Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – HälsoESSet

Elin Sämfors ligger bakom företaget HälsoESSet. Hon är 35 år och bor i Malmö med sin man Johannes och deras två katter, Michael Jordan samt Scottie Pippen. På Elins lediga tid äter hon gärna god mat i gott sällskap, ser en basketmatch eller åker på en utflykt —gärna till naturen. 

HälsoESSet: hur började det?

Att starta eget företag har varit en lockande tanke ända sedan jag examinerades från Malmö Högskola 2008. Men det var först när jag flyttade tillbaka hem till Malmö hösten 2016, efter att jobbat som basketcoach i Stockholm, som tankarna fick ny fart. Det var en av mina kunder, Camilla Bergkvist, samt en starta eget-kurs via Arbetsförmedlingen med Helene Colak som gjorde att jag fick självförtroendet att ta steget. 

Jag hade i nästan tio år jobbat med hälsa och träning, antingen åt ideella föreningar eller för en stor gymkedja som personlig tränare med 100 procent provisionslön. Mitt största ”problem” med att vara anställd var att jag bara kunde jobba med hälsa på ett sätt, begränsad av en fast arbetsbeskrivning för just det företaget. Jag ville jobba med olika projekt och testa olika metoder för att nå fler. Jag fick min F-skattsedel för företaget våren 2017. Den sommaren fyllde jag 32 och startade ett företag.

Jag tror att fysisk aktivitet är grunden till allt. När vi känner oss starka, fysiskt och mentalt, kan vi åstadkomma som mest. Därför vill jag inspirera fler till träning, fysisk aktivitet och god hälsa, för då kan de åstadkomma underverk!

HälsoESSet idag

HälsoESSet hjälper dig maximera din prestation, påbörja din livstilsförändring eller förbättra affärsnyttan i företaget. Detta gör vi genom att erbjuda personlig träning, gruppträning, företagsfriskvård, teambuilding, coaching, hälsotester, föreläsningar och kostrådgivning. I dagsläget nyttjar vi de lokaler som finns att tillgå, det vill säga kommunens idrottshallar, företagslokaler, allmänna grönområden eller innergården hos en bostadsrättsförening. 

Målet med HälsoESSet är att alla ska känna sig delaktiga och sedda. Alla mina kunder ska veta att de inte är ensamma. Tillsammans kan vi göra så mycket mer för att skapa hälsa och lycka. I närtid för företaget hoppas jag kunna skaffa en egen lokal så vi får större kontroll över våra träningstider (plus att jag slipper släpa min utrustning överallt). Med en egen lokal skulle vi också kunna bedriva ännu mer undervisning och sprida vårt koncept. På lång sikt? HälsoESSet och vår idé får gärna finnas i hela landet, men det får tiden utvisa.

Är du entreprenör eller företagare?

Jag klassar mig som företagare. För mig är entreprenörskap nära sammanlänkat till begreppet innovation. Jag gör ingenting nytt och alla vet att fysisk aktivitet är bra för hälsan, både den fysiska och den mentala. Kanske är den till och med livsviktig. Jag bara hoppas att min metod tilltalar många så de själva kan uppleva skillnaden!

Det svåraste under min resa som företagare var att få tiden att räcka till och lista ut hur jag bör prioritera min tid. I början var det också svårt för mig att hitta en balans mellan den trygghet jag behöver och den frihet jag vill ha. Sedan har jag också fått göra vissa uppoffringar. Jag har alltid jobbat med människor och då är det svårt att ”stänga av” och inte vara tillgänglig för sina kunder men det är ingen skillnad nu som företagare än från tidigare när jag jobbade för någon annan. Jag och min man gifte oss samma år som HälsoESSet startades så vi prioriterade bort bröllopsresan. Hade jag varit anställd hade jag nog valt att vara ledig ett par veckor efter vigseln och rest iväg. En annan baksida av att driva eget är känslan av att jag inte räcker till. När jag ibland prioriterat mitt företag känns det som mina nära relationer inte får den tid de förtjänar.

Det bästa med att driva eget

Det är en frihet att kunna bestämma själv vilka projekt och ideér jag ska satsa på och vem jag ska samarbeta med. Att kunna anpassa lösningar för varje individ eller projekt och hinna fördela resurser där jag tycker det behövs mest. Om jag hade fått göra om min resa hade jag satsat tidigare, jag önskar jag hade vågat starta eget tidigare!

Elins tips till andra företagare och entreprenörer

Jag tror att många gör misstaget i början att de försöker göra allt själv. Även om det känns dyrt i början: hyr in konsulter som hjälper dig så att du kan fokusera på det du är bäst på!

Omge dig med rätt personer, leta rätt på affärsnätverk där du kan vara aktiv och både ta hjälp av andra och sprida ditt eget varumärke. Ta reda på vad dina styrkor och svagheter är, om du inte redan vet det och knyt kontakter med andra som kan hjälpa dig förvandla dina svagheter till styrkor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv