Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Vegan Delights

Anahita Vazvan är 25 år gammal och kommer ursprungligen från Sunnersta. Hon växte upp som en kreativ själ, tillsammans med sin ensamstående mamma och sin storasyster. Att pyssla, måla och spela teater låg nära hjärtat. Balansen mellan drömmar om en kreativ karriär och påtryckningar om vidare akademiska studier, beskriver Anahita som något som präglat uppväxten tills stor del. Idag driver hon Vegan Delights, som hon startade som 21-åring, och lever ut sin kreativa dröm varje dag.

Att följa sina egna drömmar eller andras förväntningar

När jag växte upp var jag alltid kreativ av mig; jag pysslade dagligen, målade och spelade teater – samtidigt var jag högpresterande i skolan och hade höga betyg i alla ämnen. Ju äldre jag blev desto oftare fick jag höra att jag borde sluta vara så känslosam och virrig. Jag fick höra att jag borde sluta pyssla och drömma om en kreativ karriär och istället utbilda mig och skaffa ett bra jobb: “En på miljonen kan lyckas med det du vill göra, du kommer inte att vara en av dem”. 

Jag tog in allt som sades till mig och började fokusera helt på studierna. Mina betyg fortsatte vara fenomenala. Jag började först på IB programmet på Katedralskolan och sedan på en elitskola (internatskola) i Pennsylvania, USA. Min tid på internatskolan började förändra något i mig; det var något som saknades. Visst var jag bäst på det mesta även här, men det var ändå något som skavde. Jag hade alla Ivy League universitet rakt framför näsan på mig men jag var inte lycklig. För att göra en lång historia kort flyttade jag tillbaka till Sverige och hamnade i en ond spiral. Trots detta gick jag ut gymnasiet med bra betyg och fortsatte mina studier i MENA (Mellanöstern- och Nordafrikastudier) på Stockholms universitet.

Anahitas resa med Vegan Delights 

Under min tid på SU noterade jag att jag bakade så fort jag hade en ledig stund, och att just det fick mig att må bra. En dag när min morbror var hemma hos oss så sa han att mina veganska praliner var så goda att de borde säljas i butik –  och där och då föddes Vegan Delights . Vi tillverkar och säljer veganska chokladprodukter. I September öppnar vi en ny chokladfabrik i Green Innovation Park i Uppsala! 

De flesta som fick höra att jag började jobba heltid med företaget efter min examen tyckte att jag var helt dum i huvudet, men jag har aldrig varit lika lycklig som jag är nu! Jag får vara kreativ varenda dag. Visst – jag jobbar från 04-16 – men jag vet att det jag gör är det jag vill göra. Jag kan helt enkelt inte se mig själv göra något annat, det är det här jag brinner för. Jag är även otroligt stolt över att jag står kvar här nästan fem år senare efter otaligt många bakslag. Jag har kämpat på trots att många tyckte att jag skulle ge upp.

Visionen 

Mitt mål med Vegan Delights är att göra det veganska valet till ALLAS val – inte bara för att det är bra utan också för att det är GOTT! Jag hoppas att vi kan växa utan att kompromissa hållbarheten. Jag vill skapa jobb för människor i både Sverige och andra länder samt skapa en miljö som folk vill jobba i.

Tankar om entreprenörskap 

Om jag kunde ha gjort om min resa, skulle jag radera åren då jag var rädd och osäker, och satsat 100% från start. Jag har även lärt mig att det är svårt att bli tagen på allvar som ung kvinna i entreprenörsvärlden, dessutom för mig som inte har ett “typiskt svenskt” yttre. Ändå vilar fortfarande det svåraste med entreprenörskap i att man jobbar hela tiden – vare sig man vill eller inte. Det finns ingen högre upp som man kan förlita sig på, utan det ligger på mig. Samtidigt gör jag ju det jag älskar, och har friheten att lägga upp mina egna arbetstider! 

Har du behövt ”offra” något nu eller tidigare när du startade?

Det har jag absolut. För att ge ett exempel äger jag en bostadsrätt med min kille, men i och med att jag behöver lägga all energi på företaget just nu bor jag istället hemma hos min fantastiska mamma. Det valet går lite hand i hand med att balansera jobb och fritid vilket är riktigt tufft. Rutiner är det som räddar mig!  Delvis så går jag upp brutalt tidigt för att ha eftermiddagen fri men jag har också väldigt bra rutiner som ser till att jag får det jag vill göra på fritiden gjort. 

Till andra entreprenörer 

Misstaget jag tror många gör i början är att vara för osäkra på vad det egentligen är man ger sig in på – att det här kommer vara deras liv dag och natt.  Mitt tips är att göra en gedigen research och sedan fråga dig själv; vad är det detta liv faktiskt kommer kräva av mig? Och sedan, tro på dig själv och din idé! 

This or that med Anahita Vazvan

Stort tack, Anahita, för ditt engagemang i årets Sommarinspiratörer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv