Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Via Consulting

När företagaren Sara Jonasson Ginters var 40 år bestämde hon sig för att för att starta sitt första egna företag. Tillsammans med sina två döttrar bor hon i Älta utanför Stockholm och spenderar gärna sin fritid med familjen, på gymmet eller på landstället. Sara drivs av att göra skillnad för sina kunder och idag arbetar hon med de frågor hon verkligen brinner för –  jämställdhet, mångfald och inkludering!

Hur började din entreprenörsresa?

Efter att jag slutat plugga hamnade jag av en slump inom IT-branschen där jag blev kvar i nästan 17 år. Jag hade en fantastisk karriärresa och stortrivdes med att jobba internationellt med spännande utmaningar. De sista åren började jag dock tappa min motivation och bestämde mig till slut för att säga upp mig, utan att ha ett nytt jobb. Jag hade möjligheten att vara ledig ett tag och sedan bestämde jag mig för att starta eget företag för att kunna arbeta de frågor jag brinner för. Att göra det är det bästa jag gjort i min karriär. Flexibiliteten, självständigheten, kreativiteten, att driva saker framåt och att samarbeta med spännande människor är några av de största fördelarna med att driva eget företag!

Verksamheten Via Consulting

Målet med företaget är att bidra till ett mer jämställt, mångfaldsrikt och inkluderande arbetsliv. Verksamheten står på två ben. Det ena är att jag föreläser, utbildar och workshopar i frågor som rör jämställdhet, mångfald och inkludering, främst med fokus på inkluderande rekrytering samt arbetsmiljö, härskartekniker, metoo och ledarskap. Det andra är lönekartläggningar, jag hjälper mina kunder att genomföra årliga lönekartläggningar för att identifiera och åtgärda osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män.

Svårigheter med att driva företag

Det svåraste under min resa har varit att bibehålla självförtroendet om att jag kommer fixa det här, särskilt i starten när jag inte hade så många uppdrag och jag jämförde mig med andra branschkollegor. Sociala medier kan ibland vara ganska negativt genom att man får en bild av hur det går för andra som kanske inte är helt sann. Jag har insett att det inte ger någonting att jämföra mig med andra utan jag ska fokusera på att leverera det bästa jag kan och hela tiden vidareutveckla mig utifrån mina kunders behov.

Det jobbigaste har varit att inte veta hur intäktsflödet ser ut framåt i tiden. I den typ av verksamhet jag bedriver har jag ofta inte bokade uppdrag längre än kanske sex månader fram i tiden. För mig innebär det en viss press – jag känner att jag inte helt kan slappna av utan måste vara fokuserad på att sälja och få in pengar hela tiden.

Uppoffringar och fördelar som företagare

Det jag har offrat sedan jag startade företag är en väldigt bra lön och förmåner. I praktiken innebär det att jag lever på ett annat sätt idag genom att jag tänker mer på vad jag spenderar. Tryggheten i att vara anställd är också något jag “offrat” men samtidigt är fördelarna så många fler för mig idag både på ett personligt och yrkesmässigt plan. Fördel nummer ett för mig är att jag får arbeta med frågor som jag verkligen älskar och brinner för. Andra fördelar är att jag själv bestämmer hur jag driver företaget, flexibiliteten att jobba var och hur jag vill. Även kreativiteten, friheten, att följa upp idéer och samarbeten, att bygga relationer samt att jobba nära mina fantastiska kunder. Känslan att jag faktiskt lyckats, att jag har fått företaget att flyga – det är en väldigt härlig boost för mig!

Vilka är dina bäst tips till andra företagare?

Vill du starta eget, så gör det! Självklart måste vissa förutsättningar finnas på plats såsom att du har en idé du tror på, att du har bra och stöttande personer runt omkring dig samt att du har en ekonomi att börja med. Har du det så är det bara att köra! 

Det är fantastiskt roligt att driva eget och visst är det hårt arbete ibland men framförallt är det otroligt givande och utvecklande. Tro på dig själv och om du kör igång och det inte skulle funka, var stolt att du iallafall vågade satsa. Det är inte många som vågar det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv