Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Anna Jois

Anna Jois, det svarta fåret i min släkt som vill förändra världen. Jag kan idag stolt säga att jag älskar mitt jobb som föreläsare, businesscoach och artist och jag vill att alla ska älska sitt jobb. Min största mission är att hjälpa entreprenörer och företagare som kämpar med att då nya kunder genom sitt personliga varumärke. Jag hjälper dem skapa ett oslagbart varumärke och lär dem presentationsteknik som gör att de utklassar sina konkurrenter. Det är det roligaste jobbet jag någonsin haft då jag kan se hur det glittrar i ögonen på företagarna när de utvecklas som personer och därmed utvecklar sitt företag.

Sången som var starten för Anna Jois

När jag var 12 år var jag väldigt blyg men stod på scen för första gången “på riktigt”. Jag skulle sjunga ”The Rose” och var otroligt närvös. Dagen innan försökte mamma få mig att öva inför publik. Dagens publik fick bestå av min 9-åriga lillebror och hans kompis. Nervös stod jag framför dem och sjöng lite blygt. Och de fnissade mest hela tiden så som 9-åringar gör i konstiga situationer. Tanken var god, men så kom dagen. Mamma stod bakom och spelade synt medans jag sjöng, mitt på Fruängens torg, i väldigt tyst och blyg ton. Jag vann inte men det gjorde ingenting. Jag gjorde det. Jag vågade! Och från den dagen bestämde jag mig att jag ska upp på scen igen, för jag älskade det, eller en härlig hatkärlek kan man säga. Under åren jag växte upp så knuffade mamma upp mig på många scener. Som 15-åring började jag studera företagsamhet, då jag blev väldigt fascinerad av fenomenet. Men jag, som många, är uppväxta med ”skaffa en utbildning och skaffa sen ett jobb”. Men jag är en sån som gillar att gå emot strömmen. Hela min uppväxt har jag kämpat för att passa in. Nu gör jag allt för att sticka ut. Och företagande handlar idag om att sticka ut. VDar och ledare kommer idag ut och möter kunden och det personliga varumärket, som alltid fascinerat mig, har aldrig varit viktigare.

När jag var 26 år och sjöng på ett bröllop så kom bruden fram till mig under mottagningen och sa ”du måste komma och sjunga på vårt företagsevent!”. ”Självklart”, sa jag. Hon kontrade med ”då fakturerar jag dig sen, för du har väl företag”? Plötsligt hör jag mig själv säga ”Jajjamen”! Fast jag hade ju inget företag. Men därmed så var det tydligen meningen att jag skulle starta företag, så det gjorde jag.

Anna Jois har globala mål

Min utbildningsverksamhet för företagare bedriver jag framför allt här i Sverige men förbereder mig att bli mer global då jag redan börjat åka på Europaturnéer som föreläsare. Mitt mål är att hjälpa entreprenörer världen över att utveckla både sig själva och sitt företag så de kan älska sitt arbete. Jag har alltid älskat utbildning och det är så kul att få upp energin från en stor grupp entreprenörer och känna utvecklingen frodas i rummet när jag utbildar. På min utbildning Business Brilliance utgår jag från en interaktiv inlärning istället för bara auditiv inlärning när man bara lyssnar. Man lär sig bäst när man är aktiv och lär dig varierat. och viktigast av allt…. När man har roligt!

Reflektioner kring entreprenörsresan

Det svåraste som entreprenör har alltid varit att saker ofta tar mycket längre tid än jag vill. Jag är en idéspruta och när jag genomför en idé så vill jag se resultat fort och de kämpar jag för men det tar oftast längre tid än planerat. Men jag ger mig självklart inte innan jag fått det jag vill. Det handlar alltid om att GÖRA. Att ha idéer är kanon men om du inte genomför dem så förblir de alltid idéer. Att göra tidsplaner är ett bra sätt att få en överblick och sen inse att allt tar lite längre tid än önskat. Speciellt då man blandar in fler parter.

Om jag skulle göra om min entreprenörsresa så hade jag investerat tidigare i businesscoacher. Man tänker många gånger att man kan göra allt själv, men allt går så mycket snabbare, effektivare med coacher. Dessutom sparar man mycket pengar, även fast en investering i bra coacher kostar mycket. Jag älskar verkligen min roll som businesscoach då jag dagligen hjälper entreprenörer utvecklas och växa. I mitt företag JOIS International gör vi allt för att man ska utvecklas, trivas med livet och sitt företagande, och åter igen….ha roligt!

Vanliga misstag?

Det största misstaget jag tror nyföretagare gör är att vara rädda och oroliga om hur allt ska gå istället för att lita på att man löser de problem som uppstår. Jag har själv lärt mig att besegra min rädsla. Det är ju i Amygdala och Hypotalamus som tillhör vår hjärna som triggar igång rädsla. Det är det som gör att vi t.ex. inte så ofta klappar tigrar och dejtar våldtäktsmän. Det är vårt skyddssystem. Det är bra att ha för att vi ska överleva. Men i business så skadar det oss snarare. Det stoppar oss från att göra saker vi egentligen vill göra men inte vågar p.g.a. rädsla. Jag har lärt mig besegra min rädsla. Varje gång jag känner ”oj det där vill jag göra men det är läskigt”, så gör jag det ändå. Jag vill aldrig att rädsla ska stoppa mig. Jag har t.ex. varit flygrädd tidigare men har övervunnit den rädslan tack vare att jag älskar att resa och rädslor aldrig ska få stoppa mig.

Varför ska man driva företag?

Det absolut bästa med att vara företagare är friheten. Jag har valt att skapa mina företag utifrån den livsstil jag vill leva. Det pratar jag mycket om på min utbildning “Business Brilliance”. Friheten att välja hur och när jag ska jobba. Så jag har tid till att träna, träffa nära och kära och få återhämtning.

Annas tips till dig som vill driva företag

Mina allra största tips till dig som företagare eller entreprenör är att börja inse att DU är ett varumärke och att du behöver börja forma det för att sticka ut och vara unik. Syns du inte så finns du inte. Jag har samlat kunskap från experter sen jag var 15 år. Oavsett vad du vill göra så samla kunskap om det och GÖR!
I oktober släppte jag min nya singel ”DO!” Den handlar precis om det. Att göra det du måste göra för att komma dit du vill. Om du gör det du alltid gjort kommer du få det du alltid fått. Du behöver hela tiden utvecklas för att komma framåt. Och ofta är det väldigt obekvämt att utvecklas.

Om du vill utklassa dina konkurrenter genom ditt personliga varumärke så kom gärna på något av mina gratisevent. De hittar du på www.annajois.se. Jag ser fram emot att connecta med dig och hoppas att du fått med dig några nya tankar du kan implementera i ditt företagande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv