Entreprenörden logo

När ska man lägga ner företaget?

När är det egentligen dags att lägga ner företaget?

Man ska ju bli framgångsrik – det är väl egentligen därför man blir företagare….eller? Men alla blir ju inte “framgångsrika” under de normer som samhället sätter på oss företagare. Frågan är ju då –  hur länge ska man verkligen kämpa? Det känns som många företagare kämpar och kämpar, puttar in mer pengar.. sedan tar de slut – då är det dags att pumpa in ännu mer. Men när är det dags att lägga ner sitt bolag? Finns det någon form av “varningsklockor” som avgör – nej, nu får det vara nog!

Då jag träffar många entreprenörer och företagare får man höra många olika historier. Från serieentreprenörer är en vanlig kommentar “åh, jag skulle lagt av med företag X mycket tidigare”….serieentreprenörerna har erfarenheten att säga “STOPP” nu får det vara nog – nu lägger vi ner företaget! Flera borde nog ha lagt ner tidigare, men varför är det svårt att lägga ner? Är det pinsamt, har vi panik att det är något annat vi ska göra – eller varför vågar vi inte lägga ner bolagen som behöver det?

Jag satte igång en reflektioner på LinkedIn, se den här ,den blev hetare än vad jag hade tänkt mig. Men det kom in lite kommentarer,

Förmodligen är det enda riktiga att göra det så fort tanken kommer. Det borde jag själv ha gjort vid minst två tillfällen, för att slippa förlora pengar.

För mig låter det väldigt bra – men jag tror inte att det är så lätt om man är i början. Jag kan tänka mig att är man serieentreprenör/företagare så förstår man att om tanken slår en så kan det vara dags. Men vi måste nog våga tänka så…

Lean startup och mer exakt innovation accounting är väl ett bra framework för att veta när man skall byta riktning “pivot” och ibland kan ju det vara så stort att det inte är något kvar vilket innebär att det är läge att lägga ner. Sedan så är det väll en fråga om varför man driver företag. Om det man känner att man borde byta till inte känns inspirerande så skulle jag också säga att man skall lägga ner. Där med inte sagt att man bör lägga ner om det inte är roligt.

Jag förstår tanken och börjar företaget gå dåligt så håller jag med att det är bra att testa och ändra lite. Däremot, känner jag att man inte kan pivotera bolaget hur många gånger som helst. Blöder bolaget med pengar och du ändrar och ingenting händer… då kanske man ska lägga ner.

 

 

Ja hörni – det är en lång reflektion och det kan jag diskutera länge. Men vad tror ni?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv