Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – W.Empowerment

Annie Lindmark och Sofie Johnson driver det kvinnliga nätverket W.Empowerment samt One Empowerment, ett företag med fokus på personlig utveckling. De är båda 30 år, uppvuxna i Stockholm och träffades då de studerade ekonomi vid Uppsala universitet. Något de snabbt insåg att de delar var att båda har en riktig fighteranda, både fysiskt och mentalt. Annie har tränat thaiboxning sedan tonåren och både tävlat samt coachat andra i sporten, Sofie har tränat och tävlat i judo. Samtidigt har de ett starkt intresse för att utveckla både sig själva och deras idéer. De har alltid varit redo att driva det så långt det bara går med en attityd om att ingenting är omöjligt. När de inte arbetar med nätverket och driver företag så är de gärna ute i naturen, upptäcker nya platser, testar på extremsporter, äter god mat samt pratar om nya projekt och idéer!  

W.Empowerment och One Empowerment – starten

Vi båda har under större delen av våra liv känt oss entreprenöriella och drivits av att skapa och starta nya saker. Därför började i mångt och mycket resan redan som barn för oss båda. Vår gemensamma resa började med att vi startade det kvinnliga nätverket W.Empowerment 2014, där vi genom åren har skapat över 40 event och föreläsningar inom områdena självledarskap och entreprenörskap. Nätverket verkar för att främja självledarskap och entreprenörskap genom möten samt nätverkande. Fokus ligger på att peppa, inspirera och lära av varandra. Genom möten med spännande personer identifierar, skapar och tar vi till vara på möjligheter! Idag är vi ca. 500 medlemmar. W.Empowerment har varit en viktig plattform för oss, där vi genom åren fått utrymme att testa och prova våra olika idéer och projekt. 

W.Empowerment och One Empowerment 

Genom nätverket har vi fått en enorm respons, stöd och pepp från andra, vilket fått oss att vilja fortsätta. Det var även det som fick oss att senare starta vårt företag One Empowerment, vilket är ett företag med fokus på personlig utveckling. Vår första produkt heter Empower Cards, och det är vår första av förhoppningsvis många produkter inom personlig utveckling. Syftet med Empower Cards är att skapa fler viktiga samtal som utvecklar dig tillsammans med andra. Spelet består av 45 frågor i tre kategorier: tacksamhet, värderingar och drömmar. Det går ut på att använda för alla relationer du vill fördjupa, du kan spela med vänner, familj, kollegor eller partner. Efter många års erfarenhet av föreläsningar och arrangemang med fokus på självledarskap och entreprenörskap har vi sett hur viktigt samtalet är. Närvaro och meningsfulla samtal behövs mer än någonsin! När svarade du senast på vad som är viktigt för dig, vad du drömmer om just nu eller vad du är mest tacksam över i din vardag? 

Hur startade W.Empowerment och One Empowerment?

För oss har det aldrig varit en fråga om vi ska starta företag utan när. Dock gäller det att hitta rätt form för vad du ska driva. För W.Empowerment har vi valt att driva det som ett ideellt nätverk eftersom vårt syfte varit att bygga ett nätverk och ett community som bygger på ideella krafter och engagemang. One Empowerment grundade vi senare eftersom vi ville ge fler möjlighet att ta del av allt vi lärt oss genom åren kring självledarskap och personlig utveckling. Det såg vi bäst kunde göras i form av olika produkter och tjänster, samt för att kunna växa och skapa förutsättningar för detta blev det dags för oss att starta bolag. Vi arbetar för att göra våra drömmar till verklighet och att föra samman människor på ett meningsfullt samt utvecklande sätt. Vi drivs av att hela tiden lära oss nya saker och förespråkar livslångt lärande. Vi vill inspireras och samtidigt inspirera andra, det ger oss energi och får oss att fortsätta framåt.

Vad är ert mål med W.Empowerment och One Empowerment?

Målet med vår verksamhet är att få individer att växa och stärka sig själva. I den föränderliga värld vi lever i idag är det viktigt att veta vem du är, vad du står för, vad du är tacksam för och vad du längtar efter samt vill uppnå. Vi har inte alltid verktygen att hantera detta själva men vi tror att genom lite stöd och inspiration för samtal och reflektion kommer många fler människor att må bättre, känna sig starkare och nå längre. Målet med verksamheten är helt enkelt att skapa förutsättningar för individer och företag att bli medvetna, närvarande och sedan handlingskraftiga för att nå sina mål.

Utmaningar med entreprenörsresan

Vår största utmaning under dessa år har varit att öva upp vårt tålamod och att acceptera att saker tar tid. Vi vill båda väldigt mycket och vill också gärna att saker ska gå snabbt. Men när man bygger upp något från grunden så tar det tid till en början och att då hitta kraft och motivation att jobba på, hålla skaparglädjen uppe och att låta något ta tid, sakta men säkert, är något vi arbetar med än idag. Vi har lärt oss att uthållighet är en nyckelfaktor i att skapa hållbara och framgångsrika projekt. Vi har otaliga gånger under åren fått höra kommentarer som ”hur hinner ni med allt ni gör?”. Svaret på den frågan är att vi inte hinner med allt, vi har behövt prioritera och göra oss tid för det vi tycker är viktigt. Det har självklart betytt att vi behövt välja bort vissa saker, dock vill vi inte se på det som att vi offrat något, utan vi har valt att leva efter mottot att när du tackar nej till något, så tackar du samtidigt ja till något annat. Allt handlar om prioriteringar, vad du drömmer om, samt hur pass gärna du vill nå dina drömmar och är redo att satsa för att nå dit. Vi har lovat varandra att ta våra drömmar på största allvar. 

Vad är största misstaget de flesta gör i början?

Tidsoptimism! Allt tar alltid tyvärr längre tid än vad du tror. Det gäller förmodligen det mesta i livet, men absolut om företagande. Det är väldigt lätt att från utsidan tänka eller tycka att saker nog borde gå snabbt eller enkelt att göra, men verkligheten ser annorlunda ut. Dock har nog vår tidsoptimism och naivitet varit en av våra främsta styrkor när vi tänker tillbaka för det har gjort vi kört på, sagt mer ja än nej och hållit energin och tempot uppe.

En baksida med att driva eget är att det alltid finns mer saker att göra än vad det finns tid till. Att-göra-listan tar aldrig slut. Där har vi behövt arbeta med att acceptera och prioritera efter vad vi tycker är viktigast just nu. Vi har även valt att alltid försöka fira de små delmålen och vara bra på att ge varandra mycket positiv feedback och pepp. Det finns så mycket positivt med att driva eget, men för att nämna några exempel: att få utlopp för sin kreativitet, att få se en idé bli till verklighet och att se andra uppskatta och använda det vi tagit fram! 

Annies och Sofies tips till entreprenörer och företagare

Det är lätt att vara självkritisk både i sitt företagande och mot sig själv som person. När sådana tankar dyker upp är det viktigt att komma ihåg att dina erfarenheter och din personliga resa är det som format dig som individ och gjort att du är kapabel att göra det som just du kan. Vår styrka ligger i att vi reflekterar och lär oss men aldrig ångrar. Därför finns det inget vi vill ändra på, men vi har några reflektioner som vi gärna vill dela med oss av kring vad vi lärt oss. 

  1. Testa snabbt! Har du en idé ligger styrkan i att få ut den och snabbt få feedback. Jobba inte på din egen kammare utan våga fråga allt och alla samt ta in feedback. Dock är det viktigt att komma ihåg att all feedback inte behöver följas eller vara korrekt, utan se det istället som ett underlag att ta in, reflektera kring och stöd i att sedan kunna ta väl avvägda beslut. 
  2. Vilken risk är du villig att ta och vad är något värt eller inte? Vi försöker alltid måla upp en helhetsbild av vad både möjligheterna men riskerna är med de olika valen vi gör. Vad är okej om det blir fel och vad är inte okej? När är det värt att betala för att minimera risker och när kan vi ta välavvägda risker? 
  3. Tacka inte ja till allt som dyker upp. Alla möjligheter är kanske inte rätt för just dig. Identifiera vad som skapar mervärde för dig eller ditt bolag och vad du behöver fokusera på just nu. Det finns så mycket som vi vill göra och vi har så många idéer att förverkliga, men tiden är inte obegränsad. Därför stanna alltid upp och fundera över vad ger detta mig på kort sikt och på lång sikt innan du tar ett beslut. När du tackar jag till något, tackar du också nej till något annat, det är alltid en balansgång.

Som sista tips vill vi säga: gör inte allt själv! Skaffa dig en medgrundare, teama upp med en partner eller ta hjälp av ditt nätverk! Vi är starka förespråkare för att vi tillsammans blir starkare.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv