Undersökningen #4procentkvinnor

Igår släpptes årliga GEM-rapporten från Entreprenörsforum. Jag var på seminariet när rapporten presenterades och diskuterades. Maria Mattsson Mähl var en i panelen som verkligen diskuterade kring problemet. Däremot känner jag att vi måste gräva mer!

Anledningen till att vi tappade 30% i andelar kvinnor som startar bolag från tidigare år beror på olika faktorer, jag tror på flera aspekter bl.a.:

  • Dålig spridning av kunskap! 74 % kvinnor anser att de inte har tillräckligt med kunskap för att driva
  • Exkluderade nätverk. Många känner sig inte trygga i valet kring företagandet då de inte har någon att bolla med eller någon i nätverket de kan fråga.
  • För klent skyddsnät. Vi i omgivningen måste stötta de kvinnor som verkligen vill starta. Personliga kontakter peppar och stöttar hjälper säkert till. Men det måste funka med annat också, som att vara föräldraledig (eftersom kvinnor fortfarande tar ut mest föräldraledighet). 
  • Osäker politik! Det är svårt som företagare/entreprenör att egentligen veta hur politiken kommer påverka bolag då lagar görs om, uppdateras eller dras in.
Illustrerad av: Team Strandbro

Allt detta är mina tankar kring sänkningen – men jag vill veta fakta VARFÖR. Därmed har jag skapat en enkät för att ta reda på varför kvinnor väljer att INTE starta. Mitt mål är att ge en sammanställning sedan till politikerna för att visa svart på vitt – detta är anledningarna!

Enkäten finner ni här: Undersökning #4procentkvinnor

Vi måste få rätt förutsättningar för att skapa ett bättre företagsklimat och få fler kvinnor att starta företag. Tidigare rapporter från bl.a. revisionsbolag visar att bolag drivna av kvinnor är mer strukturerade och att de anställer fler. Alltså – bolag grundat och lett av kvinnor skapar bättre arbetsmarknad och bättre företagsklimat.

Därmed behöver vi modiga politiker som är beredd att fatta långsiktiga beslut. Vi behöver fler kvinnor i näringslivet! Fler förebilder! Fler Wonder Women!

Fortsätt diskussionerna under taggen #4procentkvinnor – det är dags för action.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.Obligatoriska fält är markerade *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.