Entreprenörden logo

Sommarinspiratören Elin Ihreborn – Skapandets kraft i bokvärlden

Elin Ihreborn är förlagskonsulten som vände blad och skapade ett helt nytt kapitel i sin karriär. Det genom att starta ett bokförlag som hjälper företag att förstärka sina varumärken. Med ett fokus på personlig utveckling, hälsa och livsstil, skapar Elins företag värde långt bortom den tryckta sidan.

“Jag hade varit med och byggt upp ett nystartat bokförlag som anställd. När mina och ägarnas intressen började gå isär ville jag prova vingarna i egen regi. Det började smått med frilansuppdrag åt bokförlag, men efter att min son föddes 2021 ville jag följa min stora dröm om att starta mitt egna bokförlag”. Säger Elin.

Vem är Elin Ihreborn och vad inspirerar dig?

Elin Ihreborn
Fotograf: Anna Hållams

Elin är 31 år, gift och mamma till sin treåriga son. Hon bor i Jönköping, men är uppvuxen i Sorsele, i Norrlands inland. Hennes dagar fylls av att balansera familjeliv med hennes intresse för löpträning och företagande. Om hon skulle beskriva sitt driv är det att ständigt testa sina egna gränser och ta sig an nya utmaningar.

“En stor motivation är att vad som helst hända som egenföretagare. Det passar bra med min “vad mer kan jag göra”- mentalitet och jag drivs av att omfamna de utmaningar som kommer.”

Vad fokuserar företaget på som du startat?

Företaget heter People & Stories och vi har vårt kontor i Jönköping. Grunden i verksamheten är att hjälpa företagare att skriva och ge ut böcker inom ramen för sin verksamhet. Utöver det coachar vi våra kunder genom hela skrivprocessen eller hjälper till med redaktionellt arbete. Vårt fokusområde omfattar främst personlig utveckling, hälsa och livsstil. Vi ser oss själva som partners i våra författares kreativa process, och genom vårt arbete skapar vi inte bara böcker – vi bygger varumärken, förklarar Elin.

Hur såg din företagsresa ut – från anställd till eget förlag?

Jag hade varit med och byggt upp ett nystartat bokförlag som anställd. När mina och ägarnas intressen började gå isär ville jag prova vingarna i egen regi. Det började smått med frilansuppdrag åt bokförlag 2019, men efter att min son föddes 2021 ville jag följa min dröm om att starta bokförlag.

StorytelAwards
Fotograf: Kajsa Charlotta Studios

Jag sökte frihet att jobba på ett sätt som lirar med mina värderingar och vara flexibel i vad jag erbjuder. Jag såg min kompetens och ville ta rodret över min framtid, inte sitta i baksätet på någon annans företagsresa. Idag kan jag vara stolt över min resa, och även över att en av våra böcker blev en av tre finalister i Storytel Awards, för årets bästa faktabok. Det gör det ännu roligare att se tillbaka på resans gång. Från hur vi startade, till var vi är nu.

Har du stött på några utmaningar i ditt företagande?

Att starta och driva sitt eget företag kommer med sina utmaningar, berättar Elin. En lärdom är att man inte behöver ha allting färdigt från början. Det är bättre att prova sig fram, och ändra längs vägen när det inte blir som man tänkt sig. En annan utmaning har varit att hitta rätt balans mellan projekt som är ekonomiskt lönsamma och de som är passionsdrivna. I perioder med lägre lön, än vad jag hade som anställd, har jag ställt in mitt mindset att det är en investering i mitt företag som blir lönsamt på sikt. Jag är stolt över varje bok vi har publicerat, särskilt när jag ser hur de stärker författarnas positioner och öppnar nya dörrar för dem, reflekterar Elin.

Vilka är dina råd till blivande entreprenörer?

Mitt främsta råd utifrån mina egna erfarenheter är att inte vara rädd för att nischa sig. Att vara allt för alla är en omöjlig uppgift, och du kommer att finna större framgång genom att vara expert inom ett specifikt område. Försök också att inte tänka på vad andra tycker – detta är något som jag fortfarande brottas med, men som blivit bättre med tiden. Det är svårt, men försök! Och glöm inte att ta hand om dig själv – din hälsa och ditt välbefinnande är avgörande för din förmåga att driva ditt företag.

Hur ser du på framtiden som egenföretagare?

Jag ser optimistiskt på framtiden, och ser fram emot att fortsätta vår resa inom bokbranschen, att utforska nya idéer samt att hjälpa fler företag att stärka sina varumärken.

“Framför allt hoppas jag att jag fortsatt är stolt över att jag vågade följa mina visioner att starta mitt eget förlag och alltid anta nya utmaningar”, avslutar Elin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv