Entreprenörden logo

Effektiv kostnadsoptimering för småföretagare under lågkonjunkturen

En lågkonjuktur är aldrig enkel och påverkar både företag samt privatpersoner. Därför kan många småföretagare uppleva ekonomiska svårigheter som blir tunga både i det privata livet. Det är därför viktigt att aktivt hantera och anpassa företagets utgifter. Jag ha sammanfattat lite tips på vad man kan tänka på kring kring sina kostnader.

Granska företagets utgifter

Det första steget, som jag brukar rekommendera min entreprenörer, är att gå igenom utgifterna som finns i bolaget. Kolla igenom noggrant vad som åker ut från banken, ett tips är att ta ut en PDF från banken på månadsbasis och kolla igenom vad som är relevant eller inte.

Ställ dig frågorna:

  • Är kostnaden nödvändig för att bolaget ska fungera?
  • Kan jag säga upp prenumerationer?
  • Betalar jag för något som jag inte använder?

Målet är att skära ned på onödiga kostnader.

Smarta inköpa

För dig som gör många inköp och hanterar leverantörer, försök att förhandla med dem om bättre priser. Många förstår i denna situationen, men troligen och mot en motkompensation om t.ex. att man använder leverantörer under en längre period osv. Ett annat tips är att överväg att göra bulkinköp för att sänka kostnaderna. Är det så att du vet att du kommer behöva en viss grej under en längre period kan det vara klokare att köpa på bulk och därefter periodisera kostnaden.

Tänk även på att välja lokala leverantörer, om du har möjlighet. Det kan vara ett sätt minska transportkostnader och stärka det lokala affärsnätverket.

Investera i AI eller andrar digitala verktyg

Att investera i något kan låta som ett motstridigt tips. Men jag skulle ge dig ett tips att investera i verktyg som kan automatisera och effektivisera dina processer, främst admin. För att i sin tur spara pengar då du kan lägga mer på marknadsföring och sälj istället för administration samt sådant som är manuellt.

Tänk på effektiva lösningar, som sparar på din tid, och andra långsiktiga investeringar som kan minska kostnader i längden.


Som medskick vill jag skicka med att aktivt hantera och anpassa dina utgifter kan vara skillnaden mellan att överleva och inte överleva en lågkonjuktur. Varje litet steg du gör i en optimering räknas – stort som smått!

Kör hårt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv