Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Help to Help

Malin Cronqvist är 30 år. Familjen består av föräldrar, två systrar och pojkvännen. Hennes intressen är skidåkning – både utförs och på längden och vara aktiv i utomhus generellt, laga mat, umgås med vänner över en middag.

Help to Help föds

Jag tänker inte riktigt att det var ett aktivt val, det var i alla fall inget jag hade gått och tänkt på länge utan det blev mest så. Jag drev Help to Help samtidigt som jag pluggade och ju längre tiden gick desto mer tid tog Help to Help och till slut gick det inte att göra både och, då bestämde jag mig för att satsa på Help to Help. Men jag tänkte då att det kanske skulle vara mer tillfälligt då. Så blev det ju inte…

Help to Help, verksamheten

Help to Help är en stiftelse. Målet är att skapa en verksamhet som är hållbar, som överlever mig själv och som verkligen gör skillnad långsiktigt. På kortare sikt är målet att Help to Help ska bli väletablerat i hela Östafrika och därmed möjliggöra högskoleutbildning och jobb för tusentals ungdomar.

Help to Help, Sverige och Afrika

Verksamheten finns i Sverige, Tanzania och Uganda. From 2018 finns vi dessutom i Kenya i väldigt liten skala.

Den största skillnaden mellan Sverige och Afrika är att företagsklimatet är helt annorlunda i Östafrika. Där är det mycket mer byråkratiskt och korrupt på flera sätt. Det gör det svårare att navigera som ny företagare innan man förstått hur man ska undvika oegentligheter. Samtidigt finns det en ung generation som är väldigt nytänkande, framåt och entreprenöriell där nere som utmärker sig.

Malin, självklara entreprenören!

Jag ser mig som entreprenör mer än företagare skulle jag säga. Kanske för att jag inte driver just ett företag som bolagsform. Jag är entreprenöriell och entreprenör känns det som att man kan vara lite mer fritt och i flera sammanhang medan företagare för mig är ett mer fyrkantigt begrepp.

Att skapa och förändra. Jag drivs av att förverkliga idéer, av att kunna påverka både i det lilla och det stora. Känslan av att se något man tänkt i huvudet växa fram och göra skillnad för en massa människor är häftig. På ett sätt är väl det en typ av makt, eller kanske snarare inflytande. Så man skulle kunna säga att jag drivs av att få inflytande också.

Entreprenörsresan

Jag var 28 när jag började leva på Help to Help men jag hade dock startat det som ett projekt redan när jag var 22. Under resans gång har det varit svårt och jobbigt att inte ge upp de dagar som är tuffa. Min resa har varit långt ifrån spikrak. I flera år har vi tagit ut väldigt låga löner, jobbat oerhört mycket och det var inte hållbart. Att inte ge upp men ändå kunna ändra på tillvaron så att vi inte brann upp – den balansen har varit och är svår. Det är lätt att brinna så mkt för något att man brinner upp.

Visst har det offrats under tiden, främst tid och pengar och därmed en del saker semestrar, helgresor eller annat som är kopplat till det. Dessutom har jag offrat en hel del svett och tårar när det krävts. Men generellt sett har jag mest “fått” saker utav mitt entreprenörskap.

Om jag startar ett nytt bolag längre fram kommer jag nog att vara mer eftertänksam innan jag sätter igång. Jag kommer nog fundera mer på affärsmodellen och att försöka skapa ett hållbart bolag med löpande intäktsströmmar från dag 1. Dessutom kommer jag försöka oroa mig mindre och ta in bra människor i advisory boards tidigt och sedermera en tung styrelse.

Vanliga misstag?

Att man tror att man måste göra allting själv. Och att man inte räknar på saker och ting utifrån olika scenarios utan bara utifrån glädekalkylen. Det är viktigt att våga tänka, vad är worst case scenario och hur hanterar jag det. Inte för att man ska fokusera på det utanför att man bara behöver ha tänkt det för att kunna fokusera på best case scenario.

Varför ska man driva företag?

Att man lär sig oerhört mycket och hela tiden utmanas. Att man får möjlighet att göra något man tror på och bygga ett bolag och ett team utifrån ens egna värderingar. Dessutom är det underbart med friheten att få jobba hur och när man vill.

Malins tips till dig som vill driva företag

Att våga satsa, be om hjälp och hitta sätt att helt koppla bort på helger och kvällar så att man verkligen får den återhämtning man behöver. Det är omöjligt att vara kreativ när man är utarbetad. Mina bästa idéer kommer när jag sitter på cykeln eller är i skidspåret – dvs. när jag gör något helt annat. Klyschigt men sant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv