Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Wikström Photography

Porträttfotografen Jessica Wikström, 35, tröttnade på storstadslivet i Stockholm och flyttade till Motala för att bo närmare naturen tillsammans med familjen. Hennes största intresse är att fotografera vilket hon idag arbetar med på heltid genom sitt företag Wikström Photography. Hon har kvar sin studio i Stockholm dit hon pendlar, samtidigt som hon nyligen öppnat en studio i Linköping!

Verksamheten Wikström Photography

Jag är fotograf och inriktar mig på cinematiska porträtt. Jag älskar att jobba med vanliga människor, alltså människor som sällan står framför kameran. I mitt arbete träffar jag allt möjligt folk, allt från modeller som vill uppdatera sin portfolio, till mammor som vill ha porträtt tillsammans med sina barn. Min favoritkategori att fotografera just nu är nog mammor, de glöms ofta bort och hamnar bakom kameran för att ta alla bilder på barnen. Jag gör även en del workshops och föreläsningar med kameratillverkaren Fujifilm och blixttillverkaren Profoto.

Varför valde du att starta företag?

Jag var 23 år när jag startade mitt företag och det var väl egentligen bara för enkelhetens skull. I början var det inte tänkt att det skulle vara mycket mer än en hobbyverksamhet och att det vore bra att kunna skicka en faktura här och där, alternativt “dra av något på firman”. Det är först på senare år jag har börjat inse att det faktiskt kan gå att driva eget och jobba med sin firma på heltid. Nu är det vad som driver mig, både överlevnad och möjligheten att göra det här till en riktig karriär. Det bästa med att driva företag skulle jag säga är att kunna vara sin egen boss, men också det att man bygger upp något runt det man brinner för. Man bryter sig loss, går sin egen väg och lämnar ett avtryck i världen – det måste ju vara bland det häftigaste man kan göra!

Utmaningar under företagsresan

Det svåraste har varit att veta när det är dags att satsa, när man ska våga ta språnget. Jag har drivit mitt företag vid sidan av ett heltidsjobb i alla år och min passion har fått stå tillbaka för tryggheten av att få månadslön. Innan påsk blev jag uppsagd från mitt deltidsjobb så valet blev som gjort åt mig, och nu har jag inte riktigt något val annat än att satsa fullt ut på att försöka få min firma till dit jag vill och behöver för att kunna överleva.

Under min resa tycker jag att själva business-delen har varit rätt jobbig. Som kreatör kan det vara svårt att inte ta det personligt när någon ratar ens bilder eller inte vill anlita på grund av priset. Så jag jobbar stenhårt på att se det jag erbjuder som vilken produkt som helst och att på att distansera min person från mitt jobb. Jag har insett att jag måste “woman up” och agera som en business för att kunna vara i business.

Baksidan med att vara företagare

Baksidan med att vara företagare är att det är så skakigt i början med trygghet och inkomst. Det är så mycket mer än att bara starta upp ett företag och sen köra. När jag startade mitt företag pratade alla bara om vad man ska göra rent praktiskt, ingen pratade om hur det känns, att man måste slåss mot sig själv och sina egna tankar kring vad man är värd, hur mycket pengar man kan tjäna och vad ett jobb är. 

Skulle du ändra något om du kunde göra om din resa?

Om jag tänker efter så har jag väl offrat år av mitt liv och min dröm för att jag varit trygg och bekväm med det jag har haft. I 12 år var jag på olika jobb jag innerst inne egentligen inte vill ha är rätt lång tid. Under själva resan skulle jag sluta lyssna så mycket på alla andra, jag skulle skriva ner exakt vad jag vill och anlita en business coach för att nå dit. Jag spenderade så många år med att lyssna på vad andra tyckte och tänkte att jag skulle göra, vad jag skulle ha för stil, plåta för typ av bilder för att “vara professionell”. Alla råd gick helt emot vad jag själv ville innerst inne men jag lyssnade på dem och det drev mig till den punkt att jag började hata fotografering och lade ner.

Jessicas bästa tips till företagare!

Jag tror att misstaget många gör i början är att sakna en definition av vad de vill ha, att inte våga drömma och faktiskt tro på att det de drömmer om går att uppnå.  Mina tips är att gör en plan, gör actionpunkter av planen och börja sedan gå mot din dröm. Jag vet inte om det bara är jag, men vi drömmer för lite och vi tar för lite action att nå våra drömmar. Man kommer springa på de läskigaste hindren man kan tänka sig, men när man är förbi så har man kommit ett steg närmare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv