Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Tankar om högkänslighet

Josefine Henriksson är 36 år och bor i Halmstad med sin familj som består av hennes man, hennes två barn samt deras hund. Hon hade arbetat på förskola i tio år tills hon hösten 2017 blev sjukskriven för utmattning och sedan valde att säga upp sig. Efter sjukskrivningen valde Josefine att byta bana helt och vidareutbildade sig till samtalsterapeut med inriktning högkänslighet och känslohantering. I samma veva gick hon även en utbildning för att bli mindfulnessinstruktör. Josefine älskar vacker natur, blommor, musik, djur – särskilt hundar, självtid, möten på djupet med andra människor, hennes jobb och att välja lätthet.

Tankar om högkänslighet: företaget

Jag jobbar som samtalsterapeut med inriktning mot högkänslighet och känslohantering (HSP-terapi) och även högkänslig själv (hsp). Som högkänslig har man ett känsligare nervsystem, man tar in fler intryck och stimuli samt bearbetar dessa på ett djupare plan. Detta gör att man lättare drabbas av ohälsosam stress/utmattning. En del i det jag gör är att ha enskilda väglednings- och stresshanteringssamtal för högkänsliga. HSP-terapi bygger mycket på intuitiv vägledning, känslohantering och förändringsarbete. Jag har även vägledningssamtal kring högkänsliga barn.

Tillsammans med min syster Caroline Svensson som är stress- och avspänningspedagog har jag utvecklat ett koncept som vi kallar ”stresshantering för högkänsliga” där vi håller föreläsningar, kurser och retreats. Vi har dessutom en podcast tillsammans som heter ”På djupet med systrarna hsp”, samt har sinnespromenader och kurser kring mindfulness här i Halmstads vackra natur. Jag samarbetar även med HSP-terapeuten Martina Hårdstål, vi har föreläsningar och retreats kring högkänsliga barn och har även en podcast tillsammans som heter ”Podden om högkänsliga barn”.

Hur Tankar om högkänslighet började

Jag hade under några år inom förskolans värld känt att det yrket slet för mycket på mig och att det hade varit en så stor frihetskänsla att kunna starta eget, men jag kände att jag inte kunde något annat än förskolläraryrket. När utmattningen blev ett faktum kände jag att det inte fanns en chans att jag skulle gå tillbaka till förskolläraryrket, hela kroppen sa ifrån. Jag såg en annons för en utbildning för att bli samtalsterapeut med inriktning mot högkänsliga och när jag läste om vad utbildningen skulle innehålla kände jag att det var precis detta jag behövde för egen, inre läkning. Där och då hade jag egentligen ingen tanke om att jobba som terapeut, men när vi fick ha övningsklienter under utbildningens gång och lära oss mer om samtalsterapi och känslohantering kände jag att det var detta jag ville satsa på. Jag jobbade som konsult under ett års tid samtidigt som jag gick en utbildning för att bli mindfulnessinstruktör, samtidigt började tanken gro om att starta eget.

Start under pandemin – tuff tid

Jag startade mitt företag Tankar om högkänslighet i februari 2020, alltså precis innan Covid-19 slog till här i Sverige. Inte bästa året att starta eget kan jag känna så här i efterhand, men det visste jag ju inte då. Det har varit ett tufft år att driva eget. Många föreläsningar, kurser och retreats har fått ställas in på grund av pandemin och det har varit tufft ekonomiskt att få det att gå runt. Men jag kämpar på och har stor tilltro att det kommer att lösa sig på sikt och att jag är på helt rätt plats—det är detta jag ska göra helt enkelt. Nuförtiden jobbar jag med sådant som jag verkligen brinner för på djupet, som att vägleda människor att våga blomma ut till sin fulla potential och älska sig själva tack vare sin högkänslighet, inte trots den.

Lärdomar från entreprenörsresan

Jag är så stolt över att jag vågade hoppa, att jag tog steget och faktiskt startade eget! Jag som alltid varit en trygghetsjunkie som trivdes med att arbeta i arbetslag och få in lönen på kontot samma datum varje månad. Men plötsligt kom jag till en punkt i livet där friheten och mitt psykiska välmående var mer värt. Jag har aldrig mått så bra i mig själv som jag gör nu. För mig är det frihet att kunna ta sovmorgon en dag när min man lämnar barnen men sedan jobba till 20–23 i stället. Jag är en kvällsperson, jag lägger till exempel sällan mina samtal innan klockan 10. Ibland kan jag känna att jag skulle må bra av att ha lite tydligare rutiner för mig själv—lägga mig samma tid varje kväll, sluta jobba en viss tid och så vidare—men oftast gillar jag friheten att kunna ta det dag för dag.

Jag har lärt mig att följa magkänslan och våga tacka nej till det som inte känns kul. Att pröva sig fram, våga be om hjälp och våga vara sårbar. Det är viktigt att jag ger mig själv space och självtid för att kunna vara kreativ och känna flowkänsla, om jag alltid har människor omkring mig så kommer inte min kreativitet fram på samma sätt. Jag har också lärt mig vikten i att ge saker tid och inte ge upp när man får bakslag eller får ställa in. Det tar tid innan man kan gå runt på företaget och leva på det. Vi hade aldrig klarat det som familj utan min mans inkomst och en stöttande familj runt omkring oss.

Ett vanligt misstag

Ett misstag som många nya entreprenörer gör är att man släpper taget om en idé och ger upp för lätt om det inte fungerar på en gång. Men det kanske var tiden, sammanhanget, kostnaden eller tillfälligheter som gjorde att det inte fungerade just nu? Om man verkligen känner starkt för något och tror på att det är rätt väg att gå så tror jag att man ska våga låta det ta tid och inte ge upp för fort.

Till nya entreprenörer

Mina tips till nya entreprenörer är:

  • Känn in vad som känns kul för dig och satsa på dina styrkor och sådant som du får glänsa i. 
  • Släpp taget om det som inte är din grej—alla måste inte vara bäst på allt. 
  • Våga be om hjälp, framför allt med sådant du själv tycker är tråkigt. Kanske är det precis det som någon annan tycker är jättekul? 
  • Prata om och nämn ditt företag i många olika sammanhang. Berätta för folk vad du gör, lägg ut lite trådar här och var. Kanske når de då lättare fram till precis den personen som skulle behöva få tag i just dig.

This or that med Josefine Henriksson

Stort tack, Josefine, för att du ville vara med och inspirera med din resa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv