Entreprenörden logo

Sommarinspiration – The Skin Agent

Hej!

Jag heter Anna Byström och föddes i Östersund på årets varmaste dag 1975. Jag växte upp i det lilla samhället Stugun i östra Jämtland. Livet har tagit mig till flera till olika platser i Sverige och Norge men sedan 2009 bor jag i Stockholm – en stad jag älskar och som är mitt hem. Det är även här jag driver företaget tillika min passion – The Skin Agent.

Jag lever själv och har en livsfilosofi att jag ska fokusera på att göra saker jag är bra på och ha roligt när jag gör dem. Därför delar jag ogärna in mitt liv i jobb och fritid, det faller som samman – vissa aktiviteter fyller på kassan, andra kostar. Oavsett så vill jag alltid vakna förväntansfull och somna nöjd – varje dag.

Företagsresan sedan barnsben

Mina föräldrar var entreprenörer och jag tror att jag i mångt och mycket fått min entreprenörsådra från dem. Mitt första företag ”Anna’s Minigolf & Gott” startade jag när jag gick i ettan på gymnasiet för att fixa sommarjobbet. Jag arrenderade mark av kommunen, anlitade en snickare att bygga minigolfbanor och köpte en friggebod som fick bli en kiosk. Jag hade god hjälp av mina föräldrar i uppbyggnationen men de regniga sommardagarna var det jag som kämpade mig igenom dagarna. En nyttig erfarenhet!… om än jag de somrarna köpte allt för mycket godis av mig själv.

Det dröjde till 2012 innan jag åter tog tag i mina entreprenörsdrömmar. Jag hade sedan gymnasiet drömt om att driva hotell, och tänkte att – det får bära eller brista, jag kör. Så jag hoppade av min ”karriär” på Regeringskansliet, då som ansvarig för myndighetens interna mångfaldsarbete, och började skriva affärsplan. För att göra en lång och invecklad historia kort, så brast det. Dock med en tuff erfarenhet i bagaget kring valet av människor att driva företag tillsammans med.

En tid efter att hotelldrömmen brast började jag hyra ut mig själv som interimskonsult. Det vill säga att jag tagit tidsbegränsade uppdrag, till exempel projekt och för att täcka upp föräldraledighet. Det har varit uppdrag som VD i fastighetsbranschen, som marknadschef i IT-branschen, Sälj-/Marknad för en charterbåt, utredare hos en myndighet och kompetensprojekt hos en arbetsgivarorganisation inom Svenskt Näringsliv. Uppdrag som på ytan skiljer sig åt men där min kompetens kommit till sin rätt. Min drivkraft att ständigt hitta på nya saker, effektivisering och utveckling har gett mig insikten att jag behöver jobba som egen eftersom min glöd snabbt dör när jag har en tillsvidareanställning och inte kan driva på i mitt tempo eller styra för de värden jag tror på.

Lårskavet blev ett företag = The Skin Agent

Våren 2016 förändrades mitt liv. Bokstavligen på flera sätt. Jag har i många år lidit av lårskav – alltså mina lår gnuggas mot varandra när jag går barbent och det gör att jag får röd brännande hud som gör attans så ont. Jag fick den våren höra talas om en amerikansk produkt som förebyggde lårskav. Den fanns inte i Sverige, men strunt i kostnaden tänkte jag – det ska jag testa! Det blev dyrt. Men det var en befrielse att kunna släppa låren fria.

Nu började tankarna snurra; ”det här är ju världens business – varför finns inte det här i Sverige?”. Sagt och gjort jag hittade en affärspartner, Linda Nilsson, och i början av september 2016 bestämde vi oss för att skapa vår egen produktserie med hudvårdsprodukter som skyddar huden mot skav och friktionsskador. Inte bara lårskav utan alla former av skav såsom av kläder, sömmar, skor, utrustning… name it. När vi började gräva i problemen insåg vi vilken guldgruva vi hittat – för oj så många problem det finns! I vardagen och inom många sporter, till exempel löpning, cykling, vandring och golf. Och inom många yrken bland annat hotell-/restaurang, militär, sjukvård och räddningstjänst. Vi såg potentialen och vi satte igång. Det var självklart för oss att produkterna bara skulle ha naturliga och ekologiskt ingredienser – goda för både hud och natur.

The Skin Agent, verksamheten

I januari 2017 lanserade vi vår egenutvecklade produktserie: The Skin Agent. Det är idag tre produkter; SPORT, MOVE och BH. Men idéerna på hur vi kan produktutveckla är många, och vår resa har bara börjat!

Vårt mål är att vara det naturliga valet för skydd mot skav och friktionsskador för män och kvinnor i alla åldrar. I alla lägen. Vi har börjat i Sverige och har sikte på världen. Själv är jag helt beroende av alla tre produkterna och det bekväma liv de ger mig.

Göra om och göra rätt?

Jag är tacksam för alla erfarenheter jag gjort. Men skulle jag göra om min entreprenörsresa så skulle jag inte vara fullt lika blåögd kring de personer som jag blandar in i företaget. Att inte smickras av fina meriter och storslagna ord. Nu har jag lärt mig det den hårda vägen, det vill säga att fundera över de incitament som föranleder att någon ber att få vara med på min resa.

Idag har jag en kompanjon som delar mina värderingar och vision för företaget och vi kompletterar varandras kompetens. Vi kände inte varandra när vi drog igång. Dumdristigt kanske någon säger. Vi tycker det är bra. Resan har inte varit lätt alla dagar men vi bestämde oss tidigt att skriva ett tydligt aktieägaravtal och att aldrig rädas en konflikt oss emellan, det vill säga att när någon irritation ser sin begynnelse så rensar vi luften.  

Annas råd till dig som vill starta sin verksamhet

VÅGA. Walt Disney ska ha sagt ”All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them”. Det citatet har följt mig i många år. Man måste våga för att vinna.

När du har vågat så är nästa råd: bygg alltid team. Och bygg team med personer som delar dina värdegrunder, vision och som kompletterar dina förmågor och erfarenheter. Det är roligt att jobba med de som är lik dig själv – men vad blir det för resultat om ni båda gillar och är duktig på samma saker? Det är även lätt i början att jobba själv eftersom du alltid får som du vill… men problemet är att du sannolikt kommer få slita onödigt hårt för att komma någon vart. Det finns många forskningsresultat som tydligt visar att mångfald driver innovation och skapar bästa beslutsunderlagen, och att driva företag kräver en mängd kompetenser.

På tal om råd. Gör aldrig avkall på dina värdegrunder. Har du inte tron och passionen för det du gör, då kommer energin inte räcka för att bygga upp ditt företag. Det märks när en entreprenör och företagare tror på sin affär – de har den där gnistan i ögonen.

Och sist men inte minst. Håll koll på ekonomin. Jag jobbade i ett antal år med konkursförvaltning och har sett så många exempel på företagare som har sin idé och kör på den, men som saknat kunskap om ekonomi, skatter och centrala juridiska frågor. Det kan få vidsträckta konsekvenser. Så kan du inte själv, eller om du inte har ”intresset”. Komplettera ditt team eller ta extern hjälp. Men vad du än gör; sköt ekonomin och juridiken därikring.

Åh, glömde ett viktigt råd. Ha roligt!

Några sista ord

Tack till Entreprenörden för frågan att sommarinspirera! Om min berättelse och tankar kan inspirera någon att våga ta steget att bli entreprenör, då sjunger mitt hjärta. Jag kommer alltid ta mig tid att bidra med mina erfarenheter om det kan hjälpa någon på vägen. Hör i så fall av dig så tar vi en kaffe och pratar om att våga för att vinna. Min e-post är anna@theskinagent.com

Jo, följ oss gärna i sociala medier och hjälp oss växa. Tillsammans är vi starka! Du hittar oss under @theskinagent både på Instagram och Facebook. Tack på förhand!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv