Entreprenörden logo

Vad är en konkurs egentligen?

2023 har varit ett utmanande år för företagare i Sverige och många entreprenörer/företagare har varit oroliga för att själva gå i konkurs. Som en som upplevt konkurs i ett av mina bolag – vill jag lyfta fram vad det innebär.

Konkurs – vad är det?

Låt oss först definiera vad en “konkurs” egentligen innebär. En konkurs är en juridisk process där ett företag eller en person förklaras oförmögen att betala sina skulder. Det kan ske av olika anledningar:

 • Din kund betalar inte sina räknar så du inte kan betala dina leverantörer
 • Du har inte tillräckligt med kundunderlag
 • Din bank är tomt (tack vare partners….det hände mig)

Det leder ofta till att företagets tillgångar likvideras för att betala av skulderna. Vilket sker med hjälp av en konkursförvaltare som du lämnar över allt till. Konkurs kan vara en svår period för företagare men erbjuder också en möjlighet till nystart.

Konsekvenser kring en konkurs

När en företagare i Sverige går i konkurs kan det ha både juridiska och personliga konsekvenser. Dock vill jag poängtera att allt beror på situation. Nedanför har jag listat vad det kan innebär:

Juridiska Konsekvenser:

 1. Tillgångslikvidering: Företagets tillgångar säljs av för att betala av skulder. Detta sköts ofta av en konkursförvaltare (som jag skrev tidigare).
 2. Skuldfrihet: Efter en konkurs kan en företagare ansöka om skuldsanering, vilket kan leda till skuldfrihet. Det sker dock om du fortfarande har skulder – vilket inte är så vanligt.
 3. Ansvarsfrihet: Om företagaren har handlat ansvarsfullt, kan denne bli fri från ytterligare personligt ansvar för företagets skulder. Dock kan personligt ansvar kvarstå om det förekommit misskötsel.
Entreprenörden Konkurs

Personliga Konsekvenser:

 1. Ekonomisk Påverkan: Personliga finanser kan påverkas, speciellt om företagaren har haft personliga borgensåtaganden för företagets lån (sker ofta då småföretagare oftast är borgenärer).
 2. Emotionell Påverkan: Konkurs kan vara en känslomässigt påfrestande upplevelse, med känslor av förlust och misslyckande.
 3. Reputation: Det kan finnas en negativ inverkan på företagarens yrkesmässiga rykte.
 4. Framtidsperspektiv: Det kan bli svårare att starta nya företag eller få lån i framtiden, speciellt första året. Den infon brukar däremot försvinna efter 1 år och du kan, för det mesta, sätta igång snabbt därefter. Dock kan problemen kvarstå längre, det beror det på varför bolaget gick i konkurs. Däremot

Att Tänka På:

 • Personligt Ansvar: Om företaget drivs som enskild firma är företagaren personligt ansvarig för alla skulder, vilket skiljer sig från aktiebolag där företagets juridiska person är ansvarig. OBS! Varför aktiebolag är att föredra – enligt min åsikt.
 • Stöd och Rådgivning: Det är viktigt att söka professionell rådgivning och stöd både före samt under en konkursprocess.

Egen erfarenhet av konkurs

För mig var det en extremt jobbig resa, dock mer mentalt än något annat. Det tog mig 2 år innan processen blev klar – då jag fick stämma min partner. Däremot så påverkades inte jag hårt av att inte kunna starta eller driva bolag utan jag kunde göra det ganska omgående. Det som tog hårdast var det psykiska då jag hade blivit väldigt utnyttjad, lurad och jag kände en skuld för våra samarbetspartners. Jag fick stöd hos en psykolog och det räddade mig lite, men vet inte om jag är helt klar egentligen.

OBS! Det är inte pinsamt att gå i konkurs, sådant händer. Det kommer nya möjligheter efter det – tro mig, jag vet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv