Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Bubotree

 Sandra Öfverman är 35 år och bor i Halmstad. Hon är gift, har två barn med ett tredje på väg. Älskar att resa, inredning och skidåkning. Jennie Ramer är 35 år och bor Göteborg. Hon är gift och har två barn. Hon älskar att resa, teknik, design och nya upplevelser.

Bubotree föds

Sandra Öfverman är en av grundarna till startup-företaget Bubotree. Tillsammans med sin man och våra nära vänner; Kim och Jennie startade de Bubotree. Det var för snart två år sedan efter att Sandra hade upplevt en del frustrationer när hon höll på att planera allt från sin egen bröllopsresa, till en weekend med tjejkompisarna. Hon hittade inget bra sätt att spara ner och organisera alla restips hon hittade och det fanns ingenstans hon kunde ta del av sina vänners restips. Det finns många sidor med tips från helt okända människor men då hon blivit besviken ett flertal gånger efter att hon litat på onlinerekommendationer så slutade hon med det.
”En kväll när min man och jag höll på att skruva ihop en Ikea-byrå i vår äldsta sons rum så fick jag en idé. Varför kan inte vi starta ett social community och planeringsverktyg där man kan spara, organisera tips och planera tillsammans med vänner så att man slipper dom där milslånga textkonversationerna så fort man ska planera något?” De insåg ganska snabbt att det här faktiskt var en bra idé men att de aldrig skulle kunna genomföra det helt själva. Jennie och Kim var det självklara valet att fråga om de ville vara med och starta företaget tillsammans.
”Härligt nog blev de lika exalterade som oss över idén och vi visste att vi faktiskt skulle kunna bygga den här sidan utan extern hjälp, tack och lov, det är superdyrt att ta in konsulter.”

Bubotree, verksamheten

”Vi driver Bubotree.com som är en blandning av Pinterest och Tripadvisor med skillnaden att det är enkelt att planera resor tillsammans med dina vänner, rösta om tex datum att åka, plats att besöka samt att dela med dig av tips och rekommendationer till dina vänner och människor med samma tycke och smak som du.”

”Målsättningen de närmaste 3 åren är att Bubotree ska vara det självklara valet när man planerar en resa och bli en av de största sociala plattformarna i västvärlden inom resor. Samtidigt vill vi bidra med ett mer jämställt tech-klimat och leverera innovativa funktioner.”

Kontoret, Halmstad, Göteborg och globalt!

Verksamheten bedrivs i Halmstad och Göteborg då det är där vi bor. Tjänsten är digital och därmed global så vi kan egentligen arbeta från jordens alla hörn, så länge det finns uppkoppling.

Sandra och Jennie, entreprenörer och företagare!

”Vi är både och. Startup-världen är en häftig värld full av inspirerande människor. Många i den sfären kallar oss entreprenörer och jag tycker att ordet i sig fungerar som en morot. Företagare hoppas vi kunna kalla oss inom ett par år, då har vi anställda.”

Entreprenörsresan

”Som småbarnsföräldrar har vår största utmaning i att starta företag varit tid. Vi har huslån och inte bara oss själva att försörja så företaget har alltid fått skötas på kvällstid, efter de vanliga heltidsjobben och när barnen sover. Det har helt klart varit vår största utmaning under dessa två åren som vi har utvecklat Bubotree. Från maj i år så är sidan lanserad och folk använder den, vilket känns som en milstolpe. Nu måste vi få in i bra investerare som tror på oss och vår idé lika mycket som vi gör. Syns du inte så finns du inte och utan marknadsföringspengar är det otroligt svårt att komma igenom det digitala bruset. Sverige är ett fantastiskt startup-land och det finns massor med hjälp i olika nätverk att få. Vi är så otroligt tacksamma för den pepp vi stöter på i olika sammanhang även när det känns tungt eller att det aldrig kommer gå att genomföra. 2018 ska bli Bubotrees år.”

”Det jobbiga har dock varit väntan. Väntan på utvecklingen av plattformen, oändligt många presentationer och svar från investerare såsom; ”Tack, men nej tack.” eller ”Har ni proof of concept?” och vi då tänker: ”Nej men det är ju därför vi är här, för att få pengar så att vi kan marknadsföra oss. Sen kommer vi minsann ha proof of concept””

Om ni skulle göra om er resa – vad skulle ni ändra då?

”Håll inte din idé för dig själv. Många är för lata för att kopiera din idé och starta ett företag då det krävs oerhört hårt arbete eller stora resurser. Det är viktigt att ta hjälp av människor som gjort start-up resan före dig, de sitter på fantastisk kunskap och många vill gärna dela med sig. Vi önskar att vi hade vågat prata om idén tidigare.”

Har ni behövt ”offra” något nu eller tidigare när ni startade?

”Fritid”. Vi arbetar med Bubotree på kvällar, helger och semestrar. Som tur är älskar vi det vi gör och tror starkt på vår idé.”

Vanliga misstag?

”Missbedömning av hur lång tid saker och ting faktiskt tar att få på plats när man ofta sitter på väldigt lite kapital.”

Varför ska man driva företag?

”Vi har verkligen utgått från ett behov som vi har identifierat och det var egentligen därför vi startade företaget från början, för att ge marknaden och oss själva något som saknades. Idag ser vi även en annan sida av att starta ett företag: Om vi lyckas skulle vi få arbete med ett intresse och vi skulle äga vår egen tid. Det kommer krävas otroligt hårt arbete för att nå dit och kunna livnära oss på vårt företag men det är värt det. Det känns mer som en livsstil än arbete när man sätter visionerna själv.”

Sandras och Jennies tips till dig som vill driva företag

Kontakta en inkubator i din stad eller närhet så fort du har din idé på plats. Bubotree finns hos inkubatorn High Five i Halmstad, sedan augusti 2017. Där får vi ovärderlig hjälp under ett och ett halvt års tid av affärsutvecklare. Vi får billig kontorsplats samt hjälp att få ett advisory board (en skuggstyrelse) på plats. Connect språngbräda är en annan fantastisk möjlighet där man på sikt kan få komma i kontakt med deras stora investeringsnätverk. Några fler tips: Ställ upp i tävlingar såsom Venture Cup, sök Alimis investeringscheckar, skapa en ansökan hos Vinnova, eller sök Kronan företagslån.

Framförallt ska man våga! Vi är så glada över att vi tog steget och nu finns Bubotree för alla reseplanerare därute.”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv