Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Karakandji

Charlotte Mararv, grundaren till Karakandji,   föddes i en liten by i Central Afrikanska Republiken (CAR). Hennes svenska föräldrar drev företag och Charlotte växte upp i landet tillsammans med sin bror Erik. Hon följde den svenska skola; först i en liten missions skola, sedan på distans själv hemifrån innan hon som 15-åring flyttade själv till Sverige och gick gymnasiet i Örebro. Efter studenten började hon plugga journalistik på JMK i Stockholm men hoppade av för att starta Central African Wildlife Adventures (CAWA), ett exklusivt safariföretag, tillsammans med sin bror i CAR.

Hennes intressen är bl.a. att måla akvarell, skriva, läsa samt umgås med vänner. Energin får hon av att träna, laga mat, vänner och att se sina anställda må bra och utvecklas i sina arbetsuppgifter.

Karakandji föds

Att bo och leva i Sverige kändes tråkigt och för monotont för Charlotte. De jobb som hägrade och möjligheterna kändes förutsägbara. Charlotte ville mer!  Som 19-21 åringar drev Charlotte och hennes bror sitt företag i 7 år genom olika militärkupper, rebellrörelser och politiska oroligheter. CAWA lades ner 2013 då Charlotte tillsammans med en grupp vänner startade en internationell organisation i CAR, Chinko Project, som idag har ansvar för att skydda och bevara Afrikas största obebodda vildmark. Parallellt med detta startade Charlotte 2011 ett till företag, Karakandji. Ett hotell som hyr ut rum och lägenheter i Bangui, landets huvudstad.

Karakandji, verksamheten

Målet med företaget är att driva ett företag som lokalt anställda kan ta hand om – då hela poängen för Charlotte är att kunna anställa människor och på så sätt hjälpa dem till ett bättre liv.
”Jag vill erbjuda en bra service till mina kunder, utbilda min personal att kunna ta ansvar och driva sina uppgifter ensamma så att det är ett företag som inte är beroende av mig, och därav också kunna erbjuda anställning länge. Om folk har avlönade arbeten och kan påverka sina liv på den mest basala nivå (betala hyra, köpa mat, betala för sjukvård och skola till sina barn) så är detta en stabiliserande faktor för ett samhälle”, säger Charlotte.

 Kontoret = världen men med Afrika som centrum

Charlotte delar sin tid mellan CAR, Sverige och olika länder i Afrika. ”I CAR fungerar inte system som man i västvärlden tar för givna. Myndigheter är tomma byggnader utan el, vatten, papper, datorer etc. Som företagare från man hitta lösningar själv (ta med sig papper, penna till myndighetspersonen så att man kan få den signatur som behövs). CAR är ett av världens fattigaste länder med mycket korruption och har under flertal år blivit utnämnt till det land i världen som är svårast att driva företag i av internationella institutioner. Det är svårt att hitta anställda som kan läsa och skriva, använda datorer etc och därav får man investera mycket i utbildning åt sin personal.

På grund utav den militära konflikt som äger rum i landet sedan 2013 är säkerhetsläget instabilt. Detta innebär att man måste vara redo för skottlossning, evakuering av områden och blockerade vägar. Som företagare är utmaningen att hitta lösningar på situationer då personal inte kan komma till jobbet när det är skottlossning på vägen de använder för att ta sig till jobbet eller om de blir fast på jobbet i 48 timmar för att ingen kan ta sig ut eller in på grund av skottlossning och strider.
”Man får tänka utanför ’the box’ och improvisera hela tiden! Man måste ha flera alternativa lösningar på alla situationer, och ändå veta att man aldrig kan vara helt förberedd” kommenterar Charlotte.

Charlotte = entreprenören

”Företagare eller entreprenör? Båda, men kanske mest entreprenör; jag har många projekt och stora mål för nya företag och antaganden i framtiden! Jag drivs av tanken på att kunna anställa människor och ge dem så trygga arbeten som möjligt i ett land där få vill investera och möjligheterna till jobb är ytterst små.  Jag tror att privata företag är det bästa sätt att kontinuerligt kunna hjälpa ett land att utvecklas, och på så vis också hjälpa individer.  Jag är så privilegierad i min livssituation, min största inspiration är min personal och människor runt omkring mig. Centralafrikaner som trots våld, fattigdom och många motgångar kämpar för dagen och gör det med ett leende.  Att få anställa, utbilda och ge dem en lön så att deras barn får mat, skolgång och sjukvård är ett privilegium!” fortsätter Charlotte.

Entreprenörsresan

Resan började när Charlotte var 19 år, då hon var med och drev CAWA. Hennes första egna företag bildade hon när hon var 22 år. ”Jag hade ingen aning om vad jag gjorde när jag började – så jag har lärt mig allt ’on the go’. Det har varit många utmaningar och svåra stunder, men också fantastiskt kul. Det svåraste har definitivt varit att driva ett företag i ett land i krig – att hantera sin personal och kunders säkerhet och hitta lösningar mitt i skottlossning är svårt”, berättar Charlotte.

”Att vara en ung kvinna som driver företag i CAR har också varit en stor utmaning. Det är ett mansdominerat samhälle där kulturen är annorlunda. Detta innebär till exempel att när jag går in på ett myndighetskontor och pratar med ämbetsmän så kommenterar de öppet min kropp och mitt utseende. Som kvinna blir man offentligt, och på ett väldigt direkt vis, objektifierad och sexualiserad. Detta har varit en utmaning att hantera, jag har fått välja mina strider, och svälja mycket stolthet.

Att driva ett företag i CAR har definitivt varit ett ensamt arbete och resa. Det finns ytterst få företag här, och ännu färre kvinnor som driver dem, och jag har många gånger saknat ett sammanhang och miljö där jag kunde ha liksinnande människor runt mig.

Förutom kriget så har den största utmaningen varit – och är även idag – att lära sig att ens företag inte är en själv. Att distansera sig tillräckligt för att kunna ha en hälsosam syn på sitt arbete. Att inse samt acceptera att när man har anställda som gör jobbet, kommer det aldrig bli 100% som om man själv skulle gjort det – och att det är okej.  Skulle jag göra om allt en gång till skulle jag ha mer kul! Inte ta mig själv på så stort allvar, inte känna så mycket ansvar för vad som händer runt omkring mig. Växt saktare, låtit det ta mer tid.”

Vanliga misstag?

”Att jobba för mycket utan att inse det! I början är man så inspirerad och hög på adrenalin. Det är något som är underbart – men det gör också att man inte skapar en balans. Ett företag är ett jobb även om det är ditt eget företag, och jag tror de flesta måste lära sig detta den svåra vägen.

Man glömmer bort det viktigaste i livet; relationerna till sina vänner och familj.
Sen lär man sig av sina misstag – och idag, med mer erfarenhet, kan jag se att jag inte hade en tydlig strategi för mitt arbete. Det är något som kostade mig mycket tid och energi. I dagsläget, när jag håller på att starta upp mitt andra företag, kan jag tänka mer strategiskt.”

Varför ska man driva företag?

”Jag tycker nog att för- och nackdelarna är samma. Nackdelen är att man själv måste vara sin egen trygghet. Man har själv allt ansvar, vilket är tungt att bära ibland men det är ju också det som är fördelen; FRIHETEN att påverka sitt eget liv och tid.”

Charlottes tips till dig som vill driva företag

Man ska göra något som man tycker är kul och är genuint intresserad av – gör man det har man kommit långt i rätt riktning redan. Och tillsammans är man starkare! Att söka sig till sammanhang och grupper som ger energi, inspiration och stöd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv