Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Camilla Sundblad

Camilla Sundblad bor på Hammarö i Värmland, 48 år. Hennes nuvarande intressen är träning, resor, matlagning, musik, vara ute i naturen, läsa, (blir mest faktaböcker om kost och träning och människans beteende men hon samlar på sig romaner som ska läsas på en strand eller balkong senare i livet…). Tidigare har hon haft ett stort häst- och hundintresse då hon jobbade som djursjukvårdare i 10 år.

Entreprenörsresan

Den började med en massörutbildning på Bergqvist Massage och Friskvårdsutbildningar. Första gången när vi skulle praktisera på skolan (första gången i mitt liv som jag provade att massera) så visste jag att det var det jag skulle jobba med i framtiden. Jag kommer fortfarande ihåg den speciella känslan.

Jag började som massör först hemma i vardagsrummet för vänner, träningskompisar och kollegor och sedan hyrde jag ett rum två dagar i veckan för att senare, vartefter jag fick fler kunder, utöka till heltid. Efter några år drev jag tillslut en egen massageklinik i Oslo. Samtidigt tog jag utbildning till gruppträningsinstruktör, personlig tränare och kostrådgivare eftersom hälsa alltid har varit ett stort intresse för mig. Jag jobbade parallellt med olika uppdrag inom detta och höll också föreläsningar på ett resurscenter för minoritetskvinnor i Oslo.

Det svåraste i min entreprenörsresa var när jag var med om en otäck olycka år 2016 då jag krockade med en älg i hög hastighet och bland annat fick operera min högra hand. Jag hade en otrolig tur att att det gick så bra trots allt men jag fick lägga ner massagekliniken på grund av skadan i handen. Då hade jag byggt upp en kundkrets på ca 700 personer. Under rehabiliteringen gick jag en kurs som Certifierad Hälsocoach med e-hälsa för att kunna hjälpa till mer med den mentala delen av t. ex en livsstilsförändring och lära mig att förmedla och jobba bra över nätet.

Camilla Sundblad, verksamheten

Jag erbjuder personlig träning, kostrådgivning och coachning för att förbättra sina vanor samt att hitta sin egen motivation och drivkraft till att göra förändringar för bestående resultat. Jag hjälper också de som har tränat och jobbat med kosten ett tag men inte fått de resultat de önskar. Kommunikationen föregår skriftligt och med samtal över nätet.

Mitt mål är att hjälpa och lära ut hur just du kan nå dina mål, steg för steg, för en hållbar och sund livsstil.

Verksamheten i Sverige och Norge

Idag bedriver jag min verksamhet till största delen över nätet. Jag har drivit företag i Norge sedan 2008 och senaste året också i Sverige. Just nu veckopendlar jag till Norge. Det är mycket som är lika i själva driften i båda landen. Den största skillnaden är att det känns, trots många år i Norge, något lättare att driva företag på sitt modersmål, särskilt i skrift.

Camilla, företagaren!

Jag klassar mig mest som företagare för att jag skapar min egen arbetsplats.

Jag drivs av att se andra lyckas. Att se människor göra stora och små framsteg med sin hälsa och vilken glädje det medför, är alltid lika inspirerande för mig. Det är också roligt att få uppleva ringverkningar som kan uppstå när man tar tag i kost och träning. Förbättrad sömn, mer energi, jämnare humör, bättre självkänsla, mindre stress i kroppen och till och med bättre relationer, har jag fått vara en del av.  Att få veckorapporter och svar på mina frågor från mina kunder är alltid lika spännande och utmanande. Vilket blir vårt nästa steg?

Jag drivs också av att det faktiskt går att skapa stora förändringar över nätet utan att ses i verkligheten. Det är så fantastiskt med onlineföretag för det öppnar upp för många möjligheter både för företagaren och kunden.

Om du skulle göra om din resa – vad skulle du ändra då?

Med de erfarenheter jag har skulle jag ta mer hjälp med uppgifter som är utanför mitt kompetensområde som t.ex tekniska saker, marknadsföring, bokföring osv. Fördelen med att göra såna saker själv är att man lär sig mycket på vägen men det tar också mycket tid som istället kan läggas på själva kärnan i verksamheten. Att hitta en bättre balans mellan jobb och fritid i ett tidigare skede är också en sak jag skulle ändra, samt att lyssna mer på min egen magkänsla när det gäller samarbeten.

Har du behövt ”offra” något nu eller tidigare när du startade?

Tid med vänner och familj och de första åren – semester. Jag minns speciellt ett tillfälle när jag målade stolar till receptionen i kliniken mitt i natten mellan fredag och lördag och festglada folk gick förbi utanför. Då räddade jag mig med att tänka – ja, ja, för att få ovanliga resultat behöver man göra ovanliga saker…

Vanliga misstag?

Jag vet inte riktigt vad som är vanligt men att beräkna för lite tid och kraft till att bygga upp och komma igång och få kunder tror jag kan vara en sak. Att inte vara förberedd på att det är mycket jobb som måste läggas ner i början och att det är många hinder som ska hoppas över. En positiv sak är att det som tar tid också blir stabilt och skapar kvalité. Som att bygga en bra grund på ett hus. Det står kvar oavsett väder.

Varför ska man driva företag?

Oj, det är många saker för mig. Bland annat friheten att kunna bestämma över sina arbetstider och sin arbetsinsats och att den insats man gör kommer direkt tillbaka till en själv. Att man håller sig alert med att vara kreativ (det behöver man vara som företagare). Man lär sig så otroligt mycket på resan och man träffar många människor som man kan lära sig av och inspireras av. Man har alltid ett projekt gående när man driver eget och det ger livsglädje och en kraft framåt. Jag hoppas att jag kan driva företagen tills det är dags att gå i pension.

Camillas tips till dig som vill driva företag

Om man är i början av sitt företagande: Våga! Försök igen och igen så länge det är inom rimliga gränser. Den som inte ger upp, lyckas. Jag har haft många bakslag på vägen (som de flesta företagare tror jag). Inte var rädd för att göra fel, det är då man lär sig som mest. Beta av steg för steg, det du behöver göra. Använd det du har just nu för att ta stegen framåt. Gräv där du står är ett bra uttryck. Belöna dig själv vid framsteg, om än små.  

– När jag har… xxx …så ska jag… xxx.

Håll fokus på målet när det känns svårt. Var lösningsorienterad och ha plan A, B och kanske C. Man behöver inte ha hela planen utstakad i starten (förutom en översikt och en budget är bra…) för det kan ändra sig på vägen. Firman utvecklas efter insats och genom de folk du möter. Var öppen för förändring. Lyssna på kundernas önskemål, kanske du får tips om en ny produkt från dem? Sätt av mycket tid. Sök information på nätet hos pålitliga källor. Gå med i entreprenörsgrupper på t. ex Facebook. Heja på andra företagare, ni hejar på varandra. Det hjälper mycket tycker jag. Tänk på konkurrens som bra. Då skärper man sig och levererar bra kvalité. Det kan vara bra att ha en deltidsanställning i början om du behöver ekonomisk trygghet. Se över försäkringar så snart du kan, så du har trygghet om det skulle hända något.

Instagram: halsocoachonline

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv