Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Henry Rude

Victoria driver märkena Henry Rude (streetwear i afrikanska prints) och Victoria Henry (kläder & accessoarer med fokus på hantverk). Hon föddes i Linköping för snart 29 år sedan men bor nu i Malmö. Victoria flyttade dit 2010 för att läsa Media- & Kommunikationsvetenskap i vilket hon tog en kandidatexamen i. Trots det har hon inte jobbat så mycket inom det fältet utan har de senaste åren, vid sidan om hennes enskilda firma, jobbat inom socialt arbete och i butik. På fritiden tycker hon om att äta god (vegetarisk) mat, resa och att fynda på loppisar och hantverksmarknader utomlands! Sedan 2014 producerar Victoria i Ghana och Burkina Faso för hennes två märken.

Victoria Henry föds

Jag har alltid varit kreativt lagd och började att skapa unika smycken i min mammas vintagebutik när jag var 16. Jag plockade isär olika smycken hon fick in och gjorde nya skapelser. Sydde även lite kläder i retro-tyger. När jag gjorde ett internship hos märkena Mara Hoffman & Lizzie Fortunato i New York var jag inne i en butik där butiksägaren gillade halsbandet jag hade på mig. Jag hade gjort det själv, och han frågade om jag hade fler liknande smycken. Jag ljög och sade att jag hade en hel kollektion hemma och att jag kunde komma in och visa den veckan därpå. Han tackade ja och jag sprang direkt därifrån till en butik där jag kunde köpa på mig lite material för att skapa nya smycken. Där föddes min första riktiga kollektion och sedan dess har märket Victoria Henry utvecklats till ett märke som idag främst erbjuder kläder och accessoarer men även lite inredning och resefynd. När jag började få in fler ordrar från butiker och kunder kändes det som ett naturligt steg att starta företag. Jag hade aldrig klarat det utan hjälp från min mamma dock, som fortfarande sköter en stor del av ekonomin eftersom det tyvärr inte är min starka sida. Jag gillar att fokusera på det kreativa!

Henry Rude föds

Något år innan New York hade jag fått upp ögonen för västafrikanska tyger och s.k. waxprints, och kände att jag även ville göra något som inkluderade dem. Efter New York kände jag mig så redo och med lite mer kött på benen från att ha sett hur mina praktikplatser bedrev sina märken, så jag startade ett till märke – Henry Rude – där vi producerar streetwear i färgglada, mönstrade tyger. Nästan alla kläder produceras i Ghana och Burkina Faso. Det gäller för båda av mina märken. Nu har jag dock varit där så mycket de senaste åren att jag känner mig sugen på att fortsätta upptäcka andra delar av världen och samarbeta med fler hantverkare.

Henry Rude, verksamheten

Jag säljer och producerar kläder och accessoarer i samarbete med småföretagare samt hantverkare i Västafrika. Målet med min verksamhet är att erbjuda människor fina kläder och accessoarer som blivit producerade på ett sjysst sätt! Även att stötta småskaliga och hantverkare så att de kan fortsätta vad de gör.

Jag är fortfarande baserad i Malmö men har de senaste åren spenderat 3-6 månader per år i Ghana och Burkina Faso där produktionen bedrivs.

Kontor i Sverige och Ghana

Nu driver jag verksamheten från båda platser; produktionen är i Västafrika och allt annat (marknadsföring, försäljning osv) görs från Sverige. Det gör att det är ganska svårt att jämföra arbetet, eftersom de kompletterar varandra. Dock kan jag ju säga att livet överlag är väldigt annorlunda i Västafrika.. När jag är där jobbar jag ju bara med märket och kan styra upp mitt eget schema, medan här i Sverige jobbar jag också med annat, vilket gör att jag måste planera allt företagsarbete efter det.

Victoria, entreprenör och företagare!

Jag skulle nog säga att jag är både företagare och entreprenör. Företagare såklart för att jag har eget företag, men även entreprenör för att jag ständigt får nya företagsidéer och drömmar som jag vill förverkliga!

Mitt driv är helt och hållet min passion för att skapa! När jag reser, och då speciellt till Västafrika där jag varit och bott/arbetat mycket de senaste åren, så blir jag så extremt fylld av inspiration att jag nästan inte vet vad jag ska göra av den! Jag bara måste använda de fantastiska tygerna och materialen jag hittar. Hantverkarna där är så duktiga på det de gör, vilket är alltifrån mässingssmide till trä-karvning, textiltryck, vävning och mycket mer. Så mycket av mitt driv kommer också från att vilja underlätta för hantverkarna att kunna fortsätta sina yrken och även lära upp nästa generation eftersom mycket av de här jobben tyvärr industrialiseras eller försvinner helt.

Entreprenörsresan

Som egenföretagare stöter man ju såklart på vissa svårigheter. I början var det ganska svårt att vara ett märke som sticker ut så pass mycket som Henry Rude gör i Sverige. Det är otroligt mycket färg och mönster vilket är totala motsatsen till det svarta, minimalistiska skandinaviska modet. Nu börjar folk bli vana vid tanken på att kanske ha matchande set och man har kanske stött på den här typen av print och färger lite mer då det också visats mer kring mode och den kreativa scenen i flera delar av Afrika på senaste tiden. Det har också varit svårt att utveckla sättet vi arbetar på med våra skräddare. De var heller inte vana vid att producera så många exemplar av samma modell, då man där oftast bara syr upp ett exemplar efter kundens egna mått. Man har också en lite annan syn på detaljer och finish. Vi syr inte upp saker i fabriker, så därför kan vissa plagg ibland se lite olika ut, men det är också det som gör våra produkter mycket mer spännande och personligt!

Däremot är det svåraste för mig ekonomi och bokföring! Det kommer nog aldrig bli riktigt enkelt och kul för mig. Men det är också en viktig del av företagandet, och är man inte så haj på det själv så får man skaffa hjälp.

Uppoffring vs. investering

Jag har investerat mycket tid i företaget, och ofta jobbat sena kvällar och nätter efter mitt ”vanliga” jobb.  Det har ibland gjort att jag inte haft tid att träffa vänner eller umgås så mycket med min pojkvän som jag kanske önskat. Men jag är otroligt glad över allt stöd och support som får från dem, de är alla väldigt förstående. Jag har också tackat nej till erbjudanden om fasta anställningar för att jag visste att jag skulle resa ner för att producera nästa kollektion och ville vara borta lite längre. Men jag ser det inte så mycket som uppoffringar egentligen utan val som jag gjort för att jag känt att det är det jag mår bra av och vill göra.

Jag hade kanske försökt fokusera på en eller några få produkter i början istället för att vilja göra allt på en gång, om jag fick göra om allt. Det blir lätt så när man får mer inspiration än man kan hantera. Men jag hade isåfall kanske fokuserat på några få saker och när jag väl arbetat upp dem, så hade jag gått vidare och utökat kollektionen.

Vanliga misstag?

Jag skulle konstigt nog säga att det är både att vänta för länge med att faktiskt starta, men också att gå för snabbt in i det. Många väntar och planerar, och tänker och tänker och tänker…men vågar aldrig riktigt ta steget för det ÄR läskigt att starta eget. Åtminstone känns det så innan man faktiskt gjort det. Men ibland måste man bara våga börja för att bollen ska sättas i rullning. Dock tycker jag att det är bra att vara lite förberedd så man har en tydlig affärsplan, vad man vill göra/uppnå med sitt företagande osv.

Varför ska man driva företag?

Att man får göra det man brinner för och förhoppningsvis älskar.

Victorias tips till dig som vill driva företag

  • Om du har en idé som du tänkt på ett tag, gör det bara!
  • Satsa allt om du tror på det, men det är också ok att börja försiktigt och göra något annat vid sidan om.
  • Känner du till någon som redan gör det du vill göra –  nätverka!
  • Var inte rädd för att ställa frågor – kanske kan du bjuda ut dem på fika/lunch för att få veta mer eller få feedback.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv