Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Caroline Cabot

Caroline Cabot är 30 år och bor i Malmö. För att varva ner tycker hon om att läsa, umgås med vänner och promenera vid havet. Caroline drivs av berättandet—att få möta människor och föra deras historier vidare—och den där känslan av att kunna få arbeta med uppdrag som rimmar med hennes intressen och värderingar.

Nördarnas Jul, podden som skapade drivet

Jag är frilansande journalist och kommunikatör som har lång erfarenhet inom barnlitteratur och kultur. Min firma startades i maj 2020 i samband med att jag fick kontrakt för att skriva en bok om julkalendern genom tiderna. 

Allt började på studentradion Radio AF i Lund när jag år 2018 drev podcasten Nördarnas Jul—en julkalender om julkalendrar. I podden intervjuade jag 24 olika kreatörer som varit med och skapat någon tv-kalendrar genom åren, till exempel kompositören som skrev musiken i Trolltider, svansoperatören som styrde katternas robotsvansar i Pelle Svanslös eller kvinnan som bor på slottet som gestaltades som spökslottet i Mysteriet på Greveholm. Det var så otroligt roligt att få möta få möta alla inspirerande människor som skapat berättelserna som var viktiga för mig när jag var barn, och jag ville ta idén vidare.

Bokkontraktet som blev starten på företaget

Under 2020 lyckades jag få bokkontrakt och i vintras släpptes min första bok: Julkalendern genom tiderna. En riktig nostalgitripp som går igenom alla tv-kalendrar, hela vägen från 1960 fram till idag, kryddad med kuriosa och kommentarer från kreatörerna själva. Att få skriva en hel bok om något som började som ett kul hobbyprojekt är också det jag är mest stolt över. Boken uppmärksammades i bland annat Dagens Nyheter, P1 Kultur och kulturprogrammet Sverige! (Ett exempel går att se här). I samband med det här startade jag firma, och i sommar jobbar jag på Sveriges Radio i Malmö, samtidigt som jag håller på att utveckla min verksamhet med uppdrag inom skrivande, poddande och radio.

Vad öppnade bokkontraktet för möjligheter?

Förutom att jobba vidare på mina egna idéer tar jag numera uppdrag inom kommunikation av alla de slag. Jag skapar text och innehåll för webb samt sociala medier, driver och utvecklar podcasts samt modererar samtal. Min största kund just nu är Lunds Kommun, där jag under våren var konferencier för Litteralund- Sveriges största festival för barn-och ungdomslitteratur. Jag driver även deras podcast Litteralundpodden, med författargäster som Sandra Beijer, Anders Sparring, och Seluah Alsaati. Det är fantastiskt roligt och i framtiden hoppas jag få fortsätta arbeta med så roliga projekt.

Om entreprenörskapet under pandemin

Jag är fortfarande i början av min företagsresa, men tycker att det bästa är friheten att få lägga upp arbetet själv. Baksidan är att inte ha kollegor på samma sätt. Före pandemin var jag med i en förening med andra frilansande tjejer som jobbade med allt från musik till grafisk design. Vi sågs två dagar i veckan, och det var härligt att kunna äta lunch tillsammans, bolla idéer och utbyta erfarenheter. Nu under pandemin har vi inte tillgång till lokalen, så jag ser fram emot att kunna arbeta på andra platser än hemifrån igen.

Tips till nya entreprenörer

Mitt tips till andra nyföretagare är att kolla upp olika nätverk för att få hjälp på vägen. Jag fick till exempel en plats i mentorsprogrammet på Nyföretagarscentrum Öresund och blev matchad med en fantastisk mentor. Passa också på att se om du har möjlighet att få starta-eget-bidrag via Arbetsförmedlingen, det ger en bra möjlighet att kunna fokusera på företagandet under några månader.

This or that med Caroline Cabot

Tack, Caroline, för din medverkan i årets sommarinspiratörer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv