Entreprenörden logo

Upproret #4procentkvinnor

”…I Sverige har entreprenörskap i allt högre utsträckning blivit ett manligt fenomen…” Meningen står i den årliga GEM-rapporten från Entreprenörsforum som släpptes idag. Sedan 2017 har antalet kvinnor som startat företag i Sverige minskat med 30 procent – det är långt under genomsnittet för höginkomstländer. Rapporten visar svart på vitt att entreprenörskap har blivit en jämställdhetsfråga.


Rapporten visar att 74 procent av kvinnorna inte tror sig ha tillräcklig kunskap för att driva företag. Dessutom visar statistiken att investeringen och finansieringen är lägre för kvinnor som vill starta egna företag. Vi behöver därför hitta nya sätt att främja entreprenörskap för alla – men framförallt för kvinnor. 

Företagarna är en av flera organisationer som arbetar för att skapa bättre förutsättningar för Sveriges företagare samt entreprenörer. Vi har verksamheter som exempelvis Ung Företagsamhet och Drivhuset som dagligen arbetar för att stötta tjejer och kvinnor som vill starta och driva företag. Vi måste få dessa kvinnor att få ett större självförtroende och känna trygghet i sitt bolagsbyggande.

Fotograf:
Ísak Guðnason

Rapporten visar att politiken spelar en stor roll i detta sammanhang. Den osäkerhet som Sverige har kring näringslivspolitiken innebär en stor osäkerhet och ovisshet. Det här leder till att färre vill starta och driva bolag.

Vi måste få rätt förutsättningar för att skapa ett bättre företagsklimat och få fler kvinnor att starta företag. Vi behöver modiga politiker som är beredd att fatta långsiktiga beslut. Vi behöver fler kvinnor i näringslivet! Fler förebilder! Fler Wonder Women!

Fortsätt diskussionerna under taggen #4procentkvinnor – det är dags för action.

Undertecknat
Klara-Maria Mach, Entreprenörden
Sofi Lahyani, Ung Företagsamhet Uppsala län
Catharina Schröder, Drivhuset Uppsala
Anna Bixon, Ordf. Företagarna Uppsala
Jennie Claesson, VD Airport City Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv