Entreprenörden logo

Entreprenörskap på riktigt, Ung Företagsamhets mässa

Under marsmånad hålls “Entreprenörskap på riktigt, Ung Företagsamhets mässa 2016” runt om i Sverige. Eventen anordnas i 24 olika regioner och förra veckan anordnade Ung Företagsamhet Uppsala län mässan på Fyrishov. Inom Uppsala län tävlar UF-företag från kommunerna; Uppsala, Enköping, Tierp, Håbo, Knivsta och Östhammar. Fokus under mässan är att UF-företagen säljer sina varor och tjänster till besökarna.

entreprenorden-UF-massa-2016-33För eleverna började dagen 08.30 men för regionchefen Sofi Lahyani och projektledare Jens Linered började nog dagen mycket tidigare. När jag anlände till mässan välkomnade de mig och jag fick chansen att småprata med dem. Sofi och Jens berättade om förberedelserna; ”Det ligger mycket arbete bakom mässan. I och med att vi endast är fyra personer gäller det att börja i tid.  Lokaler, inbjudningar och finansiering är viktigt att säkra upp. Då Ung Företagsamhet i Uppsala län är en ideell förening är det inget som är självklart.” Jag frågade även vad de tror att eleverna lär sig från sitt UF-företagande; ”I processutbildningen UF-företagande ingår flera moment, bland annat försäljning. Det innebär att eleverna får paketera sin produkt, sätta ett pris, ingå ett avtal med en kund och slutligen leverera samt få betalt. Den processen tror vi är oerhört stark och bygger såväl självinsikt som självförtroende.”

entreprenorden-UF-massa-2016-13När de sedan sprang iväg till sina aktiviteter började jag umgås med UF-företagarna, vill ni läsa om hur det var kan ni göra det HÄR. Därefter vid 11.00 började partners strömma in genom dörren. De flesta satt i olika jurygrupper och bedömde UF-företagarna. Vid 11.30 började en inspirationsföreläsning av Petter Alexis Askegren som handlade om hans resa och passion för mat samt vin.

Efter föreläsning bjöds partners, besökare, UF-lärare och rektorer på lunch. Under lunchen hölls det tal från olika partners och priser till Årets UF-lärare samt Årets UF-skola delades ut. Vinnarna blev; Årets UF-lärare Johan Svensson från Thoren Business School, Årets UF-skola Westerlundska gymnasiet. Jag fick chansen att snabbt intervjua båda vinnarna om vad vinsten betyder för dem.

westerlundska-lowRes-2UF-skola; Det betyder mycket att vinna detta pris. Främst för skolans gemenskap och sammanhållningen. Vi kan nu visa upp att vi är bäst och därmed dela glädjen med varandra på skolan. Förutom det tror vi också att fler elever uppmärksammar UF och kommer vilja starta ett UF-företag under sina studier. Det svåraste under vårt år har varit att hitta partners från näringslivet men vi hoppas nu att med detta pris kunna skapa nya företagskontakter.

entreprenorden-UF-massa-2016-37UF-lärare; Det är första året jag är huvudansvarig UF-lärare och det känns kul att få ett erkännande för det jag har gjort. Jag blir varm om hjärtat och för mig känns som ett kvitto på att det jag har gjort är bra. Till nästa år ska jag skrota det dåliga och utveckla det jag gjort prima. Jag märker snabbt på mina elever vad de tycker är bra och roligt. Jag hoppas nu att jag får fortsätta inspirera och se elever växa – det är det bästa!

entreprenorden-UF-massa-2016-28Efter lunchen blev det invigning med Petter och Alexander Brännkärr. Därefter började massorna fylla mässlokalen och försäljningen satte igång. Samtidigt delades priser ut inom nationell-och regional kategori. UF-företagarna väntade med spänning på sitt företagsnamn. De som vann en nationell kategori tävlar i maj mot UF-företagen som vunnit inom samma kategori men i en annan region. 19.00 stängde mässan och dagen avslutades.

Det är en fantastisk dag som arrangeras och lyfter fram riktigt entreprenörskap. Jag tycker Ung Företagsamhet gör en grym insats och kan du stötta på något vis – gör det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv