på just detta. Idag trivs vi bäst på hemmaplan eftersom vi byggt en vardag som vi inte känner att vi behöver ta semester från. 

Utmaningarna som multiprenör 

Jag brukar kalla mig själv Multiprenör då jag är mer av typen som tar en befintlig idé jag gillar, men känner kan bli ännu bättre, och så skapar jag en verksamhet utifrån det. Att jag dessutom har väldigt många olika verksamheter, tex investeringar, utbildning inom privatekonomi, föreläsningar, hälsa, massage, mindfulnessmeditation mm, bidrar det till att jag valt att kalla mig själv för multiprenör.  

Eftersom jag är en ganska otålig person och vill helst att saker ska hända nu, helst igår har det svåraste för mig varit att våga lita på processen. Precis som för investeringar handlar företagande om att göra liknande saker under lång tid för att senare få avkastning för arbetet. Därför är jag otroligt tacksam att jag fann meditationen i samband med att jag startade min företagsresa 2014. Meditationen har varit livsnödvändig för mig då den gett mig full tillgång till hela min inre rikedom. Likaså har den ökat mitt tålamod, min medkänsla och gett mig tillit till universum. 

Det bästa med att driva eget

För mig är företagandet ett sätt att få utlopp för kreativitet, och därigenom få växa och utvecklas som människa och medmänniska. Att ha en egen spelplan att utforma spelreglerna och testa sina förmågor. Det är lite som att vara barn på nytt. Ett ständigt nyfiket utforskande och experimenterande. 

Även om jag känner att jag inte offrat något för att ta mig dit jag är idag, så har jag absolut fått prioritera. Det man ser nu är ju ett resultat av flera års arbete och så här i efterhand har det definitivt varit värt allt slit, sena kvällar, sömnlösa nätter och projekt som gått i stöpet. Det har gjort mig väldigt ödmjuk för livet, mig själv och mina medmänniskor. 

Elisabeths tips till entreprenörer och företagare

Fundera gärna på hur du kan bygga en story kring ditt företagande och därigenom sälja dina tjänster utan att faktiskt ”sälja dem”. Att ge så mycket av dig själv och din kunskap som möjligt, och att inspirera människor. Att rikligt dela med dig av dina egna insikter och erfarenheter, men också av dina ”så kallade” misslyckanden. 

Om du som jag, vill använda sociala medier som primär kommunikationskanal, är mitt tips att du lär dig hantverket. Sociala medier fungerar lite som ett virtuellt vardagsrum och i vårt vardagsrum vill vi ju inte få in vad som helst eller vem som helst så det gäller att vara lite street-smart. 

Och glöm inte att ta betalt för det värde du skapar, inte för din tid. Vi människor är så indoktrinerade med att vi ska arbeta en viss tid och utifrån det, ta betalt. Jag menar om jag, med min kunskap och erfarenhet kan hjälpa en av mina klienter att t.ex. gå i pension 10-15 år tidigare, eller ha möjligheten att tillbringa mer tid med sina barn, vad är det då värt? Troligtvis är det värt väldigt mycket för den person som önskar just detta. Så se till att ta betalt för det värde du skapar för motparten. 

Fundera också på hur du kan tjäna pengar på det du älskar att göra och hade gjort gratis ändå. Det är så jag själv byggt mina företag och det är verkligen en ynnest att kunna leva på sina intressen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv