Entreprenörden logo

Sommarinspiratör Ulrika Sjöberg – grundare och på Actig

Ulrika Sjöberg är sexologen, barnmorskan och terapeuten som hjälper individer och par i frågor kring sex, intimitet och relationer. Ulrika drivs av att öka kunskapen om sexuellt välbefinnande på samhällsnivå samtidigt som hon skapar sin drömarbetsplats.

“Helt ärligt tänkte jag nog inte efter så mycket innan jag körde igång, jag bara gjorde. Jag visste ju att behovet var stort men kunde inte veta om människor skulle vara beredda att betala för det”, berättar Ulrika.

Ulrika Sjöberg, grundare av Actig
Ulrika Sjöberg, grundare av Actig

Vem är Ulrika Sjöberg

Jag heter Ulrika Sjöberg, är 53 år och bor på en gård utanför Sundsvall. Jag har tre barn och två bonusbarn i ett brett åldersspann. För att ladda energi tar jag en löptur i naturen eller ett yogapass. På min fritid tycker jag om att odla i min trädgård, och gör det gärna på ett vackert sätt så att jag får njuta med flera sinnen. En framtidsdröm är att bli självförsörjande på ekologiska grönsaker. Jag tycker också mycket om att sy, just nu skapar jag en bröllopsklänning och planerar för en bröllopsfest i vår lada. Som person är jag nyfiken på människor, lyssnar gärna och reflekterar mycket.

Vad gör företaget Actig?

Det är en sexologisk och relationell mottagning där enskilda individer eller par kan få hjälp kring frågor som rör relationer och sexualitet. Jag brukar säga att mitt arbete berör alla aspekter i livet, sexualiteten går inte att isolera från övriga livet, även om många tror det. Tyvärr är det ett område som är alldeles för osynligt inom vården idag. Det finns en stor osäkerhet kring hur man skall lyfta frågan och hur man skapar ett tryggt samtal. Därför håller jag föreläsningar, har workshops och handleder olika professioner inom vården.

Ulrika Sjöberg tar emot en patient på Actigs fysiska mottagning i centrala Sundsvall
Ulrika Sjöberg tar emot en patient på Actigs fysiska mottagning i centrala Sundsvall

Från barnmorska till sexolog och entreprenör

Jag startade mitt företag online och så småningom utökade jag verksamheten till en privat mottagning på Kungsholmen i Stockholm. Det var 2020 och jag hade nyss fyllt 50 år. Då hade jag redan flera olika utbildningar som gav mig en bred kompetens för att bli sexolog och arbeta med sexuell hälsa. I grunden är jag legitimerad barnmorska, auktoriserad sexolog samt steg – 1 terapeut och par terapeut. Problemet var att jag inte hittade en arbetsplats där jag kunde arbeta med de frågor jag brann för. Då tänkte jag att “då får jag skapa den arbetsplatsen själv”. Jag hade också en längtan efter att kunna styra över min egen tid och testa olika idéer.

Hur började din företagsresa?

Helt ärligt tänkte jag nog inte efter så mycket innan jag körde igång, jag bara gjorde det. Jag visste ju att behovet var stort men kunde inte veta om människor skulle vara beredda att betala för det. Det är nog så jag är som person. Om jag brinner för något behöver jag inte ha alla svar innan jag börjar. Jag förlitar mig på att jag löser utmaningarna längs vägen och är flexibel för att tänka om när det behövs.
En fördel var att det inte behövdes något större startkapital för att starta igång eftersom jag säljer min kunskap. Jag startade också upp hemifrån medan jag fortfarande hade en fast anställning vilket bidrog till ekonomisk trygghet. Då jag alltid var fullbokad kunde jag allt eftersom trappa ner min fasta tjänst.

Vad är för- och nackdelar med att driva företag?

Att jag kan förverkliga min vision och mina drömmar på ett sätt som vanliga vården inte kan erbjuda idag. Utmaningarna och ansvaret har också fått mig att växa. Friheten att kunna styra över min tid och få vara min egen chef är också viktigt eftersom jag värnar om mitt privatliv.

Ulrika Sjöberg tar emot patienter både online och på mottagningen i Sundsvall
Ulrika Sjöberg tar emot patienter både online och på mottagningen i Sundsvall

Ibland känner jag mig yrkesmässigt ensam och skulle önska att det finns någon som arbetar med samma sak som mig för kollegialt stöd. Att vara egenföretagare innebär också att det hänger på mig att kunna ta alla klientmöten och därmed också eget ansvar för intäkterna. Det blev väldigt påtagligt när en nära anhörig till mig blev sjuk och jag behövde dra ner på min arbetstid.

När jag flyttade till Sundsvall för 2 år sedan, och därmed också lämnade mitt kontor i Stockholm, mötte jag min största utmaning. Det visade sig att begreppet sexologi inte var lika känt där. Jag saknade också ett nätverk och kontakter i Sundsvall, därför blev jag tvungen att arbeta på ett nytt sätt för att synas. Detta gjorde jag genom att lägga mer tid på att nätverka och tog hjälp för bra reklam så att mina klienter kunde hitta mig.

Var ser du dig själv och ditt företag om 5 år?

Om fem år möter jag fortfarande klienter i samtal, det är det jag älskar och vill fortsätta med. Genom olika onlinekurser vill jag öka den passiva inkomsten. Mitt nätverk kommer ha växt och jag har fler samarbetspartners för till exempel workshops. Tillsammans med en psykolog kommer en bok att lanseras, den riktar sig till yrkesverksamma som vill arbeta mer med sexologiska frågeställningar. Det finns mycket bra litteratur i ämnet men få böcker som ger tips och kunskap om HUR man kan arbeta praktiskt i klientmötet.

Hur gör du för att balansera jobb och fritid?

Det har tagit tid att lära mig att hitta den balansen. Ett sätt som fungerat för mig är att tydligt markera i min kalender vad som ska göras. Jag avbokar till exempel hela dagar för att skapa onlineutbildningar istället för att klämma in det mellan klientbesök. Jag avsätter också tid för fritidsaktiviteter som ger mig energi.

Har du några tips eller råd till andra entreprenörer?

  • En bra idé är en bra början, men den måste testas. En affärsplan låter så tråkig men den innehåller svaren på viktiga frågor. Vem skall handla av dig och varför? Var och hur skall du sälja dina produkter? Finns det många andra som redan säljer det du önskar sälja?
  • Man kan inte vara bra på allt. Gör det som du är bäst på och låt andra göra resten. För mig har det varit ovärderligt att jag har en son som skapat min webbplats, bygger mina onlinutbildningar och sköter marknadsföringen. Om bokföringen känns svår och tar tid är det bättre att någon med den kunskapen sköter det. Använd din tid till det som ger inkomst och gör det som du brinner för!

Ett svar

  1. så imponerad av dig , så långt du kommit sen du besökte oss i canada o sa att du ville bli barnmorska. en evighet sen. men jag har en fråga. knappt ingen talar om klimateriet,, vad är det, är man slut som sexuell människa, äggen är ju slut. hur gör man när hormonerna förändrar allt o man ej känner igen sig själv. själv blev jag lämnad effter 10 år samliv av den orsaken. lusten borta. tack o kram
    moster christine

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv