Entreprenörden logo

Ledarskap i småbolag – Entreprenörden diskuterar med Clara Löfvenhamn från Bossbloggen.

I det här avsnittet talar jag (Klara-Maria Mach) och Clara Löfvenhamn från Bossbloggen om ledarskapets utmaningar, hur vi kan utveckla oss själva och leda organisationen och medarbetare framåt. Oavsett organisationens storlek så är ledarskap viktigt. Youtube sändningen vänder sig till entreprenörer och andra som är intresserade av att bli bättre företagsledare. 

För er som inte känner mig sedan tidigare, så heter jag Klara-Maria och driver Entreprenörden. Jag startade företaget eftersom jag brinner för entreprenörskap och jag har själv verkat som entreprenör i många år. Entreprenörden erbjuder konsulttjänster, såsom coaching och affärsutveckling till andra, vare sig du precis startat upp eller om du vill ta ditt företag till nästa nivå. I Entreprenördens YouTube kanal bjuder jag in experter, där vi diskuterar olika ämnen och delar med oss av tips till entreprenörer.

Clara Löfvenhamn är en ledarskapscoach och föreläsare som arbetar med ledarskapsutveckling. Vidare driver hon en av Sveriges få ledarskaps bloggar, Bossbloggen och Facebook gruppen Bossbrudar som vänder sig till kvinnliga företagsledare.


Är det skillnad på att leda ett småbolag jämfört med en större organisation? 

Självfallet har organisationens storlek en betydelse för de krav som ställs på oss, men ledarskapets grunder är desamma. Att leda en organisation handlar om att möta verksamhetens behov med medarbetarnas behov och balansera lönsamhet med de anställdas välmående. På så vis skapar vi organisationer som både levererar och presterar bra. Svårigheten ligger ofta i att balansera de olika uppdragen. 

  • Det är viktigt att etablera spelregler för företagskulturen tillsammans med anställda i ett tidigt skede – alla måste vara med på tåget. 
  • Kom ihåg att du som ledare är en viktig grundsten för organisationens kultur och en förebild för övriga anställda.

Viljan att utvecklas är viktigt för att bli en bra ledare

Motivationen och viljan att vara ledare är essentiell. Ledarskap kräver mycket arbete och en önskan att utvecklas. I ett småföretag eller i en nystartad organisation händer det ofta att individer blir ”inkastade” som ledare utan att vara väl förberedda för rollen. Men genom att arbeta med ledarskap redan i ett tidigt skede kan vi förbereda organisationen för tillväxt. 

Här är några av våra tips:

  • Arbeta på ditt ledarskap i ett tidigt skede
  • Anlita en mentor för att få stöd i ditt ledarskap
  • Ta inte ditt ledarskap för givet – rollen kräver arbete och engagemang
  • Acceptera dina begränsningar – att leda en organisation passar inte alla
  • Var en kameleont – anpassa ledarskap efter grupp och individ
  • Sträva efter att bli en umbärlig ledare. Det vill säga: bygg en grupp som klarar sig utan dig i vissa situationer.

Se hela YouTube avsnittet för att ta del av mer tips om hur du kan bli en bättre ledare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv