Entreprenörden logo

4 anledningar till varför du inte startar bolag och hur du överkommer de!

Många drömmer om att starta eget företag, men det är inte alls som gör det till slut. Att starta ditt eget bolag kan vara en spännande och givande resa, men det kan också vara överväldigande samt skrämmande. Många människor stöter på hinder och utmaningar (både mentala och “fysiskt) när de funderar på att starta företag, vilket kan vara skäl nog att avstå från att ta steget.

Då jag träffar väldigt många entreprenörer och har frågat dem varför de startar samt hur lång tid de tog innan de började. Har jag nu sammanfattat de vanligaste hindren som människor stöter på när de vill starta sitt eget företag. I slutet ger jag även lite tips och trix kring detta.

En sammanfattning av vanligaste hindrerna:

 • Idétorka
 • Självförtroende
 • Nätverk
 • Marknadsundersökning

Idétorka

Den främsta anledningen till att många skjuter upp sina drömmar om att starta företag eller aldrig gör det – är för de har ingen idé. Många VILL starta företag – men vet inte inom vad. På ett sätt är det bra, för du ska inte starta företag bara för att – men många har väldigt många bra idéer inom sig.

Mitt tips är att börja tänka i dessa banor:

 • Vad har jag för intressen/hobby?
 • Vad brukar omgivningen (vänner, familj osv) komma till mig för råd?
 • Vad har jag lätt för?

När du börjar lista ner dessa punkter, kommer du komma fram till underlag som ger dig en bra grund att stå på för att sålla eller komma fram med idéer.

Självförtroende

Många drömmer om att starta eget företag, men brist på självförtroende kan vara bromskloss. Tyvärr är det många som brossar sig själva genom att lyssna på andra som inte “tror på idén” eller får kommentarer “nej, men det där blir svårt”. Tro på dig själv och din idé! Är det så att du har förtroende i dig och din affärsidé -> det kommer gå. Att ta steget att bli entreprenör kan verka skrämmande, men det är viktigt att komma ihåg att identiteten “entreprenör” ska inte sätta stopp för dina planer.

För att överkomma detta hinder kan det vara till hjälp att:

 1. Ta små steg och utmana dig själv gradvis. Genom att ta små risker och lyckas kan du bygga upp ditt förtroende.
 2. Omge dig med positiva och stödjande människor. Att ha människor som tror på dig och ditt företagande kan öka ditt självförtroende.
 3. Utbilda dig och skaffa kunskap inom det område du vill starta företag inom. Ju mer du vet, desto mer självsäker kommer du att känna dig.
 4. Se tillbaka på tidigare framgångar och påminna dig själv om dina styrkor och tidigare prestationer.
 5. Fokusera på positiva tankar och framsteg istället för att fastna i negativa eller tvekande tankar.
 6. Utmana dig själv och sätt upp mål som utmanar dig att växa och ta nya steg.

En av de viktigaste egenskaperna hos framgångsrika entreprenörer är deras förmåga att våga ta risker och tro på sig själva – de lyssnar inte på dem som inte stöttar dem.

Att bygga upp självförtroende är en kontinuerlig process som tar tid och övning. Men genom att arbeta med dig själv och omge dig med rätt stöd kan du övervinna alla hinder!

Nätverk

Ett starkt nätverk och stöd från andra spelar en avgörande roll för att lyckas med din företagsstart. Att ha tillgång till rätt kontakter och få det stöd du behöver kan vara avgörande för din framgång. Att ha ett brett och mångsidigt nätverk ger dig tillgång till en mängd olika resurser samt möjligheter (i form av pot. partners eller kunder).

Här är några tips för att bygga upp ditt nätverk:

 • Delta i branschevenemang och nätverksmöten där du kan träffa andra företagare
 • Använd digitala plattformar som LinkedIn för att ansluta till relevanta personer och expandera ditt professionella nätverk.
 • Anslut dig till branschorganisationer och föreningar där du kan träffa likasinnade samt skapa värdefulla kontakter.
 • Var aktiv och engagerad i ditt nätverk genom att erbjuda din expertis, bidra till diskussioner och dela nyttig information.

Två tips på nätverk är:

Wonder Women – ett nationellt kvinnonätverk för företagare www.wonderwomen.se

YEoS – ett nationellt nätverk för företagare under 35 år www.yeos.se,

Marknadsundersökning

När du ska komma igång med ditt företaget är det bra att göra någon from av marknadsundersökning, vilket kan vara avgörande för att starta ett framgångsrikt företag. Du bör först analysera marknaden och utforska potentiella kundbehov och konkurrenter. En grundlig marknadsundersökning ger dig värdefull information om din målgrupp och hjälper dig att identifiera eventuella luckor eller möjligheter på marknaden. Genom att ta reda på vad som redan finns på marknaden och vad som saknas kan du utforma en affärsidé som möter kundernas behov (på riktigt!) på ett sätt som konkurrenterna inte gör. Det kan innebära att erbjuda en unik produkt eller tjänst, att erbjuda ett bättre pris eller att erbjuda en förbättrad upplevelse för kunderna.
För utan kunder – så har du svårt att utveckla ditt bolag.

Att tänka på:

 • Gå på fakta och data som finns, hur stor är marknaden?
 • Vilka är dina kunder, på riktigt? Inte vad du önskar att dem bör vara.
 • Vad skulle en kund vilja betala? Inte vad du önskar att de skulle betala. Det avgör om du har en lönsam marknad att jobba mot eller inte.

Lycka till och hör av dig om du vill bolla något! Jag tror på dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv