Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Anna’s Case

Anna Fällbom är 52 år och bor i den lilla dalabyn Västannor i utkanten av Leksand tillsammans med man och tre barn. Hon tycker om att skapa i olika former. Att bygga Anna’s Case har varit en lång skapelseprocess, exempel på annat skapande som Anna trivs med är att pyssla med deras ”fartyg”, en gammal bogserbåt från 1888 eller baka ett gott bröd. Och så tycker hon om att skriva. Anna har bland annat en blogg om tillkomsten av Anna’s Case där hon i mer eller mindre regelbundna perioder beskrivit vägen från idé till produkt och företag. Anna motionerar också en del; springa och åka längdskidor är det hon gillar bäst.

Anna’s Case föds

Jag var ofta på möten runt om i landet i mitt jobb. Mobiltelefonen hängde alltid med, även när jag lämnade konferensrummet och besökte toaletten. Där någonstans föddes idén till Anna’s Case mobilställ. Jag saknade en torr, fräsch plats att lägga mobilen på. Kändes inte OK att lägga den på ett blött handfat eller ett smutsigt golv. Jag kollade av med kollegor och vänner och fick bekräftat att många var som jag; mobilen hängde med in till toaletten. Där surfade man, läste mail och var social.

Jag har alltid burit på idéer, haft tankar om olika produkter som skulle kunna tillföra ett värde. Nu var jag i ett läge i livet då jag hade möjlighet att gå ner till deltid och jag tyckte att jag hade en riktigt bra idé.

Jag har alltid trott på idén att ta hjälp av andra som kan något bättre än jag. Och självklart, tänkte jag, måste det finnas någon som kan stötta i hur man tar en idé till verklighet. Så jag började leta runt i min närhet och kom i kontakt med en företagsinkubator i Borlänge. Med min idé och min person sökte jag in och blev antagen. Där fick jag sedan stöd i att utveckla idé och affärsplan. Efter att kommit en bit till i utvecklingen, gjort en fördjupad marknadsundersökning som bekräftade behovet samt forskat i möjligheterna att finansiera min idé beslutade jag mig för att ta steget och bilda ett AB. Det visade både för mig själv och för andra att jag var seriös med och trodde på min idé.

Anna’s Case, verksamheten

Anna’s Case mobilställ är ursprungligen utvecklat för alla toalettbesökare som tar med och använder mobilen under toalettbesöket och saknar en fräsch, torr plats att lägga ifrån sig den på. Förutom på toaletten fungerar mobilstället också bra på olika platser i det aktivitetsbaserade kontoret, konferensrum, vid skrivbordet eller i fikarummet. Stället har en enkel, genomtänkt design som både kan smälta in eller sticka ut beroende på val av färg. Svensk design och tillverkning (allt har t.o.m skett i Dalarna , tillverkning i Vansbro).

Vi har en vision att möjliggöra en ren och trygg placering av mobilen på varenda offentlig toalett i världen.  Jag/företaget har utvecklat ett väggmonterat mobilställ som vi säljer till såväl företag/arbetsplatser som till privatpersoner.

Jag driver företaget hemifrån. Det är ett enmansföretag där vi köper tillverkning och andra tjänster som behövs och behöver därför inte mer än en dator och telefon.

Anna, entreprenören!

Jag klassar mig framför att som entreprenör. Och det är utifrån att jag är duktig på och trivs med att initiera, driva och utveckla mer än att förvalta.

Jag tror att jag främst drivs av se vad jag kan åstadkomma, oavsett område. Och att det är så oerhört stimulerande att hela tiden lära nytt. Att i början ha en idé och sedan kunna gå hela vägen till att förverkliga det i en färdig produkt har gjort mig stolt.

Entreprenörsresan

Jag startade verksamheten när jag var 46 år. Det tog sedan ytterligare några år innan vår produkt fanns på plats och var säljbar. Svårast var nog att ta det definitiva beslutet att köra på allvar, dvs tro på min idé tillräckligt för kliva in i det skedet då det börjar kosta pengar. För även om man tror på sin idé, har gjort marknadsundersökningar mm så kan man aldrig vara säker på hur försäljningen kommer att gå. Det var definitivt ett riskfullt beslut.

För mig har det mentalt jobbigaste varit att ha ett driv i försäljningen/marknadsföring. Det har krävt mycket mer än jag från början anade att göra en helt ny produkt känd.

Om du skulle få göra om resan, vad skulle du i så fall ändra på?

Jag tror att jag i ett tidigt skede skulle kopplat till mig en samarbetspartner som är duktigt på sälj. Mina främsta styrkor är utveckling, projektledning. Men sälj och att tänka sälj tidigt hade kunnat göra att vi fått en ännu bättre start. För mig har sälj krävt mycket energi.

Har du behövt ”offra” något nu eller tidigare när du startade?

Jag tänker att det är ett aktivt val att starta ett företag. Jag har dessutom gjort det vid sidan av ett fast jobb. För mig var det inledningsvis mitt fritidsintresse, som jag då valde i stället för något annat fritidsintresse. Och det var otroligt givande. Sedan har jag förstås då fått välja bort andra saker som jag tycker är roliga. För min del har jag valt bort ridning.

Vanliga misstag?

Jag tror att ett vanligt misstaget många gör i början är att vara för ”hemliga”. Jag tror att det dels kan hänga ihop med att man är orolig för vad andra ska tycka och dels en oro för att någon ska stjäla ens idé. Min erfarenhet är att det kan gå så mycket enklare och fortare framåt om man bollar sina idéer med andra.

Varför ska man driva företag?

Det finns så mycket som är positivt med att driva företag. För mig har det framför allt varit möjligheten till egen utveckling, växa genom att göra sådant jag aldrig gjort förut, skapa och vara stolt över det jag åstadkommit.

Annas tips till dig som vill driva företag

    • Lyssna på andras erfarenheter, tips mmm – men låt ingen annan bestämma!
    • Om du har möjlighet – knyt till dig resurser/personer som kan hjälpa dig med det du är mindre bra på eller inte hinner med.
    • Undersök noga behovet av din produkt/tjänst i inledningsskedet för att känna dig trygg i utvecklingen av företaget att du satsar rätt.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv