Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Hera Hub

SophiaW Renemar är 52 år och bor i Bergsbrunna, strax söder om Uppsala tillsammans med sin man, Jocke och deras tre tonårssöner. Hennes intressen, vid sidan av företaget, är löpning, styrketräning, meditation och personlig utveckling.

Hera Hub föds

Under en löptur tidigt en morgon, springer jag och lyssnar på en podd, där jag hör talas om platser i Kalifornien som stärker och utvecklar kvinnors företagande. Nyfikenheten och äventyrslusten tar mig snart till Kalifornien, där beslutet om att starta Hera Hub Sweden föds.

Jag startade Hera Hub för att jag hade suget efter att bygga, utveckla och förbättra. Det och möjligheten att få göra skillnad! Hur konstigt det än låter så är nog spänning en motor. Att känna att jag lever och inte röra mig som en zombie mellan olika arbetsuppgifter och vänta på att det ska bli fredag, kan vara en annan…

Hera Hub Uppsala har sin verksamhet på ST Olofsgatan 9B i Uppsala. Hera Hub hjälper kvinnor (soloentreprenörer) att bygga framgångsrika företag genom att erbjuda dem samarbete, utbildning, inspiration och utveckling i ett starkt co working community. Det är en fysisk, inspirerande plats där de kan arbeta ensamma, tillsammans med andra och/eller skapa tillfälliga team, i den gig anda som är här för att stanna.

Målet med Hera Hub är att på ett mycket konkret sätt öka kvinnors företagande. Uppsalahubben är den första hubben i Sverige (den första utanför USA)

Min ambition är att sprida hubbarna över Sverige. Kvinnor är i minoritet när det kommer till att starta företag. Fler kvinnor som driver företag, leder till andra affärsidéer, affärsmodeller och andra sätt att driva företag. Det i sig leder till att vi skapar en bättre och mer hållbar värld.

Sophia, entreprenören!

Jag är helt klart entreprenör, då jag drivs av utveckling, handlingskraft och är ganska orädd. Företagare är något som (om du inte redan är det från början) måste bli för en hållbar affär och tillväxt. På det sättet är jag både och men helt naturligt är jag mer entreprenör.

Entreprenörsresan

Mitt första företag startade jag som PT runt 30-årsåldern. Mitt andra 2015 och Hera Hub Uppsala 2017. Det jag har tyckt har varit svårast under min entreprenörsresa är att veta VAD som ska prioriteras och NÄR för bästa resultat. Däremot är det jobbigt att under start up fasen inte veta hur nästa månad kommer att se ut och att ibland inte veta om pengarna kommer att räcka. Det man verkligen har offrat är ju lönen, därmed också att avstå från saker jag varit van vid som anställd med en chefslön…världsliga saker☺

Jag har funderat länge på om jag skulle göra om allt, vad skulle jag ändra då….det är lätt att gå tillbaka och tänka att jag skulle ha varit ännu bättre förberedd inom vissa områden. Samtidigt kan du inte vara hur förberedd som helst. Vill du ha svar på precis ALLA frågor innan du startar, kanske du inte ska starta. Men jag kunde ha sett till att ha redan uppbyggda relationer/ kontakter med potentiella investerare.

  Vanliga misstag?

Att inte prioritera marknadsföring och försäljning. Detta är det enda du bör ägna dig åt när du startar.

  • Att inte ha en klar bild över prissättning – var ligger affären och kommer det att gå runt?
  • Att driva företaget efter vad du själv vill göra och glömma kunden och kundresan.
  • Att vilja ha allting klart och perfekt från början
  • Att inte be om hjälp
  • Att dras ned på grund av andras och egna tvivel, genom att berätta för alla människor om dina planer. Även dem som aldrig drivit företag, vilket inte brukar vara särskilt smart ☺

Varför ska man driva företag?

Att få arbeta med det du älskar och är bra på. Friheten i att välja när/hur/var du vill arbeta. Förmånen att välja vilka du vill arbeta med. Att träffa massor med intressanta människor som kan lära dig massor om dig själv och omvärlden. Tillfredställelse i att se något du skapat växa fram och göra skillnad i andras och ditt eget liv. Känslan av att du själv, som enskild individ kan göra ett avtryck.

Sophias tips till dig som vill driva företag

Att se företaget som en process, som inte tar slut och som alltid växer. Något du till viss del kan kontrollera, men som till viss del är okontrollerbart. Glöm inte bort visionen. När det känns tufft; gå tillbaka till varför du startade. Tvivel kommer att uppstå, upplevda misslyckande kommer att träda fram. De är en del av processen. Titta inte för mycket på det du ser exakt HÄR och NU. Ha fokus på vägen framåt. Låt dina styrkor kompletteras med andra människors kompetens och styrkor. Sist, men inte minst; lita på din intuition och tro på din egen förmåga.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv