Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Kentsdottir Art & Production

Silja-Marie och Alexandra Kentsdottir är systrarna som står bakom Kentsdottir Art & Production. Silja-Marie är 31 och bor i Stockholm. Hennes intresse är följande; filma (förstås), måla, yoga, klättra, resa, vandra, hänga loss på sunkiga barer. Alexandra är däremot 28 år och bor även i Stockholm. Hennes intressen är däremot följande: filma, citybike:a genom Stockholm, mycket livsnjuteri som att laga och äta mat i alla dess former, framför allt efterrätter , parkhäng med vänner och (i perioder) träna!

Kentsdottir Art & Production föds

Vi har båda alltid delat intresset för film, där vi som små ständigt skapade egna filmer och lekte fram en hobby som senare skulle bli vår passion. När vi sedan i vuxen ålder tog tag i studierna hamnade båda på kandidatprogrammet ”Medier och kommunikation” i Halmstad med inriktning filmproduktion. Redan där började vi göra egna filmprojekt och såg en efterfrågan på filmer till webben (för 6 år sedan såg ju det digitala filmlandskapet annorlunda ut!). Efter studietiden så beslutade vi oss för att starta ett företag tillsammans för att praktiskt kunna ta betalt. Vi visste redan då att vi ville vara egna så att vi skulle kunna styra över produktioner, samt bestämma över vår egen tid. Vi såg en förtjusning i att kunna lite om allt, och att kunna hantera hela filmprocessen helt själva. Och därifrån har det utvecklats till ett filmproduktionsbolag eller en video-content-byrå, som vi idag väljer att kalla det!

Fokuset har aldrig varit att driva företag, syftet har varit att kunna arbeta med film – så som vi vill arbeta med film. Sedan har vi båda aldrig kunnat bestämma oss för en given roll (kameraman, ljudtekniker osv.) utan såg möjligheten i att kunna arbeta med alla roller om vi startade eget. Vi såg att filmlandskapet och internets möjligheter började efterfråga mindre och mer flexibla produktioner, än de klassiska stora och dyra filmproduktionerna.

Så att få utveckla företaget till ett varumärke och sätta vår logo på produktioner som vi ansvarat för var målet med att starta eget. Vi ville helt enkelt tidigt envisas med att ”vi kan själva”, så istället för att vara en del (anställas) av någon annans produktion, så ville vi sprida vårt namn.

Kentsdottir Art & Production, verksamheten

Vår verksamhet producerar och skapar film. Idag tar vi fram content i form av film till olika företag, ofta med fokus på Facebook/Instagram-innehåll samt annonser. Men vi gör också klassisk TV-reklam, företagspresentationer och även vloggar för YouTubekanaler. Det mesta som har med film och kommunikation att göra!

Vi startade verksamheten i Göteborg men flyttade sedan till Stockholm för att många jobba började dra ditåt. Beslutet att flytta till Stockholm har nog varit avgörande, med många huvudkontor och fler möjligheter för jobb har gjort att nätverket har växt sig starkt här. Samtidigt som vi reser ofta till andra delar av landet eller utomlands i vårt yrke.

Tanken har aldrig varit att skapa ett maskineri och fokusera på tillväxt. Vi ser såklart positivt på att leda större projekt och tjäna bra med pengar – men målet är att fylla livet med inspirerande dagar, möta nya härliga människor, få resa och se världen och skapa berörande filmer åt bra varumärken. Vi älskar fortfarande hantverket och att själva få vara ute på fält och skapa och få vara kreativa.

Systrarna Kentsdottir – entreprenörer eller företagare?

Svår fråga! Vi klassar oss inte som entreprenörer, men om vi skulle göra det så är det främst med tanke på att vi skapat vår egen typ av byrå och var tidigt ute med att förstå att processen och formatet på filmproduktioner måste anpassas efter förändrade digitala landskapet. Men mest säger vi nog att vi är företagare, för vi driver vårt helt egna företag och har lyckats göra det till vårt heltidsarbete de senaste 5 åren!

Själva drivkraften är en ren blandning av allt som ger energi. Från början var oftast resultatet en drivande kraft. Att få utveckla portfolion och vara riktigt stolt över en filmproduktion var en stor kick som förde oss framåt. Men på senare år så har vi lagt tung värdering i vilka människor vi jobbar med, vilka varumärken vi gillar och vill jobba med. Samt att vårt motto alltid har varit att ha roligt och njuta av inspelningar. Där vi ska gå till jobbet och skapa god stämning och ge energi och goda stunder för våra kunder. Det väger starkt i en tuff bransch, och vi tror mer på goda resultat av goda produktioner. Det syns igenom.

Entreprenörsresan

Vi startade företaget för 5 år sedan och det svåraste har nog varit prissättningen under dessa år. Att våga värdera sina kunskaper och förhandla på bästa sätt. Film är också väldigt komplext och alla uppdrag är skräddarsydda och olika, särskilt i kreativa filmprocesser. Däremot det som varit jobbigt är att inte ge upp under sämre perioder. Det var ganska tufft i början, men idag är vi så glada över den naivitet vi har haft! Det tar verkligen 4-5 år att bygga ett företag, och det förstår vi nu! Däremot känner vi inte att vi offra något konkret, men man satsar ju enormt mycket tid och engagemang i början och prioriterar bort sin fritid. När ens studievänner får anställningar och högre och högre löner, så jobbade vi obekväma tider för lite pengar. Men så här i efterhand har det såklart varit värt det!

Om ni skulle göra om er resa – vad skulle du ändra då?

Vågat satsa mera! I början var inte självförtroendet alltid på topp och man var osäker på om man klarade vissa projekt. Man tog också till sig av vad omgivningen sa om vad man ”borde göra”, vilka slags filmer man ska satsa på osv. Men vi borde ha lyssnat på oss själva och satsat fullt ut på det vi ville göra.

Vanliga misstag?

Vi tror att många gör misstaget att lyssna för mycket på andra. Såklart man ska ta in råd och inspireras av hur andra gör, men att göra saker på ett nytt sätt istället för som det alltid har gjorts på kan ibland vara det som blir framgången. Så länge det funkar och känns rätt!

Varför ska man driva företag?

Det positiva för oss är den frihet det ger. Inte i den frihet som att man jobbar mindre och åker på fler semestrar, utan friheten att ta kontroll över vardagen och småsakerna i livet. Är man en del av ett större maskineri eller företag så går mycket energi åt till kommunikationen i företaget, vem som ska göra vad, kanske en chef eller kollega man inte gillar, administration, struktur och att man är ständigt övervakad av någon annan.

Den stora fördelen som vi ser vår företagande är att jobba för sig själv, styra sin tid och lägga majoriteten av all energi på ren produktion, kunder och marknadsföring av oss själva. Man tar allt personligt, där det kan vara riktigt tufft med dalar, men när det väl blir toppar då är det kickar som ger enormt mycket energi!

Systrarna Kentsdottirs tips till dig som vill driva företag

Vi ser oss inte som erfarna entreprenörer eller företagare som kan dela ut handfasta tillväxts-tips eller liknande, men utifrån oss själva och livserfarenhet kan vi dela ut råd på personliga plan. Vilket är klyschan att inte glömma att resan är målet. Vi var väldigt resultatinriktade på början och struntade ganska mycket i bra processer utan ville istället ha de bästa filmerna att visa upp. Men resan är minst lika viktig och det är ju trots allt de dagar man arbetar som livet ska fyllas ut med. Så se helt enkelt till att ha kul på vägen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv