Entreprenörden logo

Sommarinspiration – GoFrendly

Claudia Gård, medgrundare till GoFrendly ,  är 37 år, har två barn och man. Hon är från Värmland men är bosatt i Stockholm sedan 2007. Claudia har ett stort intresse för minimalism – både hon och hennes man strävar efter en avskalad livsstil. Minimalism har många viktiga delar för att Claudia ska må bra i sitt företagsliv, som är väldigt turbulent. Exempelvis så ger minimalism mindre mental stress, det skapar frihet och tar bort onödiga beslut.

GoFrendly föds

Vårt företag GoFrendly föddes på grund av otåligheten och frustrationen över att någon inte löste problemet som vi såg fanns. Vi tänkte ”Då får vi väl göra det själva”. Och såklart fanns det samtidigt en stor vilja av att skapa något eget.

GoFrendly, verksamheten

Jag och min medgrundare Ulrika Lilja har byggt vänskapsplattformen GoFrendly. GoFrendly är en app för kvinnor som vill träffa nya vänner –  som lanserade oktober 2016. Vi har valt att enbart rikta oss mot tjejer för att vi vill skapa en trygg plats där vi kvinnor oavsett civilstånd aldrig ska behöva fundera på varför någon i appen tar kontakt – det handlar enbart om vänskap.

Det är inte så himla enkelt att träffa nya vänner i vuxen ålder, hur gör man, vart träffa man dem? Flytt till ny stad, singel när vänner är i relation, barn tidigt eller sent – det finns många orsaker att behöva fylla på med fler vänner. Redan innan appen var lanserad så hade vi en maillista med flera tusen tjejer och kvinnor som var supertaggade på att använda GoFrendly. Detta gjorde att vi hade en social plattform som fungerade från dag ett! GoFrendly används flitigt i hela Sverige och vi har även testat Oslo med gott resultat. Vi har precis tagit in riskkapital från ängelinvesterare för att kunna gasa på och växa ytterligare.

Mål med GoFrendly

Vårt mål med GoFrendly är Social impact i kombination med ekonomisk hållbarhet. Vi får dagligen mail från användare som berättar att vi förändrat deras liv till det bättre – att de har hittat vännen/vännerna de saknat och att vi är orsaken till att flytt till ny stad blivit enklare. Det är fantastiskt och det känns helt otroligt att vi kan påverka så mycket!

Claudia, entreprenören som drivs av olika krafter!

Jag är definitivt entreprenör. Jag skulle säga att jag vill starta och utveckla företag. Som entreprenör är man väldigt envis vilket krävs för det kan vara extremt långa startsträckor innan man ser någon form av resultat.

Jag drivs av olika saker. Dels mina dagdrömmar, jag fantiserar mycket om ”hur stort detta kan bli”. Det ger mig en hisnande känsla i magen och jag får ett stort leende på läpparna. Det gör mig supertaggad att ta mig framåt och att bygga vidare, och håller mig tyvärr ibland vaken på nätterna. Men mycket sitter också i min personlighetstyp. Jag vet knappt hur man pausar, varvar ner eller avbryter och jag vill alltid komma längre. Jag är glad över att jag har mina barn som gör att jag behöver stänga av autopiloten för att de ska får en närvarande mamma. Men jag jobbar på det och jag börjar snegla mer och mer mot meditation och mindfulness.

Entreprenörsresan

Jag var 21 när jag började jobba med min första idé som var ett eget snusmärke. Jag tog det aldrig riktigt vidare vilket jag nog är glad för idag då jag moraliskt inte skulle kunna stå för sådan produkt. Men jag har haft många idéer, allt från snygga kondomförpackningar för ungdomar till en intervalltimer för fysisk träning. Första företaget jag registrerade hette Lucky Productions – jag tycker än idag att det är ett sjukt bra namn.  

Jag startade GoFrendly samtidigt som jag fick mitt andra barn. Det var en tuff period och jag jobbade i snitt 35 timmar i veckan första 5 månaderna med lillkillen i famnen.  Jag valde bort allt ”lyx” som en föräldraledighet kan ge –exempelvis långa promenader, sova när barnet sover, träna, titta på serier, lunchträffar, babysim osv. Det fanns inget utrymme för det. Jag ångrar inte att jag startade bolaget i samma veva men tempot kan ha varit lite för högt för en tid.

Det har varit en spännande resa men det svåra har varit att fatta alla beslut hela tiden – att någon aldrig säger åt dig vad du ska göra utan allt ska tänkas ut av dig själv inom alla områden. Vi gav oss in i tech-branschen utan några förkunskaper. Det har varit svårt men såklart inte omöjligt. Det är som en utbildning i expressfart. I närtid så har investeringsprocessen varit extremt intensiv och det har tagit mer energi än jag trodde det skulle ta. När vi fick in kapitalet och alla underskrifter väl var på papperet så kunde jag knappt njuta – jag ville bara sova (och gråta av utmattning).

Men skulle jag göra om resan så önskar jag att jag hade trott mer på mig själv och vågat satsa lite mer på någon av mina tidiga idéer. Flera av dem tror jag fortfarande på idag, 10–15 år senare.

Vanliga misstag?

Att inte ställa de riktigt dumma frågorna tidigt till de som har erfarenhet inom området man vill jobba – de kommer vara svårare att ställa dem senare.

Varför ska man driva företag?

Att få göra sin egen grej och att få se det växa upp till att bli något betydande. Och alla nya människor man träffar som delar med sig av information och sina nätverk. Vi håller dessutom på att bygga ett grymt team och att få välja sina medarbetare är en lyx.  

Claudias tips till dig som vill driva företag

Dessa tips är nog mer för de som är relativt nya: Var lite respektlös mot hur komplext det faktiskt kan vara att driva företag, annars kan man nog känna sig onödigt orolig. Och det är som inom många områden – de som tränat är oftast bättre! Så jämför dig inte med de som hållit på med företagande längre tid och verkar veta så mycket mer – de har också varit nya någon gång.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv