Entreprenörden logo

Omge dig med positiv energi

Många intervjudeltagare under hösten nämnde att man bör omge sig med människor som ger positiv energi. Vissa intervjudeltagare anser att positiv energi kan stärka en entreprenörs självförtroende och motivera en mer.  När jag hörde deras tips tänkte jag: hur svårt kan det vara…? Jag förstod nog inte riktigt innebörden då. Att omge sig med människor som gör en glad är väl inte så svårt? Eller? Men det handlar inte enbart om att omge sig med personer som du sitter och skrattar med, utan syftet har en djupare innebörd. När du omger dig med människor som ger dig energi kommer det påverka dig i stunden, men den känslan och de val du gör vid det tillfället påverkar även din framtid.

Jag förstod vad intervjudeltagarna menade så sent som i december. Då var jag klar med alla kurser på universitet och hade väldigt mycket tid att lägga på bloggen. Det som slog mig då var hur utelämnad man egentligen är. Jag har personer som hjälper mig med vissa delar i verksamheten, men de är inte lika insatta i allt som jag själv är. Vad händer när jag inte får tag i dem och de åker iväg för julen? Jag försökte prata med andra, men de visade tyvärr inte lika högt intresse så jag hamnade i en svacka och blev lite osäker på hela konceptet…Jag har ju aldrig haft problem med att få energi, men var är alla som man kan prata med? Det är en skillnad från Uppstuk, då jag alltid hade en styrelse att vända mig till, men nu när jag driver en enskild firma har jag ingen styrelse.

IMG_2119 - KopiaJag har alltid fått mycket positiv energi av mina nära och kära (och även av “främlingar”), men problemet ligger i att det är en skillnad att omge sig med positiv energi i privatlivet och karriärlivet . I vissa fall är det samma typer av människor, men det behöver det inte vara. Att få positiv energi från dina närstående gör att du klarar av motgångar i privatlivet, men det räcker inte nödvändigtvis för att kämpa emot de hinder som kan komma när du arbetar som egenföretagare. Jag tycker det är viktigt att separera dessa två delar eftersom beblandningen påverkar dig mer än vad du tror. När din partner kommer hem och får massa ”skit” för att det var ”en dålig dag på jobbet” påverkar ditt karriärliv det privata. Jag har väldigt svårt att separera dessa två liv, men jag försöker varje dag. Jag kan tänka mig att min sambo inte alltid orkar med mitt snack om bloggen eftersom jag är väldigt emotionellt involverad i det jag gör, men han får mig att inse hur viktigt det är att ha karriärlivet separerat från det privata.

Många av mina vänner stöttar mig i mitt privatliv men har svårt att förstå problemen som jag har i arbetet och därför blir det svårt för dem att hjälpa mig. Det kommer kontinuerligt hinder när du är egenföretagare och därför måste du omge dig med personer som kan ge dig positiv energi och glädje i ditt “karriärliv”. Vissa hinder kan vara under en längre period, och för att du inte ska ge upp under dessa stunder måste du få positiv energi någonstans ifrån. En av anledningarna att entreprenörer ger upp är att de inte ser ljuset i tunneln – men du får inte ge upp!! För mig har jag fått positiv energi från dem som bollar idéer med mig eller bara visionerar. Under de stunder sitter jag själv och skrattar åt vissa “dumma” idéer men samtidigt delar jag glädjen med någon – och då ser jag ljuset i tunneln . Jag vet inte riktigt hur intresserade de är egentligen, men de låtsas bra och det räcker för mig. Det är såklart också viktigt att tänka på att du själv inte ska vara en energitjuv mot dina vänner. Suger du bara ut energi kommer de att tröttna, glöm då inte bort att stanna upp och ge tillbaka energi.

Har du tillräckligt med människor som kan stötta dig i din karriär?

2 svar

  1. Intressant inlägg. Känner verkligen igen mig i det du skriver om privata vänner som stöttar en jättebra annars, men inte när det gäller företagets utmaningar. Och tvärtom också; jag har skaffat “företagar-vänner” som också driver företag och vi bollar företagsutmaningar men pratar sällan privata problem. En annan grej kring detta är att driva företag ihop med sin partner. Jag gör det, och vi snackar ofta om att försöka separera privat och företagets tid. Men det är lättare sagt än gjort. På kvällen i soffan när man får en idé är det lätt att bara slänga ur sig den, och sen är tankeverksamheten kring företaget igång. Vår nya lösning kring detta är att man skriver ner ev tankar under kvällen i ett block och sen nästa morgon diskuterar vi dem. Tanken är god, men ibland glömmer vi av oss och så är hjärnan igång i 190 kl 23 på kvällen… 🙂

    1. Tack så mycket!

      Ja, det är alltid svårt att avgöra “vilken hatt” man har på sig om man när är för nära. Det är ganska häftigt att ni jobbar nära och att det fungerar så bra. Men som du säger, ibland måste man separera sina tankar. Jag tycker det är en superbra idé med blocken vid sängen – har själv utnyttjat det och det fungerade för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv