Entreprenörden logo

Vad är egentligen definitionen av ett hållbart företag?

Idag förväntar man sig att ett bolag är hållbart, men vad är ett hållbart företag ? Det är inte enbart investerare, medarbetare utan även människorna runt omkring –  de som ser upp till en. Jag har även märkt att de yngre förmågorna, främst via UF, anser att detta med hållbarhet är väldigt viktigt. I många fall är det även bättre än oss “gamlingar” att tänka kring hållbarheten. 

Definitionen på hållbart företag

Men hållbarhet är ett spektrum av definitioner och många kämpar på sina olika vis. Det är alltid intressant att diskutera hållbarhet, svaren på frågan “Vad är ett hållbart företag” är lika med “Hur långt är ett snöre”. Det kan vara allt ifrån sortering av material på arbetsplatsen, cykla istället för att åka bil, arbeta med få sina medarbetare att må bättre för att de ska orka arbeta….. men vad innebär det egentligen? Finns det verkligen en definition på ett hållbart företag? Kan det skilja sig mellan branscher eller inriktningar?

Mina tankar på hållbart företag

För mig är det verkligen ett samlingsord för många olika aspekter, som entreprenör/företagare har man makten att påverka och därför är det viktigt att göra det. Hållbarhet från min sida innehåller främst tre aspekter; livsstandard, ekonomi och klimat.

Det är viktigt att få en hållbar livsstandard både för dig som entreprenör men även för medarbetarna eller konsulterna som du arbetar med. Man kan inte bara tänka på en person, utan alla som på något vis är knutna till företaget är viktiga.

Du måste även ha en hållbar ekonomi. En ekonomi som gör att du kan stabilt utvecklas för att hjälpa andra, bidra till välfärden men även, återigen, inte stressa dina medarbetare/konsulter då de inte vet om de har ett arbete via dig eller inte. Slösa inte det du tjänar inte, tänk hållbart –  är det hållbart att lägga pengar på X eller Y. Hur påverkar det mig i en längre horisont.

Den sista aspekten är klimatfrågan, hållbar jord, kanske den aspekten som de flesta kopplar hållbarhet till. Men jag har aldrig riktigt tänkt så mycket på “klimat” det har varit svårt för mig att greppa. Jag sopsorterar och delar upp men har inte tänkt så mycket kring det. I år har jag börjat förstå lite mer, det främst tack vare mina vänner men även konferensen “Inspiration Vatten” som jag modererade i början av året. Jag har börjat tänka mer på “engångsartiklar” på mina event – behövs de verkligen? Under kvinnokonferensen kommer vi gå under #stopstupidplastic tack vare vår fantastiska partner Blue Watergroup. Men! Transporten är även viktig – jag åker sällan bil (nästan aldrig själv), utan åker kollektivt eller cyklar/går. Men jag kan nog göra mer om jag tänker efter…. hållbart företag

Hållbart företag – på LinkedIn

Jag ställde frågan – “Vad är definitionen på ett hållbart företag?” och fick riktigt bra respons:

Jag tycker det är ganska enkelt: Ett hållbart bolag tjänar pengar och är lönsamt på lång sikt. Men inte på bekostnad av att medarbetare, samhället i övrigt, klimat och miljön påverkas negativt. Dessutom ska affärerna göras på ett så schysst och etiskt sätt så att bolaget inte behöver vara orolig med att vara transparent, det är snarare en konkurrensfördel då det skapar och bygger förtroende.

Ett hållbart företag är ett företag där målet inte är att maximera vinsten, utan att skapa sociala och ekologiska mervärden. Idag så skapar företag vinster genom att slita och slänga med natur och humankapital. Det företag måste inse är att företagsamhet, vinster och “pengar” är ett verktyg. Ett medel. Inte ett självändamål. Då får man till affärsmodeller där målet blir att förädla human och naturkapitalet. På sådant sätt att det hela tiden går att återanvända den. “cirkulera” den. Inom cirkulär ekonomi så pratar man inte om produktionseffektivitet, vilket har handlat om att producera så mycket som möjligt på ett slit och släng aktigt sätt, utan om resurseffektivitet, att producera något av högsta kvalité som ska hålla så länge som möjligt och vars komponenter enkelt kan bytas ut. Hållbarhet handlar om ekonomi utifrån dess ursprungliga definition, dvs att hushålla med resurser med så liten förlust som möjligt och där värdet av resurserna består. Värt att kolla på FNs hållbarhetsmål som gäller till 2030!

 

Vill du kika in alla kommentarer och svaren till dessa, kika in LinkedIninlägget
Men vad tycker du är ett hållbart företag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv