Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Jämra

Matilda Kong bor i Stockholm och är en 27-årig ingenjör som älskar hundar, ishockey och språk! Hon har en Rottweiler, sitter som ordförande i Stockholms Hockeydomarklubb och pratar fem språk ganska så obehindrat. Matilda har även en förkärlek för utomhusaktiviteter – åker mycket skidor, började skejta förra året och håller på att lära sig köra motorcykel. Hon är för det mesta ett energiknippe men ibland är Matilda väldigt låg också. Och det är okej!

Jämra, verksamheten

Mitt företag Jämra har som mål att öka medvetenheten kring normer och stereotyper i den media vi konsumerar. Vi håller på att ta fram ett verktyg för automatisk värdegrundsanalys av film, TV och reklam för att kunna kartlägga vilka värderingar, omedvetna fördomar och normer dessa medier förmedlar. Genom att visa på detta möjliggör vi också för konsumenterna att göra aktiva val på ett helt annat sätt än idag! Folk kan gå in på vår plattform och söka upp till exempel icke-normativa barnfilmer att visa för sina barn istället för den klassiska prinsessa-blir-räddad-av-prins-historien.

Var är Jämra?

Jag driver företag i Stockholm. Det är en väldigt tacksam plats att vara på, eftersom det finns ett så enormt stort start-up-ekosystem. Jag sitter just nu på en av många inkubatorer, och han som driver den brukar säga att det var ”a series of fortunate events” som ledde till att Stockholm blivit den fantastiska innovationshubb som det blivit, speciellt inom IT. Bland annat spelar det såklart roll att Sverige haft väldigt generösa sociala system, att vi har 480 dagars föräldraledighet och att när IT-bubblan sprack runt millennieskiftet och försatte en massa ingenjörer och andra kunniga människor i betald arbetslöshet kunde de ägna sig åt att starta IT-bolag. Dessutom hävdar han att en sex månader lång, kall, mörk, fruktansvärd vinter gör att alla måste hitta på något att göra och då gärna sitter hemma vid sina datorer, haha!

Jag har även varit i Silicon Valley och upplevt ekosystemet där, som är helt annorlunda från Sverige. Det är också mycket fokus på IT och digitalt, men klimatet är helt annorlunda och mycket av det som funkar där funkar inte i Sverige. Helt klart väldigt lärorikt att vara där dock!

Matilda, entreprenören och företagaren!

Jag klassar mig som både entreprenör och företagare! Jag ägnar väldigt mycket tid åt att utveckla Jämra som koncept, men jag gör också saker som att föreläsa och utbilda om mångfald och jämlikhet vilket inte alltid är direkt kopplat till Jämra.

Jag drivs otroligt mycket av att få skapa saker, och att få bestämma själv. Missförstå mig rätt, jag vill alltid ha andra människors input, men jag vill inte att någon bestämmer vad jag ska göra eller hur mycket pengar jag är värd för att jag gör det. Jag drivs av frihet!

Entreprenörsresan

Jag var 26 när jag startade mitt första företag, men hade velat göra det i flera år. Jag väntade väldigt länge på att hitta någon att göra det med, men efter ett tag kände jag bara att nej nu räcker det! Jag trivdes inte så bra på mitt dåvarande jobb och kände ”nu eller aldrig.”

Under året har två saker varit svåra: pengar och partners. Att kunna försörja sig själv överhuvudtaget är faktiskt ett problem just nu! Jag känner absolut att jag ”offrat” min inkomst, men det är materiella ting och det löser sig. Självklart är inte alla lika priviligierade som jag, men med de förutsättningar jag har är jag tacksam över att jag kan känna ”det löser sig”.

Och sedan att jag ibland är ganska ensam. Jag har precis satt ihop ett team med fyra extremt duktiga tjejer, men ingen av dem kan lägga 100% på Jämra. Det jag skulle behöva är en co-founder!

Jag är ganska volatil som person, så när det känns jobbigt känns det väldigt jobbigt. Det händer till exempel när det har gått flera dagar utan att jag haft någon att bolla med, eller när jag fått flera nej på jobb eller uppdrag som kan bringa in lite stålar. Då kan det vara tufft! Men jag har inte ångrat mig en enda sekund. Skulle jag göra om allt så skulle jag kanske inte skulle ha haft så bråttom, haha. Men jag kände verkligen att jag ville bort från mitt dåvarande jobb och jag hade velat starta eget länge. Så egentligen vill jag nog inte ändra på någonting! Jag ångrar verkligen ingenting jag har gjort med Jämra (eller mig själv) hittills.

Vanliga misstag?

Nu borde jag väl säga något som att de är för naiva eller ger sig in i något de inte vet vad det är eller något liknande. Men jag tycker faktiskt det främsta misstaget är att många aldrig börjar. Det finns så extremt mycket att lära sig av att starta eget, även om det går käpprätt åt skogen. Det löser sig ju på något sätt och du kommer vara tusen erfarenheter rikare!

Varför ska man driva företag?

Friheten! Det är så fantastiskt! Jag kan göra PRECIS VAD JAG VILL. Och det är awesome! Och jag lär mig så enormt mycket.

Matildas tips till dig som vill driva företag

Testa din produkt/tjänst på potentiella kunder hela, hela tiden! Även om du bara har en fuskhemsida eller inte ens en färdig produkt att sälja, våga slänga ut den och fråga potentiella kunder om de skulle köpa den. Och ett tips framförallt till kvinnor: vi är så duktiga på att prata ned oss själva och våra idéer, sluta med det. Fake it ’til you make it, så gör alla män och det värsta som kan hända är att någon synar din bluff och tycker att du är uppblåst. Och jag vet att till slut blir man trött på att höra sin egen röst, men vid det laget vet tyvärr fortfarande ingen vem du är och ingen bryr sig om vad du gör. Så fortsätt prata och fortsätt testa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv