Entreprenörden logo

Sommarinspiration – K-beauty

Olivia är 38 år, grundare till bl.a. K-beauty, och bor tillsammans med sin sambo samt dotter mestadels hemma på Kungsholmen. I början av varje år åker hon däremot på långresor med familjen för att slippa den svenska vintern. Under detta år landade Olivia med sin familj i Spanien, Fuengirola.

Hon har en passion för mat både i matlagning och att äter gärna middagar på restaurang tillsammans med goda vänner. Hon är en periodare på gymet och tränar oftast spinning trots sina 13 stycken stelopererade ryggkotor. Olivia har tillsammans med sin familj, gjort en sport av att leva så billigt som möjligt men samtidigt äta gott och ha råd med kvalitetskläder.

Eget företag och K-beauty bloggen föds

Jag har försökt mig på eget företag i flera omgångar sedan jag var 25 år och provat olika kreativa saker inom t.ex. måleri och mitt konstnärskap. Men jag började på riktigt som webbdesigner/utvecklare för ca 5 år sedan. Det började med att jag fick sparken (med många andra) från mitt drömjobb på reklambyrå varpå jag startade eget för att kunna ta frilansjobb i väntan på fast anställning. Det var då dåliga tider och ingen ville anställa. Med mina kunskaper har jag förverkligat flera egna drömprojekt. Det senaste en blogg om K-beauty, koreansk hudvård.

Verksamheten som webbdesigner

Jag erbjuder allt inom digital design, programmering och hemsidor, Olivia.nu. Från att strukturera upp en hemsida, vägleda kunden och designa till att bygga upp sidan, programmera, leverera samt utbilda. Har även gjort loggor, ikoner, rörliga banners, designat för appar och lite annat kul.

Målet med verksamheten är att kunden ska få en snygg och anpassad, fungerande och grym produkt. Att jag kan leva på min kreativitet och ha en fri livsstil men samtidigt göra något jag brinner för. Mitt jobb är min hobby! Det är bara en bonus att jag får träffa så många spännande och duktiga människor samt att få kastas in i nya svåra projekt som tvingar mig att utvecklas.

Kontoret – där datorn är!

Just nu jobbar jag hemifrån var jag nu befinner mig. Jag har sömnproblem till och från och det är en stor frihet att inte känna stress utan kunna jobba precis när det passar en själv. Det är guld värd, särskilt när man har små barn. Jag känner även att den kreativa processen blir mer ohämmad, utan prestationsångest, när man sitter själv hemma.

Men tre månader om året arbetar jag från utomlands. Hittills har jag jobbat från Sicilien, Rom, Teneriffa, Alicande, Nerja och Fuengirola. Hemma i Sverige är det lättare på så sätt att man har förskola för dottern och alla sina vänner samt familj. Nu har vi ordnat förskola i Spanien för första gången och då är det mest vädret och stranden som är skillnaden. Det kan finnas enstaka kunder som inte vill inleda nya projekt via Skype utan helst träffas IRL först. Men de allra flesta inom min bransch är helt OK med Skype-möten.

Olivia – företagaren och entreprenören

Det jag drivs av är min kreativitet och mina idéer. Det bästa är att se saker växa och att skapa något nytt. Mitt motto är ”make money while I sleep”. Jag vill leva nu, inte sen.

Jag känner mig både som företagare och entreprenör. Som webbdesigner är jag främst företagare, jag har ett yrke och säljer en tjänst. Samtidigt är jag med och utvecklar helt nya tjänster tillsammans med företag och start ups. Jag har alltid 7 järn i elden vid sidan av mina skarpa uppdrag. Jag testar ständigt nya idéer och bygger på nya projekt. För tillfället kan jag säkert räkna upp 10 egna projekt jag testat innan K-beauty Bloggen.

Entreprenörsresan

Det svåraste i början var att komma igång. Det första halvåret som egen företagare var läskigt och tufft. Jag var relativt ny i branschen och hade bara 1 års arbetslivserfarenhet. Jag mailade säkert 100 byråer och företag varje månad, om och om igen. Efter drygt ett år började jag känna mig varm i kläderna och sakta etablera mig. Däremot skulle jag göra om allt igen på samma sätt, även ”misslyckanden” och nederlag har lärt mig någonting.

Samtidigt är frustrationen hög när saker inte går som man vill, när man är ensam. Det är energi-och tidskrävande att försöka sig på nya saker och ibland känns det som man famlar i mörkret utan att veta vart man ska. Det är även tungt med omfattande eller svåra uppdrag på kort deadline, speciellt om ens barn t.ex. är sjuk samtidigt. Då ingen annan kan ta över mitt arbete kan det vara en hög påfrestning då jag alltid måste leverera. Men jag jobbar på även när det är tufft! Jag har mindre lön nu än som anställd på byrå, men så mycket mer liv och flexibilitet!

Vanliga misstag i början?

Alla gör misstag i början och det är OK. Det är så man lär sig. Däremot är det bra att börja smått, sedan skala upp efter hand, inte göra allt på en gång. Och research! Fundera ordentligt på din målgrupp och lyssna på dina kunder! Håller din affärsidé? Ta reda på så mycket som möjligt om din bransch. Därefter får man inte glömma att hålla koll på sina konkurrenter.

Varför ska man driva företag?

Det är oförutsägbart som egenföretagare och man är aldrig riktigt ledig eftersom en kund kan ringa precis när som helst med ett brådskande uppdrag, kväll, tidig morgon eller en söndag.

Men det gör ingenting utan jag känner att det är mer positivt än tungt. Jag lever ett flexibelt liv och styr över min egen tid. Stoltheten i att kunna leva på sin kunskap och kreativitet gör väldigt mycket. Att jag kan vara mycket ledig, resa och framför allt slippa köer till allting är guld värt. Jag handlar t ex mat kl 9.30 och inte kl 18 och jag skulle aldrig åka in till stan och shoppa en löningshelg. Jag gillar inte folkmassor och köer.

Olivias tips till dig som vill driva företag

  • Våga tro på dig själv, särskilt om du är kvinna i en mansdominerad bransch.
  • Kolla vad dina konkurrenter gör och gör det bättre.
  • Var alltid professionell, trevlig och engagerad även om du inte klickar med kunden. Kom ihåg att kunden alltid har sista ordet, men var inte rädd för att föreslå nya idéer, vägleda eller avråda.
  • Leverera alltid det lilla extra som kunden inte förväntat sig.

Var positiv och våga skratta med kunderna. Vem vill inte ha kul på jobbet? Halva uppdraget får du för att du har kompetens, den andra halvan för din fantastiska personlighet, glöm aldrig det

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv