Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Elly Pistol

Cecilia, grundare till Elly Pistol ,  blir 31 om någon månad och bor på gärdet tillsammans med min sambo (numera fästman). Det härligaste hon vet är att åka skidor, hon prickar in typ 30+ skiddagar per år. På sommaren tar Cecilia gärna en löptur alldeles själv i skogen, eller en sväng ut på havet. Det är det bästa sättet för henne att rensa hjärnan och sortera alla intryck.

Elly Pistol föds

Jag var i en position där jag arbetade precis som om jag vore entreprenör, utan att behöva ta någon risk själv. Låter kanske konstigt men jag anställdes av ett gäng riskkapitalister som ville att jag skulle starta ett IT-konsultföretag åt dem. Genom att göra detta, starta upp ett företaget från scratch, börja med att göra en affärsplan osv, fast med tryggheten av en fastanställning och en lön bakom mig insåg jag att jag lika gärna kunde göra det själv. Och om jag skulle starta ett eget företag så ville jag göra det inom en bransch som jag tycker om. Jag är väldigt tacksam för de 2 åren tillsammans med dem, för utan den erfarenheten hade jag kanske aldrig vågat. Jag var väldigt mkt en ”duktig flicka” innan dess.

Elly Pistol, verksamheten

Vi designar, producerar och säljer kläder online. Vi  r. Samtidigt lever vi online och studerar vad folk snap:ar, tweet:ar, taggar och delar i sina sociala medier och använder det när vi skapar våra kollektioner.

Vårt mål är att bli ett ledande internationellt digitalt online brand. Vi vill fortsätta växa och genom sociala medier vill vi kunna interagera med våra kunder så att vi genom deras input kan ta fram och utveckla ännu bättre kollektioner baserat på deras önskemål. En slags two- way comunication.

Vi växer snabbt men har en låång resa kvar.

Kontoret = där det känns bäst

Vårt kontor är i Stockholm, och vårt logistikcenter är i Helsingborg. Men då jag reser väldigt mkt jobbar jag ofta ifrån andra ställen också, framförallt Verbier där vi spenderar nästan alla helger och lediga stunder. Det är fördelen med att driva eget, jag är inte lika bunden till en specifik plats. Jag försöker även implementera det tankesättet på kontoret, Att vi ska kunna jobba i stort sett varifrån som helst, att vi ska kunna resa och inte känna oss tvungna att sitta på samma plats hela tiden. Ibland kan ett miljöombyte vara exakt det som sätter igång inspirationen igen. Mina bästa idéer får jag alltid när jag är ute och reser. Man får ett större perspektiv på saker.

Cecilia, entreprenör eller företagare?

Jag tänker faktiskt inte så mkt på det. Jag andas och lever just nu Elly Pistol och sedan vad som är skillnaden mellan entreprenör och företagare, det vet jag inte riktigt.  Jag lägger nog inte så mkt vikt vid att definiera mig som entreprenör utan det är i så fall Elly Pistol som definierar mig just nu.

Jag är väldigt tävlingsinriktad, och sätter konstant upp tävlingar för mig själv som jag vill vinna.  Jag drivs även av att skapa saker, och jag får verkligen en enorm kick när jag ser folk som bär våra grejer på stan. Det är så häftigt att se att folk tycker om det vi gör, att de tycker om vår stil och faktiskt vill ha det på sig.

Entreprenörsresan

Självklart går man på nitar, det gör alla. Men det man hör och läser om är alltid bara success- storys. Att vara entreprenör är som att åka berg och dalbana. Ibland går allting superbra och ibland känns det som att allting jobbar emot en. Svårast var nog i början när jag arbetade helt själv. När jag inte hade någon att bolla varken det positiva eller negativa med.

Men det jobbigaste har varit att lära mig att vara nöjd tror jag. Ingen annan kommer tala om för mig att det jag gör är bra, så om jag inte gör det själv, vem ska göra det då? Jag har svårt för att ge mig själv en klapp på axeln och känna mig nöjd. När jag når ett mål har jag redan glömt bort att det var ett mål och tittar på nästa och undrar varför vi inte kommit dit. Jag vet att det är viktigt att stanna upp och se vad man har åstadkommit och bara stanna i den känslan ett litet tag, men det har inte varit helt självklart för mig att faktiskt göra det. Jag försöker, och att vara medveten om sina svagheter är ju i alla fall ett steg i rätt riktning.

Jag har delvis offrat lite på resan men inget som gjort att jag tvekat. I början när jag jobbade helt själv så var det kollegor och en fast inkomst som jag fick offra. Tidigare hade jag jobbat på stora företag med massor av roliga kollegor i samma ålder och det var såklart en omställning att helt plötsligt äta lunch själv.

Jag ångrar inte en sekund men skulle jag få chansen att göra om resan så skulle jag nog göra om ganska mkt. Men det beror helt och hållet på att jag lärt mig så himla mycket under resans gång och blivit så himla mycket bättre på det jag gör. Skulle jag starta om företaget på nytt idag så skulle det antagligen ta hälften så lång tid som det tagit oss idag. Men det är ju halva grejen, att bli bättre på det du gör. Det visar hur långt du kommit. Ibland handlar det bara om att göra så mycket fel som möjligt för att tillslut hitta vad som funkar.

Vanliga misstag?

Jag kan bara tala utifrån mig själv och mina svagheter, och jag tror att jag var lite för rädd för att göra fel i början. Efter ett tag lär man sig att det bara är att köra och det är då du kommer framåt. Gör du aldrig fel så lär du dig aldrig något. Jag var också ganska tyst om mitt företagande i början, kände att jag ville ha allt på plats innan jag började prata om att jag ens startat företag. Men det behöver inte vara perfekt från start, det är det ändå aldrig.

Varför ska man driva företag?

Det bästa är att jag ser hur varenda liten grej vi gör tar oss framåt. Att vi växer varje dag och det är VI som gör detta. Den kicken är enorm. Att jag styr över min egna tid och vilka jag umgås med på dagarna.  Att jag bestämmer när jag ska jobba och vart jag ska jobba. Sedan att jag jobbar hela tiden är en annan sak, det är ändå jag som bestämt det.  Jag styr även över vad jag lär mig och det är upp till mig att få saker att hända och att folk omkring mig mår bra. Jag skulle aldrig någonsin byta tillbaka !

Baksidan är däremot att jag alltid har det yttersta ansvaret. Det blir en annorlunda och större form av stress som kan vara ganska utmattande. En av mina kompisar som också driver eget utryckte sig ganska bra nyligen. Hon sa att hon aldrig hade varit så här slut på kvällarna tidigare, inte ens när hon jobbade 12-14 timmars dagar på sitt förra jobb. Trots att hon jobbar mkt kortare dagar nu så förklarade hon att som entreprenör var det som att hon var ny på jobbet varje dag och behövde vara skärpt till max hela tiden. Jag tyckte det var en ganska bra förklaring, alla vet ju att första 1-2 veckorna på ett nytt jobb är man helt död när man kommer hem på kvällen.  Jag tycker hon har en poäng i det.

Cecilias tips till dig som vill driva företag

Bara kör. Våga. Hade jag gjort om min resa idag hade jag nog varit mer öppen och vågat be om hjälp mycket tidigare. Folk vill hjälpa till och allting går mkt snabbare om man är flera. Det är nog mina tips till andra kvinnliga (och manliga) företagare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv